Döbbenetes, mennyi időt vesz el az életedből, ha rendszeresen iszol kólát


A kóla, a hot dog és más ultrafeldolgozott élelmiszerek nemcsak gyors örömöt, hanem lassú károkat is okozhat, ha rendszeresen fogyasztjuk. Mutatjuk a részleteket!

A Michigani Egyetem kutatói több ezer élelmiszert vizsgáltak meg, hogy megállapítsák, melyek mennyiben befolyásolják az élet hosszát és minőségét. Az eredmények meglepőek voltak: egyetlen hot dog elfogyasztása átlagosan 36 perccel rövidítheti meg az életet, míg egy doboz kóla 12 perccel. A reggeli szendvics vagy tojás 13 perccel, a sajtburger pedig 9 perccel csökkentheti a várható élettartamot. Dr. Olivier Jolliet, a tanulmány vezetője szerint a változtatás nem lehetetlen:
Már néhány tudatos helyettesítés – például a feldolgozott ételek halra, zöldségekre vagy teljes kiőrlésű gabonára cserélése – képes jelentősen javítani az egészségi állapotot anélkül, hogy drasztikus diétába kezdenénk.
Nézzük pontosan, hogy mennyit vesz el az életedből a kóla! Ha egyetlen üveg kóla 12 perccel rövidíti meg az életet, akkor az egy hónap alatt összesen körülbelül 6 órát jelent. Egy év alatt ez már nagyjából 3 nap, tíz év rendszeres fogyasztás pedig összesen körülbelül egy hónapnyi életidőt vesz el.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek – mint a kóla, a hot dog, a chips vagy a gyorséttermi menük – jellemzően magas cukor-, só- és zsírtartalmúak, miközben szinte semmilyen valódi tápanyagot nem biztosítanak. A British Medical Journal egyik tanulmánya szerint ezek gyakori fogyasztása akár 50%-kal növelheti a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatát, és 48–53%-kal emelheti a szorongás, valamint más mentális problémák kialakulásának esélyét.
További kockázatok, amelyeket a kutatások összefüggésbe hoztak az ultrafeldolgozott ételekkel:
A tanulmány szerint bizonyos ételek képesek meghosszabbítani az életet. Például a halfélék fogyasztása akár 28–32 perccel is növelheti a várható élettartamot, míg a sajt, különösen a cheddar és a brie, jótékony hatású lehet a máj egészségére.
A kutatók szerint a cél nem az, hogy mindenki teljesen lemondjon kedvenc ételeiről, hanem hogy tudatosabban válasszon. Egy-egy kóla vagy hot dog önmagában nem tragédia, de ha napi rutinná válik, az hosszú távon komoly következményekkel járhat. A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás alapja a mértékletesség és a változatosság – sok zöldség, gyümölcs, hal és minőségi, friss alapanyag.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (angol rövidítéssel UPF – ultra-processed foods) olyan ipari termékek, amelyek természetes alapanyagokat csak kis mennyiségben tartalmaznak, viszont tele vannak mesterséges adalékokkal. Ilyenek például a színezékek, aromák, tartósítószerek, édesítőszerek és ízfokozók. Ezeket az ételeket – mint a kóla, a chips, a kész szószok, a péksütemények, az instant levesek vagy a gyorséttermi menük – úgy tervezik, hogy ízletesek, gyorsan fogyaszthatók és hosszú ideig eltarthatók legyenek. A probléma az, hogy a feldolgozás során szinte minden természetes tápanyag, rost és vitamin eltűnik belőlük, miközben a cukor, a só és a zsír aránya az egekbe szökik. Ennek hosszú távon komoly egészségügyi ára van: az ilyen ételek rendszeres fogyasztása növeli az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbetegség és a mentális problémák kockázatát.
(Forrás)
Kiemelt fotó: illusztráció, Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.