A kávézacc sokak szerint igazi kincs a kertben: természetes trágya, amely javítja a talaj szerkezetét, segíti a mikroorganizmusokat és még néhány kártevőt is távol tart. Azonban nem minden növény hálás érte. Egyesek számára a kávézacc savas kémhatása és koffeintartalma komoly problémát okozhat, különösen fiatal korban vagy olyan talajigényű fajtáknál, amelyek a lúgos környezetet kedvelik. Nézzük, mely növények azok, amelyek egyáltalán nem örülnek, ha kávézacc kerül a földjükbe!
A kávézacc értékes tápanyagokat – például nitrogént, foszfort, káliumot és magnéziumot – tartalmaz, így sokan szívesen használják komposztálásra vagy közvetlenül a növények földjére szórva. A kávé enyhén savas kémhatása ideális lehet az acidofil, azaz savanyú talajt kedvelő növények (például áfonya, hortenzia, páfrány) számára. Emellett a csigák és más talajlakók távol tartásában is segíthet. Vannak azonban olyan növények, amelyek nem szeretik és nem viselik jól a kávézaccos gondoskodást.
A kávézacc nem minden növénynek tesz jót / Fotó: Shutterstock
Kávézacc: mi lehet a baj?
Néha egyszerűen túl savanyúvá teszi a talajt, amit nem minden növény szeret. A lúgos vagy semleges pH-t igénylő fajtáknál a kávézacc lelassíthatja a tápanyagok felszívódását, ezáltal visszafogja a növekedést, sőt, a levelek elsárgulhatnak vagy lehullhatnak.
Bár a lefőzött kávézaccban jóval kevesebb koffein van, mint a friss kávéban, még ez a kis mennyiség is negatív hatással lehet az érzékenyebb növényekre. A koffein csökkentheti a magok csírázóképességét, gátolhatja a gyökérképződést, és zavarhatja a talaj mikroflóráját is – különösen a fiatal, fejlődő növényeknél.
Ha a kávézaccot nem hagyjuk teljesen kiszáradni, nedves állapotban könnyen elősegítheti a gombás betegségek kialakulását, főleg beltéri növényeknél.
Ezekre a növényekre soha ne szórj kávézaccot
Levendula – Lúgos, jól szellőző talajt igényel.
Zsálya – Nem viseli el a savas közeget.
Rozmaring – A meszes talajt kedveli.
Káposztafélék (pl. kelkáposzta, brokkoli) – Rosszul reagálnak a savanyításra.
Sárgarépa és cékla – A csírázás lassabb, a fejlődés nehezített lehet.
Árvácska, szegfű – Lúgosabb környezetet igényelnek a virágzáshoz.
Mák – A túl savas talaj visszafogja a virágképződést.
Paradicsom – A fiatal palánták különösen érzékenyek a koffeinre.
Körte, alma, őszibarack – A gyümölcsfák inkább lúgos talajban fejlődnek jól.
Szobanövények, amelyeknek árthat a kávézacc:
Pozsgások (pl. aloe vera, kövirózsa) – Nem kedvelik a nedvességet és a savas talajt.
Fikuszok – A savasodás gyökérrothadáshoz vezethet.
Sansevieria (anyósnyelv) – Nem bírja a savas, nedves közeget.
Jukka (jukkapálma) – A lúgos pH-t részesíti előnyben.
Tradescantia (pletyka) – A savas közeg gátolja a tápanyag-felszívódást.
Mit használj kávézacc helyett?
Ha a növényed nem bírja a kávézaccot, ezek a természetes alternatívák sokkal jobb választások lehetnek:
Fahamu – Ideális lúgkedvelő növényekhez (pl. levendula, rozmaring).
Zöldségfőzőlé (só nélkül) – Mikroelemeket biztosít, nem savanyítja a talajt.
Tojáshéj – Apróra törve kalciummal dúsítja a talajt, emeli a pH-t.
Csalánlé – Kiváló növénytápláló a kertbe.
Komposzt – Sokoldalú, jól szabályozható természetes tápanyagforrás.
Mi mindenre jó a kávézacc?
A reggeli kávézás után a zaccot összekeverheted egy kevés kókuszolajjal és barna cukorral. A kíméletes arcradírtól érezhetően selymesebb lesz a bőröd.
Van egy cserépkályhád vagy kandallód, de utálod takarítani? Nem fog porozni a hamu, ha nedves kávézaccot szórsz rá, ami a füstszagot is elveszi.
A kávézacc a hűtőben is hatásos: semlegesíti a szagokat.
Természetes színezőanyagot szolgáltat, ha felöntöd forró vízzel. Szépiabarnára festi a belehelyezett textilt vagy papírt.
A kávézacc elveszi a macskák kedvét, hogy a kertbe járjanak pisilni. Szárított narancshéjdarabkákkal összekeverve szórd a veszélyeztetett helyekre! Önmagában a növények töve köré kiszórva hangyák és csigák ellen is kipróbálhatod.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.