Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A Ferrero egy fantasztikus, sokak által várt újdonsággal ünnepli a Nutella 60. szülinapját: vegán alapanyagokból készült finomságot dobott a piacra. A különlegesség zöld csomagolásban kapható.

A Ferrero azért döntött az új termék bevezetése mellett, mert szeretné a jövőben kielégíteni az állati eredetű termékeket mellőző fogyasztók igényeit – jelentette be a cég közleményében.

A Nutella sokak kedvenc csemegéje / Fotó: Shutterstock
A Nutella sokak kedvenc csemegéje / Fotó: Shutterstock

Az új receptúra szerint készült termékekben sovány tejpor helyett növényi összetevőket, például csicseriborsót és rizsszirupot használnak. Ugyanakkor figyelmeztettek, hogy mivel a vegán Nutellát olyan üzemben gyártják, ahol tejet is kezelnek, nem alkalmasak tejfehérje-allergiások általi fogyasztásra.

Környezetbarát – vagy mégsem?

Az Euronews cikkéből kiderül, hogy a tehéntej helyettesítése kevésbé szén-dioxid-intenzív termékekkel azt jelenti, hogy a vegán Nutella kevésbé káros a bolygóra, mint a többi, hagyományos recept szerint készült áru.
Corentin Biardeau, a The Shift Project klímavédelmi agytröszt mezőgazdasági és élelmiszermérnöke elmondta a lapnak: még ha bocsátanak is ki némi metánt, a növényi fehérjék jobbak az éghajlat szempontjából, mint a tejfehérje. (Ezt a kijelentést egyébként alátámasztják a CarbonCloud szén-dioxid-számláló platform adatai is. Számításaik szerint a sovány tejpor majdnem 15,5-ször annyi szén-dioxidot termel, mint a csicseriborsó.) Az összeállításban arra is kitértek, hogy a Nutella receptjének csak kis részét – 8,7 százalékát – teszi ki a tej.

Az élelmiszermérnök ugyanakkor rámutatott, hogy ha Ferrero valóban környezetbarát termékre törekedett volna, akkor először a pálmaolajat kellett volna helyettesítenie. A pálmaolaj nagyban hozzájárul az erdőirtáshoz Délkelet-Ázsiában, mégis továbbra is kulcsfontosságú alapanyaga a receptnek, bár pontos mennyisége nem szerepel a termék címkéjén.

Az olcsó és verhetetlen hozamú pálmaolaj a világon a legszélesebb körben fogyasztott növényi olaj. A főként Indonéziában és Malajziában termelt pálmaolaj 80 százalékát élelmiszeripari, 10 százalékát kozmetikai, 10 százalékát pedig bioüzemanyagként használják fel. Pedig az olyan alternatívák, mint a repce- és a napraforgóolaj a francia környezetvédelmi ügynökség, a Agribalyse adatbázisa szerint sokal kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a pálmaolaj.

A vegán mogyorókrémet a növényi étrendet követők imádni fogják / Fotó: Shutterstock
A vegán mogyorókrémet a növényi étrendet követők imádni fogják / Fotó: Shutterstock

Miért drágább a vegán ?


Az Euronews végül arra is kitért, hogy egyes szakértők épp a fentiek miatt megkérdőjelezik a vegán terméknek az árát is, amelyek jócskán meghaladják a tejalapúékat. Míg egy 350 grammos üveg vegán Nutella kilója majdnem 12 euróba kerül, addig a klasszikus változat kilója 6 és 11 euró között mozog (Magyarországon a hagyományos, 400 grammos kiszerelés 1500-1900 forintba kerül átlagosan – szerk.). „Meglepődtünk, hogy a vegán változat drágább, pedig a növényi fehérjék olcsóbbak, mint a tej, amit önmagában valószínűleg nem fizetnek elég magas áron a gazdáknak” – tette hozzá a a The Shift Project munkatársa.

Divat a vegán

A növényi étrend egyre népszerűbb: követői úgy vélik, azzal, ha nem eszünk állati eredetű táplálékot, vagy legalábbis jóval kevesebbet, nem csak az alakunkért, de az egészségünkért és a bolygónkért is sokat teszünk. Ebben a cikkünkben bővebben foglalkoztunk a témával.

A vegán Nutella még csak Franciaországban, Belgiumban és Olaszorszgában kezdték meg a termék értékesítését, de biztosak vagyunk benne, hogy nemsokára nálunk is kapható lesz a finomság.

Forrás: Mandiner

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.