A rántotta az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb tojásétel, amelyet percek alatt el lehet készíteni. Legyen szó gyors reggeliről, könnyű vacsoráról vagy tartalmasabb tízórairól, a rántotta mindig jó választás.

A rántotta alapreceptje tojásból, sóból, vajból és olajból áll, de ízlés szerint gazdagíthatjuk sajttal, sonkával, gombával, zöldségekkel vagy akár friss fűszernövényekkel is. Vannak, akik tejet vagy tejszínt is adnak hozzá, hogy még lágyabb, krémesebb legyen az állaga.

Mikróban is készülhet tökéletes rántotta
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Mikróban is készülhet szaftos rántotta

Adódhat olyan élethelyzet, amikor csak egy mikrohullámú sütő áll rendelkezésre ahhoz, hogy összedobjunk egy finom rántottát – ilyen például, ha egy lakásfelújítás kellős közepén vagyunk, de az is előfordulhat, hogy a reggelit az irodai konyhában kell elkészítenünk.

A hagyományosan készülő rántotta titka a lassú hőfokon történő sütés és a folyamatos kevergetés, hogy a tojás ne száradjon ki, hanem szaftos és lágy maradjon. De nemcsak akkor érhető el ez az állag, ha serpenyőben sütjük a rántottát, hanem a mikrós változatnál is. Már mutatjuk is, hogy mire kell figyelni, ha ez utóbbi módszert választjuk. 

Két perc alatt elkészül

Ha két személyre készül a rántotta, akkor a The Kitchn cikke szerint verjünk fel négy darab tojást egy kevés tejjel egy mikrohullámú sütőben is használható tálban, közben ízlés szerint sózzuk meg. 

A következő lépésben tegyük 30 másodpercre a mikrohullámú sütőbe a felvert tojást, majd vegyük ki és keverjük jól meg. Ez azért fontos, mert az elkészítés első fázisában a tál széléhez közelebb eső tojás sül meg jobban. 

Ha úgy jobban szeretjük, akkor adjunk a rántottához reszelt sajtot, majd ismét tegyük vissza a mikróba 30 másodpercre, ezután vegyük ki, keverjük meg, és jöhet a következő kör. Ezt annyiszor ismételjük meg – nagyjából két perc az egész –, amíg a rántottának tökéletes állaga lesz: az étel közepén csak egészen enyhén marad folyós a tojás.

Recept
Egyszerű
Rántotta
10 perc
1 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

Ezt javasolja Gordon Ramsay

Amennyiben serpenyőben készül a rántotta, akkor érdemes megfogadni Gordon Ramsay tanácsát is: „Minden jó rántotta alapja, hogy megakadályozzuk a tojás túlsütését. A tojást pedig soha nem verjük fel, hagyjuk a villát és a habverőt!” 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.