A paradicsom a legkedveltebb zöldségként ismert gyümölcsünk, amelyet nyersen, főzve és sülve is fogyasztunk. Azonban időről időre felmerül a kérdés: vajon biztonságos-e a paradicsom héjának elfogyasztása? Egyesek szerint a paradicsomhéj nehezen emészthető, sőt, megtapadhat a gyomor falán. De vajon van valóságalapja ennek az állításnak? Utánajártunk!

Lehet, hogy te is hallottad már azt az intelmet, hogy ne edd meg a paradicsom héját, mert a gyomor falához tapadva kellemetlen panaszokat okozhat. Annyit elárulhatunk már most, hogy nem kell aggódnod, és nyugodtan edd a paradicsomot az értékes héjával együtt!

Paradicsom hámozás
A paradicsom héját csak az arra érzékenyek távolítsák el - vagy ha nagyon krémes étel készül / Fotó: Shutterstock 

A paradicsom héjának összetétele

A paradicsomhéj fő komponense a cellulóz, amely egy rosttípus. A cellulóz nem emészthető az emberi szervezet számára, azonban fontos szerepet játszik az emésztésben, segítve a bélműködést és elősegítve a normális székletet.

Emellett a paradicsom hája tele van más értékes tápanyagokkal is, például likopinnal, ami antioxidáns hatású, segít megvédeni a szervezetet a szabad gyökökkel szemben, támogatja a szívet és csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.

Megtapadhat-e a gyomor falán a paradicsomhéj?

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a paradicsomhéj megtapadhat a gyomor falán vagy bármilyen emésztőszervi problémát okozna. A legtöbb ember emésztőrendszere gond nélkül feldolgozza, sőt a rostok hozzájárulnak az egészséges emésztéshez. 

Mikor érdemes eltávolítani a paradicsom héját?

Bár általában nincs szükség a paradicsomhéj eltávolítására, bizonyos esetekben érdemes lehet meghámozni. Például azok, akik emésztőszervi betegségben, pl. Crohn-betegségben vagy irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvednek, esetenként érzékenyek lehetnek a rostokra, és nekik előfordulhat, hogy kerülniük kell a paradicsomhéjat. Ha krémesebb paradicsomszószt vagy levest készítesz, szintén eltávolíthatod a héjat, hiszen az darabos maradhat.

Így hámozd meg a paradicsomot egyszerűen

  1. Tegyél fel egy fazék vizet forrni, és készíts elő egy másik edényt hideg vízzel.
  2. A paradicsom alján vágj egy kis kereszt alakú bemetszést.
  3. Dobd a paradicsomokat a forró vízbe kb. 30 másodpercre, majd szedd ki és tedd azonnal a hideg vízbe. A hőmérséklet-különbség miatt a héj könnyedén lehúzható a bemetszés mentén.

 

A,Lot,Of,Blanched,Red,Tomatoes,In,A,Bowl,With
A paradicsom hájától pillanatok alatt meg lehet szabadulni / Fotó: Shutterstock

Titkos segítség a paradicsomtermesztésben 

A paradicsomot számos dolog veszélyeztetheti a termesztés során: ilyenek például a környezeti hatások, a kártevők és a betegségek. Ez utóbbiak ellen sokan különféle növényvédő szereket alkalmaznak, pedig léteznek természetes megoldások is, amelyek hatékony védelmet jelentenek a paradicsom számára, ezek közül az egyik a fokhagyma. Arról, hogy ez hogyan működik pontosan, ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben. 

Miért gyümölcs a paradicsom? A botanikai definíció szerint a paradicsom azért számít gyümölcsnek, mert vannak benne magvak és a növény virágjából fejlődik ki. 

5 finom és egészséges paradicsomos étel 

Recept
Egyszerű
Avokádós-paradicsomos tészta
30 perc
2 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Avokádókrém paradicsommal
40 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

 

(Kiemelt fotó: Shutterstock)

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.