Mexikó nem csak lenyűgöző tájaival, varázslatos természeti adottságaival ejti rabul az oda látogatókat. Az ország kultúrája a prehispán maja civilizáció, az őslakosok és a gyarmatosító spanyolok hagyományait ötvözi, és mindezek tükröződnek a gasztronómiában is. A mexikói ételek így aztán a világ legszínesebb, legváltozatosabb fogásai közé tartoznak. Cikkünkben a legismertebb öt receptet vesszük sorra, és megnézzük, milyen hasonlóságok és egyedi vonások jellemzik ezeket. Tarts velünk a pikáns ízek világába!
Az észak-amerikai ország konyhája bizonyos értelemben hasonlít a magyarhoz: az evés egy közösségi program, az emberek szeretnek együtt enni, és kedvelik a fűszeres, csípős ízeket. Igaz, az itteni hegyes-erőshöz képest jóval pikánsabb zamatú paprikafajtákat is fogyasztanak.
A mexikói ételek legjellemzőbb hozzávalói közé tartozik a tortilla, a kukorica, a bab, a csili, a paradicsom, az avokádó, valamint a lime és a koriander. A gazdag fűszerezése mellett az ország gasztronómiáját a különböző textúrájú alapanyagok kombinálása jellemzi, így válik egyedülállóan izgalmassá minden fogás. A legismertebb fogásaik az enchilada, a tortilla, a taco, a burrito és a quesadilla, melyekben az említett hozzávalók képviseltetik magukat rendkívül változatosan. De éppen emiatt összetéveszteni is könnyű ezeket az ételeket.
A tortilla évezredeken keresztül az azték civilizáció fontos alapétele volt, és ma is fontos alapanyaga a latin-amerikai konyhák ételeinek. Az eredeti tortilla egy vastagabb tésztájú lepény volt, amit őrölt kukoricaszemekből készített „lisztből” gyúrtak össze, és sütötték ki.
A tortilla nevet, aminek jelentése „tortácska”, a spanyol gyarmatosítók adták neki.
Ez az egyszerű étel a mexikói konyha egyik legfontosabb alapanyaga, ami készülhet kukoricalisztből (ami az autentikusabb verzió, tortilla de maíz), de gyakran búzalisztből (tortilla de harina) állítják elő.
A mexikói ételek csirkehúsból, marhahúsból és zöldséges töltelékkel is készülhetnek, a gazdagon fűszerezett ragu általában tortillába kerül.
Legtöbbször kukoricalisztes tortillából készül, amibe pikáns marhahúsos, csirkés vagy zöldséges tölteléket tesznek, és félbehajtva, kézzel fogyasztják. Gyakran kerül rá salsa, koriander és lime-lé. Tökéletes vendégvárónak. Fontos különbség, hogy a taco kisebb méretű, és nem zárják le a végeit, mint mondjuk a tortillatekercsnek, hanem nyitott marad.
A salsa nem egyetlen étel, hanem a mexikói szósz, amelyet gyakran használnak ételek ízesítésére, illetve mártogatósként. Friss, fűszeres és intenzív ízvilágú, fő összetevői általában a paradicsom, a csili, a hagyma, a koriander, a lime és a só. Számos változata létezik, attól függően, hogy milyen alapanyagokat és elkészítési módot használnak. A legismertebb és közkedvelt salsa a guacamole, avagy avokádókrém.
A burrito nagyobb méretű tortillából készül, amit általában hússal, rizs és főtt babpürével töltenek meg, de kerülhet bele avokádó, sajt és salsa is. A tortillalapot teljesen feltekerik, és a két végén bezárják a tekercset. A tacóhoz képest jóval nagyobb és laktatóbb is ez a fogás, bőséges ebédként is megállja a helyét.
Az enchilada elkészítéséhez a kukoricatortillákat megtöltik (hússal, babbal, sajttal vagy zöldségekkel), majd feltekerik, bezárják, és egy tepsiben egymás mellé sorakoztatnak. Ezután valamilyen szósszal leöntik, és a sütőben megsütik. Ez az elkészítési mód a legfontosabb különbség a tacóhoz és a burritóhoz képest.
A quesadilla a sajttal töltött, félbehajtott és serpenyőben megsütött tortilla. A sajt mellett kerülhet még bele hús és zöldségek is, de a quesadilla elsősorban sajtalapú, ez különbözteti meg a tacótól és burritótól.
A mexikói ételek darált húsból is gyakran készülnek, ez a ragu kerülhet akár a burritóba, akár az enchiladába is. A tortillás ételek egy modern változata a tortillatekercs, ami tulajdonképpen egyfajta szendvics. A tortillapra kerülhet sajt, sonka és zöldségek; fogyasztható hidegen és melegen egyaránt. Remek ötlet, ha egy gyors ebédre van csak idő.
Ha a tortillalapot kisebb háromszögekre vágjuk és sütőben tovább sütjük, akkor ropogós csipsz lesz belőle, amit sajtszósszal vagy paradicsomos salsával is fogyaszthatunk. A nachos kedvelt nassolnivaló, amivel a baráti összejöveteleken előrukkolhatsz, de a moziban is gyakran fogyasztjuk a mexikói különlegességet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.