Érdekességek

Ízutazás Mexikóba: ez a különbség a tortilla, a taco, a burrito, a quesadilla és az enchilada között

A távoli ország gasztronómiája színes, változatos és gazdag ízvilágú fogásokban bővelkedik, mégis, első ránézésre nagyon is hasonlóak. A legismertebb mexikói ételek ugyanis egyvalamiben tökéletesen megegyeznek: mindegyik tortillalap felhasználásával készül. Sorra vettük ezeket a fogásokat, hogy megnézzük, miben egyediek – és persze fantasztikusan jó recepteket is mutatunk az ismertető mellé.

Mexikó nem csak lenyűgöző tájaival, varázslatos természeti adottságaival ejti rabul az oda látogatókat. Az ország kultúrája a prehispán maja civilizáció, az őslakosok és a gyarmatosító spanyolok hagyományait ötvözi, és mindezek tükröződnek a gasztronómiában is. A mexikói ételek így aztán a világ legszínesebb, legváltozatosabb fogásai közé tartoznak. Cikkünkben a legismertebb öt receptet vesszük sorra, és megnézzük, milyen hasonlóságok és egyedi vonások jellemzik ezeket. Tarts velünk a pikáns ízek világába!

mexikói ételek
A mexikói ételek világa színes, változatos és rendkívül pikáns 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Mexikói ételek: útmutató az izgalmasan fűszeres, csípős ízekhez

Az észak-amerikai ország konyhája bizonyos értelemben hasonlít a magyarhoz: az evés egy közösségi program, az emberek szeretnek együtt enni, és kedvelik a fűszeres, csípős ízeket. Igaz, az itteni hegyes-erőshöz képest jóval pikánsabb zamatú paprikafajtákat is fogyasztanak. 

A mexikói ételek legjellemzőbb hozzávalói közé tartozik a tortilla, a kukorica, a bab, a csili, a paradicsom, az avokádó, valamint a lime és a koriander. A gazdag fűszerezése mellett az ország gasztronómiáját a különböző textúrájú alapanyagok kombinálása jellemzi, így válik egyedülállóan izgalmassá minden fogás. A legismertebb fogásaik az enchilada, a tortilla, a taco, a burrito és a quesadilla, melyekben az említett hozzávalók képviseltetik magukat rendkívül változatosan. De éppen emiatt összetéveszteni is könnyű ezeket az ételeket. 

1. Tortilla

A tortilla évezredeken keresztül az azték civilizáció fontos alapétele volt, és ma is fontos alapanyaga a latin-amerikai konyhák ételeinek. Az eredeti tortilla egy vastagabb tésztájú lepény volt, amit őrölt kukoricaszemekből készített „lisztből” gyúrtak össze, és sütötték ki. 

A tortilla nevet, aminek jelentése „tortácska”, a spanyol gyarmatosítók adták neki.

Ez az egyszerű étel a mexikói konyha egyik legfontosabb alapanyaga, ami készülhet kukoricalisztből (ami az autentikusabb verzió, tortilla de maíz), de gyakran búzalisztből (tortilla de harina) állítják elő. 

A mexikói ételek csirkehúsból, marhahúsból és zöldséges töltelékkel is készülhetnek, a gazdagon fűszerezett ragu általában tortillába kerül. 

2. Taco

Legtöbbször kukoricalisztes tortillából készül, amibe pikáns marhahúsos, csirkés vagy zöldséges tölteléket tesznek, és félbehajtva, kézzel fogyasztják. Gyakran kerül rá salsa, koriander és lime-lé. Tökéletes vendégvárónak. Fontos különbség, hogy a taco kisebb méretű, és nem zárják le a végeit, mint mondjuk a tortillatekercsnek, hanem nyitott marad.

Recept
Mester
Sonkás taco házi tortillával
20 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

A salsa nem egyetlen étel, hanem a mexikói szósz, amelyet gyakran használnak ételek ízesítésére, illetve mártogatósként. Friss, fűszeres és intenzív ízvilágú, fő összetevői általában a paradicsom, a csili, a hagyma, a koriander, a lime és a só. Számos változata létezik, attól függően, hogy milyen alapanyagokat és elkészítési módot használnak. A legismertebb és közkedvelt salsa a guacamole, avagy avokádókrém.

salsa
A salsa remek vendégváró, készülhet avokádóból vagy paradicsomosan, csipsz mellé tökéletes mártogatós
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

3. Burrito

A burrito nagyobb méretű tortillából készül, amit általában hússal, rizs és főtt babpürével töltenek meg, de kerülhet bele avokádó, sajt és salsa is. A tortillalapot teljesen feltekerik, és a két végén bezárják a tekercset. A tacóhoz képest jóval nagyobb és laktatóbb is ez a fogás, bőséges ebédként is megállja a helyét. 

Recept
Egyszerű
Csirkés-zöldséges burrito
45 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

4. Enchilada

Az enchilada elkészítéséhez a kukoricatortillákat megtöltik (hússal, babbal, sajttal vagy zöldségekkel), majd feltekerik, bezárják, és egy tepsiben egymás mellé sorakoztatnak. Ezután valamilyen szósszal leöntik, és a sütőben megsütik. Ez az elkészítési mód a legfontosabb különbség a tacóhoz és a burritóhoz képest. 

5. Quesadilla

A quesadilla a sajttal töltött, félbehajtott és serpenyőben megsütött tortilla. A sajt mellett kerülhet még bele hús és zöldségek is, de a quesadilla elsősorban sajtalapú, ez különbözteti meg a tacótól és burritótól.

Recept
Egyszerű
Sajtos-sonkás quesadilla rukkolával
15 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

A mexikói ételek darált húsból is gyakran készülnek, ez a ragu kerülhet akár a burritóba, akár az enchiladába is. A tortillás ételek egy modern változata a tortillatekercs, ami tulajdonképpen egyfajta szendvics. A tortillapra kerülhet sajt, sonka és zöldségek; fogyasztható hidegen és melegen egyaránt. Remek ötlet, ha egy gyors ebédre van csak idő. 

Ha a tortillalapot kisebb háromszögekre vágjuk és sütőben tovább sütjük, akkor ropogós csipsz lesz belőle, amit sajtszósszal vagy paradicsomos salsával is fogyaszthatunk. A nachos kedvelt nassolnivaló, amivel a baráti összejöveteleken előrukkolhatsz, de a moziban is gyakran fogyasztjuk a mexikói különlegességet. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.