A világ figyelme még mindig Rómára szegeződik, hiszen május 8-án a konklávé megválasztotta az első amerikai származású pápát. Robert Prevost bíboros XIV. Leó pápa néven szolgálja az egyházat. Ki ő valójában, és vajon mi köze egy világszerte ismert dél-amerikai ételhez, a cevichéhez? Cikkünkből megtudhatod, és még néhány érdekességet is elárulunk az új pápáról.

2025. május 8-án kora este fehér füst szállt fel a Sixtus-kápolna kéményéből, jelezve, hogy új pápája van a katolikus egyháznak. XIV. Leó pápa megválasztása nem csupán történelmi jelentőségű, hanem valószínűleg új színt is hoz a katolikus egyház életébe, hiszen Robert Prevost nemcsak lelki, hanem kulturális értelemben is sokszínű örökséget képvisel.

Robert Prevost XIV. Leó pápa néven szolgálja az egyházat
XIV. Leó pápa megválasztása után / Fotó: Northfoto

XIV. Leó pápa, akit egyszerűen csak Robnak hívnak otthon

Az új egyházfő hivatalosan XIV. Leó néven vonult be a történelembe, de családja szemében ő még mindig csak „Rob”. Bátyja, Mike Prevost egy interjúban mesélt arról, hogy utoljára a konklávé előtti estén beszéltek, és ugyanúgy viccelődtek, mint mindig:

„Tudtam, hogy Rob különleges ember, de hogy pápa lesz belőle – hát, azt sose gondoltam volna” – mesélte Mike, aki szerint öccse mindig is közvetlen, halk szavú, de határozott személyiség volt.

Ez a közvetlenség talán előrevetíti, milyen irányba vezeti majd az egyházat – a hívek reményei szerint emberközelien, egyszerűen.

A pápa, aki beleszeretett Peruba – és a cevichébe

Robert Prevost hosszú éveket töltött Peruban misszionáriusként, és ott is szentelték püspökké. A perui kultúra és konyha mély nyomot hagyott benne – olyannyira, hogy egyik barátja szerint „Leó pápa szívét örökre megnyerte Peru – és a ceviche.” Ez az ikonikus étel nem csak egy könnyű fogás:a ceviche Peru nemzeti kincse, és Prevost számára is szimbolikus jelentőségű maradt.

Mi az a ceviche, és miért imádja ennyire még a pápa is?

A ceviche (kiejtve: szevicse) nyers halból készült étel, amelyet citruslében – leggyakrabban friss lime levében – marinálnak. A sav a hal fehérjéit „megfőzi”, így hőkezelés nélkül válik fogyaszthatóvá. Hagyományosan vöröshagymával, csilivel, korianderrel és kukoricával tálalják, és jéghidegen fogyasztják. A ceviche egyszerre friss, pikáns és egészséges, és nem csoda, hogy Peru UNESCO-védelem alá szeretné helyezni gasztronómiai örökségeként. XIV. Leó pápa szerint ez az étel a perui nép lelkületét tükrözi: egyszerű, de mély, élénk, de összetartó.

Cheviche: Peru ikonikus ételét imádja XIV. Leó pápa
XIV. Leó pápa imádja a peruiak ikonikus ételét / Fotó: Shutterstock 

XIV. Leó pápa járt már Magyarországon 

Kevesen tudják, hogy Prevost érsekként 2023-ban Magyarországon is megfordult. A Magyar Kurír szerint az akkori események során „mély benyomást tett rá a magyar hívek elkötelezettsége és vendégszeretete”. Bár nem tudni, evett-e akkor gulyást, de ha a ceviche bejött neki, ki tudja, talán a halászlé is elnyeri a tetszését.

Névválasztása nem véletlen, hiszen a XIII. Leó pápa a modern szociális tanítás úttörője volt, és XIV. Leó is hasonló szellemiséget képvisel: a hagyomány megőrzése mellett a nyitottságot, a párbeszédet és az igazságosságot. 

(Kiemelt fotó: Nothfoto)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.