Érdekességek

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

Nagyon beindult az air fryer biznisz, viszik, mint a cukrot – köszönhetően a rengeteg közösségi médiában megjelenő videónak. De valóban jó üzlet beruházni egy ilyen sütőre? Ennek jártunk utána egy szakértő segítségével, hogy melyek az air fryer előnyei és hátrányai.

Egészen biztosan neked is van olyan ismerősöd, aki a forró levegős sütőre esküszik – mi pedig nagyjából biztosak vagyunk abban, hogy nem nagy családi rendezvényekre süt-főz benne az illető. Ezzel voltaképpen már el is árultuk a titkot: az elkészítendő étel mennyisége az, ami meghatározza, hogy jobban járunk-e, ha air fryerben sütünk, mint ha légkeveréses sütőben készítenénk el az ételt. 

Az air fryer előnyei és hátrányai: egy adag étel elkészítéséhez tökéletes választás
Az air fryer előnyei és hátrányai: egy adag étel elkészítéséhez tökéletes választás / Fotó: Shutterstock

A brit pénzügyi újságíró és tanácsadó, Martin Lewis górcső alá vette az árakat, és megvizsgálta, hogy azonos mennyiségű és típusú étel elkészítése valóban költséghatékonyabb-e, ha air fryert használunk a hagyományos sütő helyett – áll a LADbible cikkében.

Az air fryer előnyei

Lewis megfigyelései alapján megállapítható, hogy bizonyos fogások elkészítésére alkalmasabb az air fryer: ezek viszonylag egyszerű és kis adag ételek. Ha például egyedül vagy, esetleg kettesben a pároddal, észszerű döntés a sülteket, köreteket sőt még a desszertet is air fryerben készíteni. Ha azonban több embernek főznél komplett vacsorát, amiben ráadásul olyan étel is szerepel, ami nehezen sül át, akkor azt olcsóbban elkészíted a hagyományos sütőben.

Egy kis matek

Mutatjuk, hogyan jutott erre a következtetésre Lewis. A helyzet az, hogy minden konyhai gépnek, így a sütőnek és az air fryernek is adott a teljesítménye. Általánosságban elmondható, hogy egy konyhai sütő teljesítménye 2000 W, az air fryeré pedig 800 W. Ha tehát egy kis adagot készítesz, logikus, hogy a kevesebbet fogyasztó géppel dolgozol. Ám ha több, akár 4-5 vagy ennél is több adagot sütnél, akkor hiába a kisebb fogyasztás. Ha többször kell végigfuttatni az étel elkészítéséhez szükséges programot, a fogyasztásod megnő. Ilyen esetben tehát sokkal gazdaságosabb döntés a sütőt bekapcsolni.

Ekkora adagot már gazdaságosabb hagyományos sütőben sütni / Fotó: Shutterstock
Ekkora adagot már gazdaságosabb hagyományos sütőben sütni / Fotó: Shutterstock

Egyszerű képlet

A szakértő szerint könnyedén kiszámítható egyébként mindkét sütő fogyasztása: nézd meg, hány wattos a készülék, nézd meg, mennyi kWh-t fogyaszt, míg elkészül az adott étel, és ezt szorozd fel az áram árával. (Itthon a nappali áram 2523 kWh éves fogyasztásig 36,39 Ft/kWh).

A lényeg tehát, hogy bizonyos fogások elkészítésére alkalmasabb az air fryer, de a nagyobb adagoknál nem érdemes alkalmazni, ugyanis hiába a kisebb teljesítmény, ha többször kell használni – így a működési költsége magasabb lesz, mint a sütőnek. Az air fryer káros hatása tehát nem annyira az egészségünkben, mint a villanyszámlánkon fog megmutatkozni.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.