A mandarin nemcsak finom, hanem igazi vitaminbomba is, amely támogatja az immunrendszert, segíti az emésztést és javítja a hangulatot. De hogyan válasszuk ki a legízletesebb mandarint? Máris mutatjuk!

Az igazi mandarinszezon Európában októbertől januárig tart, ilyenkor kerülnek a boltokba a legédesebb, legaromásabb gyümölcsök. Ez az az időszak, amikor a legérettebb, így a mandarin cukortartalma magasabb és kellemesen édes íze van.

Mandarinok egy papírzacskóban, egy fa asztalon
Az érett mandarin színe élénk narancssárga
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Így ellenőrizd a mandarint, mielőtt megvásárolod

  • Az érett mandarin mély, élénk narancssárga színű. A zöld foltok arra utalnak, hogy még nem érett meg teljesen.
  • Ellenőrizd a tömegét: a nehezebb mandarin lédúsabb, ha könnyűnek érzed, valószínűleg szárazabb lesz belül.
  • A legjobb, ha a héj lazán simul a gyümölcsre, de nem ráncos vagy repedezett.
  • Ha finoman megnyomod a mandarint, és úgy érzed, hogy a belseje enyhén rugalmas, de nem puha, akkor jó a gyümölcs. Ha azonban szivacsosnak találod, akkor inkább hagyd a polcon – írja a City Magazine
  • A legfinomabb mandarinoknak már messziről lehet érezni a friss, citrusos illatukat – ezért ez is árulkodó jel lehet a vásárlás során. 

A mandarin jótékony hatásai

  • Magas C-vitamin-tartalma miatt erősíti az immunrendszert, segít a megfázások megelőzésében. Emellett A-vitamint és B-vitaminokat is tartalmaz.
  • Rostban gazdag, ami támogatja az emésztést és hosszabb ideig eltelíti a szervezetünket. 
  • A mandarinban található antioxidánsok segítenek a sejtek védelmében, lassítják az öregedést.

Tudtad? Egy közepes méretű mandarin a napi ajánlott C-vitamin-bevitel több mint 30 százalékát tartalmazza.

Miért fogyasszunk rendszeresen mandarint?

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a mandarin igazi „mindenes” gyümölcs. 

  • Segíti a vitaminpótlást az őszi-téli időszakban.
  • Nagy szerepe van a bőr és a haj egészségének megőrzésében.
  • Enyhe vízhajtó hatása miatt hatékonyan méregteleníti a szervezetet.
  • Kiváló természetes nassolnivaló, ami helyettesítheti az édességeket.

Mi a különbség a mandarin és a klementin között?

Bár első pillantásra úgy tűnhet, nem sok különbség van a két gyümölcs között, hiszen mindkettő kicsi és narancssárga héjú, ha jobban megnézed, látható az eltérés. Ahogyan arról korábban írtunk, a klementin nem más, mint a mandarin és az édes narancs „szerelemgyereke”. A mandarin héja sárgás, enyhén narancsszínű, illata fűszeres, és elég sok mag található benne. A klementin édesebb, mint a narancs és a mandarin, mag nincs benne, vékony héja könnyen eltávolítható, a gerezdek pedig könnyen szétszedhetők.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.