A nyári ételek felsorolásából nem hiányozhat egy megosztó finomság – kitalálod, miről van szó? Bizony, a kovászos uborka! Van, aki imádja, más ránézni sem bír, de az egészségre gyakorolt jótékony hatását nem lehet vitatni.

A kovászos uborka a magyar nyár kihagyhatatlan íze – és egy igazi egészségbomba is. Bár sokan csak köretként vagy egy jó pörkölt mellé tálalva gondolnak rá, érdemes közelebbről is megismerni, hogy milyen jótékony hatásokkal bír a szervezet számára. Ez az erjesztett finomság ugyanis amellett, hogy nagyon finom, természetes probiotikum is. 

Kovászos uborka házilag: érdemes elkészíteni
A kovászos uborka nem csak finom, egészséges is / Fotó: Shutterstock

Kovászos uborka: ezért érdemes fogyasztani

  • Segíti az emésztést

A kovászolás egy ősi fermentációs eljárás, amely során jótékony baktériumok – főként tejsavbaktériumok – szaporodnak el az uborkában. Ezek a mikroorganizmusok hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának fenntartásához, segítik az emésztést, sőt akár az immunrendszert is erősíthetik. A kiegyensúlyozott bélflóra pedig kulcsfontosságú az általános egészség és jó közérzet szempontjából.

  • Alacsony a kalóriatartalma

A kovászos uborka ideális választás azoknak, akik figyelnek a vonalaikra: alacsony kalóriatartalmú, mégis intenzív ízvilágot nyújt. Étvágygerjesztő hatású, de nem terheli meg a gyomrot, így kiválóan beilleszthető akár fogyókúrás étrendekbe is.

  • Tele van antioxidánsokkal és vitaminokkal

Bár a fermentáció során egyes friss zöldségek vitamintartalma csökkenhet, a kovászos uborka ennek ellenére is tartalmaz B-vitaminokat, C-vitamint és antioxidánsokat, amelyek segíthetnek semlegesíteni a káros szabad gyököket. Ezek az anyagok támogatják a sejtek egészségét és lassítják az öregedési folyamatokat.

  • Segít a méregtelenítésben

A kovászos uborka enyhén vízhajtó hatású, így elősegíti a szervezet természetes méregtelenítési folyamatait. A fermentált ételek fogyasztása ráadásul előnyös lehet a máj működése és a vércukorszint szabályozása szempontjából is.

Házi készítésű kovászos uborka

Míg a boltban kapható savanyúságok sokszor tartósítószerekkel, ecettel és cukorral készülnek, a házilag készült kovászos uborka teljesen természetes, adalékanyagmentes. A saját konyhában fermentált uborka nemcsak finomabb, de egészségesebb is, ráadásul az elkészítése is egyszerű.

Hozzávalók:

  • 2 kg kovászolni való uborka
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 3 liter víz
  • 3 ek. só
  • 1 szelet kovászos kenyér

A kovászos uborka elkészítését nézd meg videón:

 

A kovászos uborka nemcsak hagyományos nyári savanyúság, hanem valódi szuperétel. Természetes probiotikumként támogatja az emésztést, jótékony hatással van az immunrendszerre, miközben alacsony kalóriatartalmú és ízletes. Ha eddig csak a vasárnapi ebéd mellé etted, itt az idő, hogy tudatosabban is beépítsd az étrendedbe.

(Kiemelt fotó: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.