Érdekességek

Itt lehet megkóstolni Budapest kürtőskalácsát – Az első százat ingyen kínálják

Jó hír a kürtőskalács-rajongók számára, hogy szombaton a Szent István-bazilikánál mutatják be Budapest új édességét, a Kürtős Legenda által készített "Budapest kürtőskalácsát".

A kézzel gyúrt, parázson sült kürtőskalács az Unicum, maracuja és áfonya ízeit ötvözi, ezzel utalva a hagyományra és a nyár hangulatára. Emellett ez az új kreáció a nemzeti színeket is idézi, a készítők szerint "benne van a nyár, a tehetség, a kemény munka és a kedvesség is". 

A kürtőskalács nem hiányozhat a vásárokról, fesztiválokról
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Őszig lehet megkóstolni az új kürtőskalácsot

Korolovszki Norbert, a Kürtős Legenda alapító-tulajdonosa szerint a cél az volt, hogy visszaadják a kürtőskalács méltóságát és ünnepiességét. Érdemes tudni, hogy az első 100 kalácsot ingyen kínálják. A desszert őszig lesz elérhető, később a Halászbástyánál is meg lehet majd kóstolni. 

Tudtad, hogy számos legenda kering róla?

A kürtőskalács eredete nehezen meghatározható. Számos legenda kering, kezdve a honfoglaláskor kürtjükre és botjaikra tekert élelmiszereket sütő magyaroktól, a tatárokkal szembeszegülő, maradékból fánkot készítő székely asszonyokon át, egészen addig az elméletig, hogy egy a XVI. században lefordított német szakácskönyvből vették az erdélyiek a kürtőskalács receptjét. 

Nehéz lenne eldönteni, melyik történetnek van igazi alapja, melyik lehet az, amely valójában megmutatja a kürtőskalács eredetét. Bárhogy is legyen, a dorongfánk vagy más néven kürtősfánk, illetve botratekercs szervesen kötődik a magyar gasztronómiához. 

Kürtőkre van szükség a sütéshez

A kürtőskalácsot legtöbbször készen vesszük, általában egy-egy fesztivál, strandolás alkalmával, pedig ezt a népszerű desszertet otthon is megsüthetjük. Külön eszközparkot is beszerezhetünk a saját kürtőskalácsaink készítéséhez, ezt nagyobb – konyhaeszközökre szakosodott – üzletekben vásárolhatjuk meg, vagy a vásárokban kalácsot sütő árusoknál is megvehetjük a fa hengereket. De akár magunk is elkészíthetjük a sütéshez szükséges kürtőket. Ehhez semmi másra nincs szükségünk, csak kisebb-nagyobb fém sörös vagy üdítős dobozokra, esetleg papírtörlő gurigára. Erről ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Nézd meg videón, hogyan készül ez a népszerű édesség!

Farkasinszki Ildikó, a Sütisuli videójában bemutatja, hogyan készül a puha, foszlós kelt tészta, mire kell feltekerni, hogy kürtőskalács-formát kapjunk és mire kell odafigyelni a sütés során!

Forrás: MTI

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.