Az igazi mandarinszezon Európában októbertől januárig tart, ilyenkor kerülnek a boltokba a legédesebb, legaromásabb gyümölcsök. Ez az az időszak, amikor a legérettebb, így a mandarin cukortartalma magasabb és kellemesen édes íze van.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Így ellenőrizd a mandarint, mielőtt megvásárolod
- Az érett mandarin mély, élénk narancssárga színű. A zöld foltok arra utalnak, hogy még nem érett meg teljesen.
- Ellenőrizd a tömegét: a nehezebb mandarin lédúsabb, ha könnyűnek érzed, valószínűleg szárazabb lesz belül.
- A legjobb, ha a héj lazán simul a gyümölcsre, de nem ráncos vagy repedezett.
- Ha finoman megnyomod a mandarint, és úgy érzed, hogy a belseje enyhén rugalmas, de nem puha, akkor jó a gyümölcs. Ha azonban szivacsosnak találod, akkor inkább hagyd a polcon – írja a City Magazine.
- A legfinomabb mandarinoknak már messziről lehet érezni a friss, citrusos illatukat – ezért ez is árulkodó jel lehet a vásárlás során.
A mandarin jótékony hatásai
- Magas C-vitamin-tartalma miatt erősíti az immunrendszert, segít a megfázások megelőzésében. Emellett A-vitamint és B-vitaminokat is tartalmaz.
- Rostban gazdag, ami támogatja az emésztést és hosszabb ideig eltelíti a szervezetünket.
- A mandarinban található antioxidánsok segítenek a sejtek védelmében, lassítják az öregedést.
Tudtad? Egy közepes méretű mandarin a napi ajánlott C-vitamin-bevitel több mint 30 százalékát tartalmazza.
Miért fogyasszunk rendszeresen mandarint?
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a mandarin igazi „mindenes” gyümölcs.
- Segíti a vitaminpótlást az őszi-téli időszakban.
- Nagy szerepe van a bőr és a haj egészségének megőrzésében.
- Enyhe vízhajtó hatása miatt hatékonyan méregteleníti a szervezetet.
- Kiváló természetes nassolnivaló, ami helyettesítheti az édességeket.
Mi a különbség a mandarin és a klementin között?
Bár első pillantásra úgy tűnhet, nem sok különbség van a két gyümölcs között, hiszen mindkettő kicsi és narancssárga héjú, ha jobban megnézed, látható az eltérés. Ahogyan arról korábban írtunk, a klementin nem más, mint a mandarin és az édes narancs „szerelemgyereke”. A mandarin héja sárgás, enyhén narancsszínű, illata fűszeres, és elég sok mag található benne. A klementin édesebb, mint a narancs és a mandarin, mag nincs benne, vékony héja könnyen eltávolítható, a gerezdek pedig könnyen szétszedhetők.















