A MET-gála (hivatalos nevén a Costume Institute Benefit) 1948 óta kerül megrendezésre minden évben, a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum javára. Az eseményt Eleanor Lambert amerikai divatszakértő indította el azzal a céllal, hogy támogatást gyűjtsön a múzeum divattörténeti osztályának, a Costume Institute-nak. A gála az évtizedek során átalakult: az elegáns vacsorából mára a divatvilág egyik legnagyobb presztízsű eseményévé nőtte ki magát, amelyet Anna Wintour, a Vogue legendás főszerkesztője formált át a ma ismert, nagyszabású, tematikus estéllyé.
Miközben a világsztárok a vörös szőnyegen vonulnak végig extravagáns összeállításaikban, a háttérben egy másik művészet munkálkodik: a gasztronómia. A MET-gála menüje minden évben gondosan válogatott fogásokból áll, amelyek nemcsak az esztétikumot, hanem az ízélményt is a legmagasabb szintre emelik. A menü megalkotása legalább annyi kreativitást és szépérzéket igényel, mint a kiállítás maga – hiszen itt minden falat üzenet, minden íz harmónia a tematikához igazítva. Nézzük, mivel kényeztették idén a divat és művészet elitjét.
A szervezők elvárása, hogy az eseményen az ételnek ugyanolyan kiválónak kellett lenniük, mint magának a divatnak – ezért a Vogue a James Beard-díjas séfet, Kwame Onwuachit kérte fel az idei menü elkészítésére.
A jeles szakács számára a legfontosabb az volt, hogy az ételek finomak legyenek, ugyanakkor a fogások fennköltségére is gondja volt. A vendégeknek ezüsttálcán kínálták a pincérek a soul foodokat: ropogós csirkével töltött kukoricalepényt, apróra sajtfalatokat, kaviárral megszórt kukoricakenyeret és currys csirkepogácsákat.
A soul food, vagyis a „lélek tápláléka” elnevezés az USA déli államaiban élő afroamerikai etnikum gasztronómiájára utal. A kifejezés az 1960-as évek közepén keletkezett, amikor a „soul” még az afroamerikai kultúra leírására használt szó volt. A soul food a nyugat- és közép-afrikai, a nyugat-európai és az amerikai őslakosok konyhájának főzési technikáit és összetevőit ötvözi.
Az esti vacsora első fogása egy papayás piri piri saláta volt, karibi zöldfűszeres pácba mártott uborka kíséretében. Főfogásként a pincérek sült csirkét szolgáltak fel citromos öntettel, rizzsel és borsóval, valamint friss, csípős szósszal. Köretként BBQ-kelkáposztát baconnel és kukoricakenyeret mézes curryvajjal kínáltak mellé. A desszert pedig egy „Bodega Special Cosmic Brownie” nevű kreálmány volt, melyet porcukros fánkhabbal álmodott meg a séf, valamint egy aranyló sütemény mézes tejszínnel és sült egressel.
„A fekete dandyizmus és a fekete divatélmény inspirált – a diaszpóra oly sok különböző útjáról és útvonaláról merít ihletet” – idézi a Vogue cikke Onwuachit , akinek a kritikusok által elismert Tatiana nevű éttermét a The New York Times New York legjobb éttermének nevezte. „Mindezt meg akartam jeleníteni, az előételektől a gálán felszolgált tányérvacsoráig.”
A tehetséges séf közismert az afro-karibi ételeiről – amelyekkel a 2025-ös MET-gála vendégeinek tetszését is sikerült elnyernie.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.