Süteménybe, lekvárként, vagy frissen – a sárgabarack egyszerűen isteni! Főleg, ha a saját kezeddel gyűjtöd be a termést. Mutatjuk, hol szedhetsz magadnak sárgabarackot.

A sárgabarack szezonja elstartolt, de a 2025-ös év nem kímélte a hazai termelőket – a tavaszi fagyok komoly károkat okoztak a barackosokban. Ha idén is tervezted, hogy szedd magad akcióban töltenéd fel a lekvárkészleteket, érdemes előre tájékozódni, hová érdemes elindulni!

Nincs is jobb a saját kezűleg szedett sárgabaracknál
Nincs is jobb a saját kezűleg szedett sárgabaracknál
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Nem minden lista friss

Bár a neten sok lista kering a szedd magad helyekről, ezek közül több már elavult – sok gazdaság ugyanis sajnos bejelentette, hogy idén zárva tartanak a fagykár miatt. A Gyümölcsvadász adatai alapján a Startlap összeszedte, hogy melyek azok a helyek, ahol az időjárás megkímélte a termést, így ezeken a földeken még szedhetsz friss sárgabarackot.  

Hol szedetsz – és hol vehetsz?

Fontos különbséget tenni a „szedd magad” és a „vedd magad” helyek között: előbbinél te magad szüretelheted le a gyümölcsöt, ami szuper családi program is lehet, utóbbinál pedig már leszedett, friss barackot vásárolhatsz közvetlenül a termelőtől.

Mikor érik a barack?

A hazai sárgabarack szezonja általában június végétől augusztus elejéig tart, de ez az időjárástól is függ.

Országos lista: itt szedheted a sárgabarackot

Mutatjuk vármegyénként, hogy hova érdemes menni sárgabarackot gyűjteni. Mielőtt elindulnál érdemes tájékozódni a nyitva tartástól. Sok helyen pedig előzetes bejelentkezés szükséges a szedéshez. 

Pest vármegye

  • Zsámbék, Tök jó gyümölcs 
  • Szob, Szobi Gyümölcsöskert
  • Érd, Görgényi Géza
  • Pomáz, Dolina gyümölcs

Győr-Moson-Sopron vármegye

  • Fertőszentmiklós, Barackfarm

Fejér vármegye

  • Székesfehérvár, Barackvirág Farm

Veszprém vármegye 

  • Szentkirályszabadja, Buday Barack

Bács-Kiskun vármegye 

  • Kecskemét, Bács-Zöldért Zrt. 

Tippek a szedéshez

  • Mindig óvatosan bánj a gyümölccsel – a nyomódott barack hamar romlik.
  • Ne dobáld, ne borítsd a gyümölcsöt a ládába, és lehetőleg ne essen le!
  • Befőttnek a keményebb darabokat válaszd, lekvárhoz viszont jól jönnek a túlérett szemek.
  • A sárgabarack utóérő, így hűvös helyen (pl. kamrában) még napokig, akár hetekig is eláll.

Tartósítsuk finoman!

Ha télire is eltennéd, aszalva, lekvárnak vagy kompótként is szuperül megőrzi ízét – és nincs is jobb érzés, mint saját szüretből kanalazni a napfényt egy borús januári reggelen! Hoztunk is hozzá két szuper receptet: 

Recept
Egyszerű
Sárgabaracklekvár
40 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Sárgabaracklekvár
135 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.