Egy meglepően egyszerű konyhai trükk tartja lázban az internetet: ha lefagyasztjuk a kenyeret, majd kiolvasztjuk és megpirítjuk, az egészségesebb lesz. Elsőre ez a kenyértrükk talán túl jól hangzik, hogy igaz legyen, de a tudomány valóban ad némi alapot ennek a trendnek.

A közösségi médiában terjedő „fagyasztós módszert” sokan próbálják ki, mert a felhasználók szerint így a kenyér kevésbé emeli meg a vércukorszintet, és könnyebben emészthető. Úgy tűnik a kutatások is ezt támasztják alá: a fagyasztás és az újramelegítés hatására megváltozik a keményítő szerkezete, így rezisztens keményítő keletkezik benne.

Egészségesebb lesz a kenyér, ha lefagyasztjuk és újrasütjük?
Egészségesebb lesz a kenyér, ha lefagyasztjuk és újrasütjük? 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Tudomány a kenyérfagyasztás mögött

Egy 2008-as tanulmány, amely a European Journal of Clinical Nutrition folyóiratban jelent meg, kimutatta, hogy a fagyasztott, majd pirított kenyér akár 40 százalékkal kisebb vércukor-emelkedést okozott, mint a friss. Ez nem csupán érdekes adat, hanem komoly érv amellett, hogy érdemes kipróbálni a trükköt – különösen azoknak, akik odafigyelnek a vércukorszintjükre vagy inzulinrezisztenciával küzdenek.

Mi az a rezisztens keményítő, és miért hasznos?

A rezisztens keményítő olyan szénhidrát, amely nem emésztődik meg a vékonybélben, hanem a vastagbélbe jutva táplálja a jótékony bélbaktériumokat. Ez a folyamat támogatja az emésztést, javítja a bélflóra állapotát, sőt, csökkentheti a gyulladásokat is.

Nemcsak a kenyérben, hanem a főtt majd lehűtött rizsben, tésztában és burgonyában is megfigyelhető ez a jótékony átalakulás. A diétás szakértők szerint a legjobb hatás akkor érhető el, ha az ételt teljesen lehűtjük vagy lefagyasztjuk, majd újramelegítjük — ekkor alakul ki a legtöbb rezisztens keményítő.

A kenyér sokkal finomabb, ha saját magunk, házilag készítjük el. Ehhez nem kell más csak egy megbízható kenyérsütő, ami elvégzi a feladat nagy részét

Nem csodaszer, de okos konyhai trükk

Helen Tieu dietetikus szerint bár a fagyasztás jótékony hatású, a kenyér típusa és az adagméret sokkal nagyobb szerepet játszik. A teljes kiőrlésű, csíráztatott vagy kovászos kenyér eleve lassabban emeli a vércukrot, és ha fehérjével vagy zöldséggel párosítjuk, még kiegyensúlyozottabb lesz az étkezés.

A fagyasztás tehát nem varázslat, de egy kis tudatos odafigyeléssel segíthet abban, hogy a kedvenc szénhidrátos ételeinket egészségesebb formában fogyasszuk.

Így csináljuk helyesen

Fontos, hogy soha ne tegyünk forró ételt a fagyasztóba, mert az megemelheti a hőmérsékletet, és kedvezhet a baktériumok elszaporodásának. Mindig hagyjuk a kenyeret szobahőmérsékletre hűlni, majd légmentesen záródó dobozban vagy zacskóban tegyük el. A hatás nem óriási, de érezhető: a hosszabb hűtés vagy a többszöri melegítés-hűtés fokozza a rezisztens keményítő mennyiségét, miközben a rostok és vitaminok nagy része megmarad.

Összességében tehát a fagyasztás nemcsak praktikus, hanem egy kis tudományos előnyt is rejt — a kenyér így valóban egy kicsit „egészségesebb” lehet a reggeli tányéron.

Forrás

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.