Nagyszüleink is ezt itták: finom és egészséges ital minden napra

Bár a kecsketej hazánkban még mindig kevésbé elterjedt, mint a tehéntej, összetételét és hatásait tekintve számos előnnyel rendelkezik. Már az ókorban is gyógyhatású italként tartották számon, és a mitológiai hagyományok is különleges értéket tulajdonítanak neki. A kecsketartás ráadásul fenntarthatóbb is, hiszen ezek az állatok kisebb helyigényűek, igénytelenebbek és sokkal kevesebb erőforrást használnak fel, mint a szarvasmarhák. Nézzük, miért kellene legalább megkóstolni a kecsketejet!
Az elmúlt években egyre többen kérdőjelezik meg a tehéntej egyeduralmát, részben az ipari feldolgozás és az allergiás reakciók miatt. A kecsketej ezzel szemben:
A kecsketej igazi kincs a tápanyagtartalma miatt. A-, B1-, B2-, B5- és D-vitaminban gazdag, de magas cink-, szelén-, kalcium- és foszfortartalma is kiemelkedő. Ezek az anyagok hozzájárulnak az immunrendszer támogatásához, a csontok egészségéhez, és az idegrendszer működésének fenntartásához. Különösen előnyös lehet vashiányos állapotok esetén, mivel elősegíti a vas felszívódását és a hemoglobin termelődését.
Tényleg kecskeíze van a kecsketejnek?
Sokan azért idegenkednek a kecsketejtől, mert azt feltételezik, hogy erős, „kecskeízű”. Ez azonban főként a takarmány minőségével és az állattartás körülményeivel függ össze. Tapasztalt tenyésztők szerint megfelelő takarmányozással és higiénikus tartással a kecsketej íze kellemesen lágy, sőt egyesek szerint édeskés.
A kecsketej különösen jó választás lehet azok számára, akik enyhe tejfehérje- vagy laktózérzékenységgel küzdenek. Bár nem teljesen laktózmentes, a benne lévő laktóz mennyisége alacsonyabb, és szerkezete eltér a tehéntejétől, így sok érzékeny szervezet könnyebben tolerálja. A kecsketej kazeinje (fehérjéje) kevésbé allergizáló típusú, és kisebb zsírglobulusai révén gyorsabban és könnyebben emészthető. Természetesen súlyos tejallergia esetén mindig orvosi konzultáció szükséges, de sok esetben a kecsketej jól tolerált, természetes alternatíva lehet.
Nem csak a táplálkozásban hasznos a kecsketej – a szépségipar is felfedezte magának. A kecsketejes kozmetikumok – szappanok, krémek, testápolók – hidratálják és regenerálják a bőrt, enyhítik az irritációt, és kiválóak száraz, ekcémás vagy érzékeny bőr ápolására. Nem véletlen, hogy már az ókori uralkodók is kecsketejes fürdőkkel ápolták testüket.
A szegények teje
Régen a kecsketejet „másodrangúnak” tartották a tehéntejhez képest, főleg erősebb íze, szaga miatt. A városi, tehetősebb réteg inkább a tehéntejet vagy bolti tejet részesítette előnyben. Így a kecsketejet a szegények, paraszti családok italának tartották, akik tehén helyett kecskét tartottak, hiszen a kecséknek kevesebb takarmány kellett, kisebb hely, és a hegyvidéki, szegényebb régiókban is megélt.
(Forrás)
Kiemelt fotó: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.