Elsősorban a paradicsomot, a paprikát és a padlizsánt palántázzuk, de lehet próbálkozni a lassú csírázású bazsalikommal vagy a hagymafélékkel is. A tökféléket akkor érdemes palántázni, ha azt szeretnénk, hogy korábban érjen be a termés.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Mikor kezdjük el a palántázást?
Bár a paprika és a padlizsán palántázásának ideje február vége, a paradicsomé pedig március közepe, a tök- és káposztaféléket palántázását azonban erre az időszakra kell időzíteni.
Réthy Kati agroökológus, gyakorló biokertész, a Magyar Agroökológiai Hálózat és a Magház közösségi Hálózat tagja a Greendex cikkében elmondta, hogy a paprika, a padlizsán és a bazsalikom melegebb hőmérsékleten (20-25 fok) csírázik jól, míg a paradicsom és a paprika 18-20 fokon is jól érzi magát. A káposztáról, a salátáról és a hagymáról pedig azt érdemes tudni, hogy 10-15 fokon is szépen fejlődnek – így ezeket ne tegyük fűtőtest közelébe.
Ne feledjük, hogy csírázás után a növények különösen érzékenyek, így például, ha az ablakba rakjuk őket, akkor óvatosan szellőztessünk, mert egy hidegebb huzattól is könnyen megfázhatnak.
Fontos a talaj minősége és a fény erőssége
A laza, tápanyagban közepesen gazdag talaj a legjobb a palántaneveléshez, a szakértő szerint a célnak tökéletesen megfelelnek a boltokban kapható jó minőségű virágföldek vagy palántázókeverékek.
Az apró növények fejlődése során a legnagyobb kihívást a fény jelenti. Az a legideálisabb, ha olyan helyre tesszük őket, ahol egyenletesen éri a fény, ez azonban ritkán megoldható. Mivel a növények a fény felé törekednek, ezért akkor fejlődnek jól, ha mindennap átforgatjuk őket – ha ezt nem tesszük meg, akkor a palánták szára a fény irányába nagyon megnyúlik, aminek következtében a növény idővel eldőlhet.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Mibe palántázzunk?
Réthy Kati az is elárulta, hogy szinte „bármibe” lehet palántázni: például kisebb ültetőcserepekbe, palántatálcákba, de számos háztartási hulladék is alkalmas rá, ilyen lehet a tejfölös pohár, a kávézacskó vagy a műanyag palack.
Erre figyeljünk a magvetés során
Tegyünk a cserépbe körülbelül 4/5-éig földet, majd alaposan öntözzük meg. Szórjunk bele a tervezettnél néhány szemmel több magot, fedjük be vékony réteg földdel, és ismét óvatosan öntözzük meg – figyeljünk arra, hogy locsolás közben ne mossuk ki a magokat!
















