Ha palántát szeretnél nevelni, akkor néhány dolgot mindenképpen érdemes tudni erről a kertészeti munkáról. Az első fontos kérdés például az, hogy milyen növényeket érdemes palántázni?

Elsősorban a paradicsomot, a paprikát és a padlizsánt palántázzuk, de lehet próbálkozni a lassú csírázású bazsalikommal vagy a hagymafélékkel is. A tökféléket akkor érdemes palántázni, ha azt szeretnénk, hogy korábban érjen be a termés. 

A palántázáshoz érdemes tápanyagban közepesen gazdag talajt választani
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Mikor kezdjük el a palántázást?

Bár a paprika és a padlizsán palántázásának ideje február vége, a paradicsomé pedig március közepe, a tök- és káposztaféléket palántázását azonban erre az időszakra kell időzíteni. 

Réthy Kati agroökológus, gyakorló biokertész, a Magyar Agroökológiai Hálózat és a Magház közösségi Hálózat tagja a Greendex cikkében elmondta, hogy a paprika, a padlizsán és a bazsalikom melegebb hőmérsékleten (20-25 fok) csírázik jól, míg a paradicsom és a paprika 18-20 fokon is jól érzi magát. A káposztáról, a salátáról és a hagymáról pedig azt érdemes tudni, hogy 10-15 fokon is szépen fejlődnek – így ezeket ne tegyük fűtőtest közelébe. 

Ne feledjük, hogy csírázás után a növények különösen érzékenyek, így például, ha az ablakba rakjuk őket, akkor óvatosan szellőztessünk, mert egy hidegebb huzattól is könnyen megfázhatnak. 

Fontos a talaj minősége és a fény erőssége

A laza, tápanyagban közepesen gazdag talaj a legjobb a palántaneveléshez, a szakértő szerint a célnak tökéletesen megfelelnek a boltokban kapható jó minőségű virágföldek vagy palántázókeverékek. 

Az apró növények fejlődése során a legnagyobb kihívást a fény jelenti. Az a legideálisabb, ha olyan helyre tesszük őket, ahol egyenletesen éri a fény, ez azonban ritkán megoldható. Mivel a növények a fény felé törekednek, ezért akkor fejlődnek jól, ha mindennap átforgatjuk őket – ha ezt nem tesszük meg, akkor a palánták szára a fény irányába nagyon megnyúlik, aminek következtében a növény idővel eldőlhet. 

Figyeljünk arra, hogy a palánták nagyon érzékenyek, egy kisebb huzattól is megfázhatnak
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Mibe palántázzunk?

Réthy Kati az is elárulta, hogy szinte „bármibe” lehet palántázni: például kisebb ültetőcserepekbe, palántatálcákba, de számos háztartási hulladék is alkalmas rá, ilyen lehet a tejfölös pohár, a kávézacskó vagy a műanyag palack. 

Erre figyeljünk a magvetés során

Tegyünk a cserépbe körülbelül 4/5-éig földet, majd alaposan öntözzük meg. Szórjunk bele a tervezettnél néhány szemmel több magot, fedjük be vékony réteg földdel, és ismét óvatosan öntözzük meg – figyeljünk arra, hogy locsolás közben ne mossuk ki a magokat!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.