A nyugati ostorfa a magyar erdőkben nem nagyon, a városi utcákon viszont nagyon is megtalálható, úgynevezett elegyfaként. Az ostorfa Észak-Amerikában őshonos, itthon viszont invazív fajnak számít. Akár huszonöt méter magasra is megnő, koronája terebélyes, és nevét onnan kapta, hogy hajtásai, vesszői vékonyak, nem ritkán másfél méteresek, és ezeket ostornyél készítésére használták.

FOTÓ: GYARMATI LÁSZLÓ / MINDMEGETTE
Az ostorfa termése ehető és datolyaíze van
Az ostorfa vékony ágaiból ostort készítettek, idehaza viszont legfeljebb tűzifaként hasznosítják, viszont azt, hogy az ostorfa termése ehető, talán csak kevesen tudják. Az ostorfa érett termése apró, egy vagy másfél centi átmérőjű, barna színű bogyó, aminek a nagy része ehetetlen mag. Ezen a magon, a héj alatt található a szinte egy milliméter vastag gyümölcshús, aminek íze a datolyára és a sütőtökre is hasonlít. Ez a gyümölcshús annyira csekély mennyiségű, hogy ezért sehol sem termesztik.
A termés az édeskés ízét a magas cukortartalomnak köszönheti, épp ezért szeretik például a madarak is csipegetni. A termésben található gyümölcshús emberi fogyasztásra alkalmas, de a csekély termés miatt csak keveset lehet belőle használni. Érdemes kipróbálni, hogy a termésből pár szemet összenyomva, a magot eltávolítva beledobunk a teába, így cukor vagy méz használata helyett is tudjuk édesíteni a forró italunkat.

FOTÓ: GYARMATI LÁSZLÓ / MINDMEGETTE
Az ostorfa termésének gyógyhatása nem ismert, így gyógynövényként nem érdemes fogyasztani, ellenben különleges kulináris élményt, sőt a vendégeknek meglepetést is okozhat, ha kóstolóként vagy édesítőként ezt tálaljuk.
Nem minden termés ehető
A gombák kapcsán jobban él az emberek tudatában, hogy vigyázni kell, hiszen sok a mérges fajta. Ugyanez igaz a természetben vagy akárcsak a városainkban is megtalálható bokrokra, fákra. Hiába hívogató, csalogató egy-egy termés, nem minden esetben ehető. Vagy hiába hívják például úgy, mint egy ehető termést, nem válik fogyaszthatóvá. Ilyen a gesztenye is, a szelídgesztenyét szeretjük, ősszel és télen gyakran fogyasztjuk, míg a vadgesztenye ugyan mosószernek kiváló, de megenni tilos a fa termését.







