A kókuszzsír (vagy más néven kókuszolaj) a kókusz húsából készül, és sajátos tulajdonságai miatt a konyhán túl is népszerű. Szoba-hőmérsékleten szilárd, hő hatására gyorsan olvad, így alkalmas sütéshez, főzéshez, de a szépségápolásban is gyakran használják. A dietetikusok és kutatók ma már óvatosságra intenek a túlzott fogyasztással kapcsolatban – főleg a magas telített zsírsavtartalma miatt –, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne tudatosan és mértékkel beépíteni az étrendbe. Lássuk, hogy miért lehet hasznunkra!
A kókuszzsír egyik legnagyobb előnye, hogy magas a füstpontja – különösen a finomított változaté. Ez azt jelenti, hogy 200 °C fölé is hevíthető anélkül, hogy káros anyagokat bocsátana ki. Ezért kiváló választás sütéshez, pirításhoz, rántott ételekhez is. A szűz (vagyis hidegen sajtolt) verzió füstpontja valamivel alacsonyabb, így inkább közepes hőfokon használd.
A szűz kókuszzsírt sokan használják testápolóként, de a belső fogyasztása is támogathatja a bőr egészségét. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, ráadásul E-vitaminban gazdag, amely védi a bőrt a szabad gyökök káros hatásaitól. Persze nem csodaszer – de része lehet egy tudatos, bőrtápláló étrendnek.
A kókuszzsír nagy arányban tartalmaz úgynevezett MCT-zsírsavakat (közepes láncú triglicerideket), amelyeket a szervezet könnyen és gyorsan hasznosít. Ezek azonnali üzemanyagként szolgálhatnak – emiatt gyakran használják sportolók, sőt csecsemőtápszerekben is megtalálható.
Egyes kutatások szerint a kókuszzsír pozitív hatással lehet az agyra, különösen idősebb korban. A benne lévő MCT-k ugyanis alternatív energiaforrást biztosíthatnak az agysejtek számára. Egyes vizsgálatok Alzheimer-kóros pácienseknél is javuló kognitív funkciókat tapasztaltak a kókuszzsírt is tartalmazó étrend mellett – igaz, még további kutatásokra van szükség a végleges megállapításokhoz.
Bár a kókuszzsír önmagában nem fogyaszt, segíthet a jóllakottság érzésének fenntartásában, ami csökkentheti a nassolási kényszert. Emellett gyors energiaforrásként nem feltétlenül raktározódik el zsírrá. Fontos viszont: mivel 100%-ban zsír, és grammonként 9 kalóriát tartalmaz, érdemes belőle mértékkel fogyasztani – különösen fogyókúra esetén.
A kókuszzsír nem mindenki számára ideális, de a megfelelő formában és mennyiségben hasznos és praktikus összetevője lehet a modern konyhának. Mint minden zsírforrás esetében, itt is a mérték és a minőség számít. Ha okosan használod, akkor nem ellenséged, hanem szövetségesed lehet a tudatos táplálkozásban.
(Forrás)
Kiemelt fotó: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.