Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Érdekességek

Ez a különbség az olasz és a klasszikus fagyi között

Gelato az olasz fagyi /Fotó: Shutterstock
Biztosan ti is láttátok már amikor fagyizni indultok, hogy számtalan üzlet kínálatában ott szerepel az olasz fagylalt. Ám azzal is tisztában vagytok, hogy mi a különbség az olasz, és a többi fagyi között? Ti vágjátok, hogy mi az a gelato? Ha nem, akkor most itt az idő, hogy megtudjátok.

Legyen szó hagyományos, házi, kézműves, vagy olasz fagyiról, a nyár kellős közepén, amikor tombol a kánikula, a hőmérők higanyszálai kiakadnak, bármelyikből lazán be tudunk tolni néhány gömbbel. Ha mindig is tudni akartátok, hogy mi a különbség az olasz és klasszikus desszert között, akkor most nagyon jó helyen jársz, hiszen most mindenkit kiokosítunk a finedininglovers.com útmutatását követve.

Gelato kontra fagylalt

Első blikkre azt gondolná az ember, hogy a galeto és a klasszikus fagyi között nem sok különbség van, ami egyébként részben még igaz is lehetne. Mindkettő cukorral, tejjel esetleg tejszínnel, illetve utóbbi kettő kombinációjával készül, fagyasztás előtt pedig alaposan összekeverik, majd levegővel dúsítják.

Mindezek ellenére akad néhány olyan különbség, aminek köszönhetően könnyen megkülönböztethető az olasz a klasszikus társától. Utóbbiba ugyanis több levegő kerül, így állaga könnyebb lesz, a gelato viszont ennek az ellenkezője, azaz sűrűbb és selymesebb.

Első blikkre azt gondolná az ember, hogy a galeto és a klasszikus fagyi között nem sok különbség van /Fotó: Shutterstock
Első blikkre azt gondolná az ember, hogy a galeto és a klasszikus fagyi között nem sok különbség van /Fotó: Shutterstock

A fagyi készítésénél legtöbbször tejszínt és tojássárgáját is használnak, addig a gelato leginkább tejalapú, tojás pedig csak nagyon ritkán kerül bele. Így a két desszert zsírtartalmában is különbözik egymástól, ezért a klasszikus fagylalt íze vajasabb, fogyasztásánál egy vékony réteg képződik a nyelvünkön. A gelato alacsonyabb zsírtartalmának köszönhetően viszont sokkal hamarabb érezteti magát ízlelőbimbóinkon.

A tárolásban is lényeges különbség van a két desszert között. Az összetevők miatt a fagyi esetében szigorúan kerülendő az olvadás lehetősége, míg a gelato 6-8 fokon érzi jól magát. A hőmérséklet-különbségnek köszönhetően a klasszikus fagyi nyalása közben sokszor érezhetjük, hogy a nyelvünk is lefagy, viszont olasz társánál ez a probléma nem áll fenn.

További differencia a két finomság között az, hogy a fagylalt szinte bármilyen ízben kapható, addig a gelato csak a klasszikus olasz ízekkel játszik. Ilyen például a csokoládé, a vanília, a pisztácia, a mogyoró, a sztracsatella vagy a tiramisu.

Gelato kontra sorbet

Az intenzívebb ízvilágú sorbet cukor és gyümölcspüré, gyümölcslé, esetleg alkohol hozzáadásával készül, ráadásul a gelatóval és a fagylalttal szemben teljesen tejmentes. Tárolása picit magasabb hőfokot követel meg a fagyival szemben, hiszen így lesznek az ízek tökéletesek, állaga pedig annyira puha, hogy fogyasztása tökéletes és kellemes élményt nyújtson.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.