A kesudió az egyik legnépszerűbb és sokak szerint a legfinomabb olajos mag. Pörkölt, sózott formában határtalan mennyiséget meg lehet belőle enni, és bár vannak pozitív élettani hatásai, magas olajtartalma miatt hízást eredményezhet. A kesudió azonban nem emiatt veszélyes, és nem csak arra, aki fogyasztja.

A kesudió a kesu, ennek a Közép-Amerikában őshonos örökzöld növénynek az áltermése, amit ma nagy mennyiségben Indiában, Brazíliában és számos afrikai országban termesztenek. A kesudió kedvelt csemege, de nemcsak ropogtatnivalónak jó, hanem magital, azaz tejhelyettesítő is készíthető belőle. Egészséges, számos élettani hatása ismert, de az előállítása kemény, fájdalmas fizikai munka.

A kesudió a kesualma alján fejlődő áltermés
A kesudió a kesualma alján fejlődő áltermés
FOTÓ: SOPHON NAWIT / SHUTTERSTOCK

Mi fán terem a kesudió?

A kesudió a szömörcefélék családjába tartozó kesufa áltermése, és a fán csüngő kesualmából fejlődik ki. A kesualma héja vékony, pergamenszerű, ez rejti a szúrós illatú, világossárga és lédús gyümölcshúst, ám mégsem ez lett világszerte ismert és népszerű, hanem az ebből kifejlődő, a gyümölcs alján, vesealakú héjpáncélban található kesudió.

A kesudiót a kesualmával együtt szüretelik, ám a neheze csak a begyűjtés után következik. Az olajos magot ugyanis kettős héjréteg védi, amik között anarkardinsav vagy más néven kardol található. Ez egy, többféle növény termésében is fellelhető, bőrkiütést, hólyagosodást, duzzanatot, viszketést, légzési problémákat is előidéző mérgező vegyület.

A kardol az urushiolhoz hasonló, és megtalálható a kesudió áltermésének héjpáncéljai között, a mérges szömörcében, a borostyán leveleiben, sőt a mangó héjában is.

Mérgező a kesudió?

A kesu lett az év legmérgezőbb növénye 2025-ben a hamburgi botanikus kert szerint, amelynek dolgozói minden évben kiosztják ezt a díjat. Habár maga a fa, a kérge, a levelei, sőt az áltermését védő héjpáncél is tartalmazza a mérgező anyagot, a világszerte népszerű és sokat fogyasztott kesudió már nem. Vagyis abban a formában nem mérgező, ahogy a boltok polcaira kerül. A pirított kesudió biztonságos, a nyers viszont már nem.

A kesudiót kettős héjréteg védi, ezek között található a mérgező anyag
A kesudiót kettős héjréteg védi, ezek között található a mérgező anyag
FOTÓ: EVILBEAU / SHUTTERSTOCK

A kesudiót a szüretelés során leválasztják a kesualmáról, majd először napon megszárítják. A vastag héjat ezután feltörik és kiszedik belőle a magokat. A munkásoknak itt kell nagyon óvatosnak lenniük, ugyanis ezen folyamat során közvetlenül érintkeznek a mérgező anyaggal. A kiszedett kesudiót ismét szárítják, majd lekaparják róla a második, immár vékonyabb héjréteget, az úgynevezett bőrt.

Az egész folyamat lassú, és nem gépesíthető, épp ezért ilyen magas a kesudió világpiaci és bolti ára is.

A nyers kesudióban is megtalálható a kardol, ami fogyasztás után hasi fájdalmat, allergiás reakciót, bőrirritációt okozhat. A boltokban kapható, pörkölt kesudió azonban biztonsággal fogyasztható, ugyanis a héjrétegek eltávolításával, a kétszeri szárítással és a végső pörköléssel vagy gőzöléssel minden méreganyagtól megszabadítják a magot.

Akkor tényleg biztonságos a kesudió?

A boltokban kapható, gőzölt vagy pörkölt kesudió biztonsággal fogyasztható és érdemes is beiktatni az étrendbe, ugyanis rengeteg pozitív élettani hatása ismert. Egy veszélye van csak, mégpedig az, hogy nagyon finom és nehéz leállni vele, és magas olajtartalma miatt a bőr elzsírosodását okozhatja, illetve hozzájárulhat ahhoz, hogy felszaladjanak ránk a pluszkilók.

A kesudió nemcsak csemege, hanem tejhelyettesítő ital alapja is
A kesudió nemcsak csemege, hanem tejhelyettesítő ital alapja is
FOTÓ: NEW AFRICA / SHUTTERSTOCK

Kis mennyiségben, azaz napi 5-10 szemet fogyasztva viszont élvezhetjük a kesudió jótékony egészségügyi hatásait.

A kesudióban található A-, B2, B6- és E-vitamin, emellett ásványi anyagokban is gazdag, fellelhető benne magnézium, kalcium, kálium, vas, réz, cink, szelén, jód, foszfor, béta-karotin, folsav, mangán is. Ezeknek együttesen köszönheti a kesudió pozitív élettani hatásait.

  • Jó hatással van a szív- és érrendszerre.
  • Erősíti a fogakat, a fogínyt, a csontokat, a körmöt és a hajat is.
  • Támogatja a pihentető alvást.
  • Segít meggátolni az epekő kialakulását.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Idegesség, stressz és feszültség ellen is hatásos.

Forrás:

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.