Érdekességek

Döbbenetes, mennyi időt vesz el az életedből, ha rendszeresen iszol kólát

Kóla
Sokan el sem tudják képzelni a napjukat egy üdítő vagy gyors snack nélkül – pedig a legújabb kutatás szerint ez többe kerülhet, mint hinnénk. A kóla és a hot dog például hosszú percekkel is megrövidíthetik az életünket, derült ki a Michigani Egyetem átfogó vizsgálatából. A tudósok szerint az ultrafeldolgozott ételek rendszeres fogyasztása nemcsak a szívre és az anyagcserére, hanem a várható élettartamra is súlyos hatással lehet.

A kóla, a hot dog és más ultrafeldolgozott élelmiszerek nemcsak gyors örömöt, hanem lassú károkat is okozhat, ha rendszeresen fogyasztjuk. Mutatjuk a részleteket!

A kóla és a hot dog nem nyerő páros - évekkel rövidíthetik meg az életed!
A kóla, csakúgy, mint más ultrafeldogozott élelmiszer, megrövidítheti az életed / Fotó: Shutterstock

A Michigani Egyetem kutatói több ezer élelmiszert vizsgáltak meg, hogy megállapítsák, melyek mennyiben befolyásolják az élet hosszát és minőségét. Az eredmények meglepőek voltak: egyetlen hot dog elfogyasztása átlagosan 36 perccel rövidítheti meg az életet, míg egy doboz kóla 12 perccel. A reggeli szendvics vagy tojás 13 perccel, a sajtburger pedig 9 perccel csökkentheti a várható élettartamot. Dr. Olivier Jolliet, a tanulmány vezetője szerint a változtatás nem lehetetlen:

Már néhány tudatos helyettesítés – például a feldolgozott ételek halra, zöldségekre vagy teljes kiőrlésű gabonára cserélése – képes jelentősen javítani az egészségi állapotot anélkül, hogy drasztikus diétába kezdenénk.

Mennyi az annyi?

Nézzük pontosan, hogy mennyit vesz el az életedből a kóla! Ha egyetlen üveg kóla 12 perccel rövidíti meg az életet, akkor az egy hónap alatt összesen körülbelül 6 órát jelent. Egy év alatt ez már nagyjából 3 nap, tíz év rendszeres fogyasztás pedig összesen körülbelül egy hónapnyi életidőt vesz el.

A kóla és társai: ezért kerüld őket!

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek – mint a kóla, a hot dog, a chips vagy a gyorséttermi menük – jellemzően magas cukor-, só- és zsírtartalmúak, miközben szinte semmilyen valódi tápanyagot nem biztosítanak. A British Medical Journal egyik tanulmánya szerint ezek gyakori fogyasztása akár 50%-kal növelheti a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatát, és 48–53%-kal emelheti a szorongás, valamint más mentális problémák kialakulásának esélyét.

További kockázatok, amelyeket a kutatások összefüggésbe hoztak az ultrafeldolgozott ételekkel:

  • 12%-kal nagyobb esély a 2-es típusú cukorbetegségre,
  • 40–66%-kal magasabb szívbetegség-kockázat,
  • fokozott hajlam elhízásra, alvászavarokra, depresszióra és emésztőrendszeri panaszokra.

Van visszaút – így tehetsz az egészségesebb életért

A tanulmány szerint bizonyos ételek képesek meghosszabbítani az életet. Például a halfélék fogyasztása akár 28–32 perccel is növelheti a várható élettartamot, míg a sajt, különösen a cheddar és a brie, jótékony hatású lehet a máj egészségére.

A kutatók szerint a cél nem az, hogy mindenki teljesen lemondjon kedvenc ételeiről, hanem hogy tudatosabban válasszon. Egy-egy kóla vagy hot dog önmagában nem tragédia, de ha napi rutinná válik, az hosszú távon komoly következményekkel járhat. A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás alapja a mértékletesség és a változatosság – sok zöldség, gyümölcs, hal és minőségi, friss alapanyag.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (angol rövidítéssel UPF – ultra-processed foods) olyan ipari termékek, amelyek természetes alapanyagokat csak kis mennyiségben tartalmaznak, viszont tele vannak mesterséges adalékokkal. Ilyenek például a színezékek, aromák, tartósítószerek, édesítőszerek és ízfokozók. Ezeket az ételeket – mint a kóla, a chips, a kész szószok, a péksütemények, az instant levesek vagy a gyorséttermi menük – úgy tervezik, hogy ízletesek, gyorsan fogyaszthatók és hosszú ideig eltarthatók legyenek. A probléma az, hogy a feldolgozás során szinte minden természetes tápanyag, rost és vitamin eltűnik belőlük, miközben a cukor, a só és a zsír aránya az egekbe szökik. Ennek hosszú távon komoly egészségügyi ára van: az ilyen ételek rendszeres fogyasztása növeli az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbetegség és a mentális problémák kockázatát.

(Forrás)

Kiemelt fotó: illusztráció, Shutterstock

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.