A rizs az egyik legnépszerűbb konyhai alapanyag, hiszen amellett, hogy rendkívül tápláló, számos formában elkészíthető. Ha pedig azt szeretnéd, hogy igazán ízletes legyen a rizs, akkor érdemes kipróbálni az egyik neves séf bevált trükkjét.

A rizs az egyik legjobb energiaforrás a szervezetünk számára, hiszen jelentős mennyiségű szénhidrátot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezek egyrészt hozzájárulnak a megfelelő anyagcseréhez, másrészt erősítik az immunrendszert. 

rizs
A fokhagymától lesz igazán finom a rizs /Fotó: Shutterstock

Gazdag rosttartalmának köszönhetően, a rizs hatékonyan támogatja az emésztést és a tápanyagok felszívódását. Emellett a különféle diétás menükbe is bátran beilleszthető, hiszen viszonylag hosszú ideig eltelíti a szervezetet – írja az El Tiempo

Egészségügyi előnyei mellett, most nézzük meg, hogyan készíti Jorge Rausch, a „MasterChef Celebrity Colombia” neves séfje a tökéletes állagú, ízletes rizst. 

Íme a titkos összetevő

A szakember először kimér egy bögrényi hosszú szemű rizst. Ezután egy lábasban, alacsony lángon és kevés olajon megfuttat egy gerezd fokhagymát. A következő lépésben óvatosan hozzáadja a rizst, enyhén megpirítja, majd felönti vízzel és sóval ízesíti. Főzés közben többször megkeveri az ételt, a végén lefedve pihenteti a rizst, majd eltávolítja belőle a maradék fokhagymát. 

Miután elkészült a rizs, kicsit keverjük át és már tálalhatjuk is. Ugye milyen egyszerű? 

Ezt tudod a rizsről?

A búza után a rizs a második legfontosabb gabonánk. Népszerűségét szinte korlátlan eltarthatóságának és sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti, körülbelül 7 ezer fajtája ismert. Mivel alacsony a glikémiás indexe és gluténmentes, így cukorbetegek és lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Hántolatlanul teljes értékű táplálék, továbbá B-, E- és K- vitaminban is gazdag. Rizsből lisztet, pelyhet, tejet és bort is készítenek. 

Recept
Egyszerű
Pergős rizs
40 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept

Miért érdemes főzés előtt átmosni a rizst?

Ha azt gondolod, hogy a rizsben lehetnek darabos szennyeződések, például rizshéj, amiket érdemes átöblíteni, nos, ez is egy lehetséges válasz, de nem ez a legfőbb ok, amiért érdemes átmosni a rizst főzés előtt. Igazából a felesleges keményítőt távolítjuk el ezzel a rizsszemekről, amitől az étel könnyű és pergős lesz. Ezt abban az esetben is érdemes megtenni, ha ragacsos rizst szeretnél főzni, ugyanis a lemosott rizsből is kifő a megfelelő állagot adó keményítő. 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.