Érdekességek

Ezek a zöldségek és gyümölcsök szezonálisak novemberben: színes és ízes a kínálat

Egyre hidegebbek a napok, a reggelek ködösek, és az óraátállítás miatt már délutánra besötétedik. Ilyenkor könnyen eluralkodik rajtunk a borongós hangulat, pedig a novemberi szezonális zöldségek igazi színt és frissességet vihetnek a tányérunkra. A természet ilyenkor is bőkezű: tele van ízletes, laktató és vitamindús alapanyagokkal – mutatjuk, melyekből érdemes most válogatni!

A szezonális étkezés nemcsak egészséges, hanem pénztárcabarát is. A helyben termett zöldségekben és gyümölcsökben sokkal több a vitamin és az ásványi anyag, mint az üvegházban vagy külföldön nevelt társaikban – ráadásul az ízük is sokkal intenzívebb. A novemberi szezonális zöldségek különösen jó választásnak számítanak, hiszen ezekből ilyenkor bőséges a kínálat, így nemcsak frissebbek, hanem olcsóbbak is. Mivel nem kell őket messziről szállítani, és éppen a természetes érési idejükben kerülnek az asztalra, valóban a legjobb formájukban fogyaszthatjuk őket.

A novemberi szezonális zöldségek finomak és egészségesek is
A novemberi szezonális zöldségek és gyümölcsök igazi vitaminbombák /Fotó: Shutterstock

Novemberi szezonális zöldségek

A november nemcsak a forró teák és a vastag pulóverek hónapja, hanem a konyhában is rengeteg izgalmas alapanyagot kínál. A novemberi szezonális zöldségek között ott van a brokkoli, a csicsóka, az édeskáposzta, az endívia, a fodros kel, a kelbimbó, a kelkáposzta, a kínai kel, a lila káposzta, a mángold, a petrezselyem, a rukkola, a sóska, a sütőtök és a zeller is – olvasható a Maradék nélkül Facebook-oldalán. Ezek a zöldségek nemcsak ízletesek, hanem tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyekre különösen nagy szükségünk van a hűvös hónapokban. A friss, helyben termett alapanyagokból készíthetünk tartalmas leveseket, sülteket vagy akár könnyű salátákat is – így a szezonális étkezés nemcsak egészséges, de változatos is. 

Ezeket a gyümölcsöket kínálja az ősz

Bár a hideg idő beköszöntével kevesebb a friss gyümölcs, a természet ilyenkor sem hagy minket vitaminforrás nélkül. A novemberi szezonális gyümölcsök közül az alma, a körte, a birsalma és a naspolya a legnépszerűbbek, de érdemes kipróbálni a csipkebogyót, a gránátalmát, a fekete berkenyét, a diót és a gesztenyét is. Ezek nemcsak finomak, hanem immunerősítő hatásúak, segítik a szervezet védekezőképességét a téli időszakban. A friss gyümölcsökből készíthetünk kompótot, süteményt, turmixot vagy akár salátát is – így a hideg napokon is csempészhetünk egy kis színt és természetes energiát az asztalra.

Mit főzzünk a novemberben szezonális alapanyagokból?

Recept
Egyszerű
Almás-rozmaringos csirkecomb
90 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Egyszerű rakott kel
65 perc
6 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Bonyolult
Sütőtökös muffin cukorsziruppal
90 perc
12 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Csicsókakrémleves
40 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept

Borítókép: Shutterstock

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.