Érdekességek

A legrosszabb időpont kávéra: ezért kerüld a 8–9 óra közötti kávézást

A reggeli kávézás sokak számára szinte rituálé és fel sem merül, hogy esetleg nem megfelelő időpontban adjuk át magunkat a finom élvezetnek. A kávé hatása ugyanis nagyban függ attól, hogy mikor fogyasztjuk.

Bár reggel elsőként sokan a kávéfőző felé veszik az irányt, a szakértők szerint nem a kora reggeli órák – különösen nem 8 és 9 között – a legideálisabb időpont a koffeinfogyasztásra. Ennek oka a szervezetünk természetes hormonháztartása, azon belül is a kortizol nevű hormon, amely a test természetes ébresztője. Ha ilyenkor kávézunk, az nemcsak hatástalanabb lehet, de hosszú távon még ronthat is az energiaszintünkön.

Kávé reggel: fontos az időpont
Reggeli első kávé: nem mindegy, mikor isszuk / Fotó: Shutterstock

Mit művel a kávé a hormonjainkkal?

Reggel 8 és 9 óra között a szervezet természetes módon, a kortizol segítségével próbál ébren tartani minket. A kortizol szintje ilyenkor a csúcson van – ez a hormon segít felpörögni és alkalmazkodni a stresszhez. Ha ebben az időszakban iszunk kávét, azzal egy felesleges koffeinlöketet adunk a testünknek, ami miatt:

  • a szervezet túltermelheti a kortizolt, ami fokozott stresszérzetet és feszültséget okozhat;
  • a koffeinhez való tolerancia is gyorsabban kialakulhat, vagyis egy idő után már egyre több kávéra lesz szükségünk ugyanolyan hatásért;
  • az agyunk és testünk bioritmusa is felborulhat, így hosszabb távon fáradtabbnak érezhetjük magunkat.

A kávézás optimális időpontja

A megoldás? Figyeljünk arra, hogy tudatosan, a testünk jelzéseit figyelembe véve fogyasszuk el a reggeli első kávénkat. És hogy mit mondd a tudomány? Szakértők szerint a kávéfogyasztás legjobb időszakai:

  • délelőtt 9:30 és 11:30 között;
  • délután 13:30 és 17:00 között.

Ezekben az időintervallumokban a kortizolszint alacsonyabb, így a koffein hatása is intenzívebben érvényesül, anélkül hogy felborítaná a hormonális egyensúlyt. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor nemcsak éberebbnek érezzük magunkat, hanem produktívabbak is lehetünk – ráadásul stressz nélkül.

Milyen kávét igyunk?

A kávé nem egyenlő az eszpresszóval – rengeteg variáció létezik, és a választás attól is függ, mennyire érzékeny a szervezetünk a koffeinre. Néhány népszerű típus:

  • espresso – gyors, erős, olasz klasszikus;
  • americano – hígított eszpresszó, lágyabb ízvilággal;
  • cappuccino – tejhabos kedvenc, ideális reggeli mellé;
  • cold brew – hidegen áztatott, lassan felszabaduló koffeines ital;
  • flat white – az ausztrál kávékultúra krémes üdvöskéje.
  • koffeinmentes változatok – ha az íz fontos, de a koffein nem hiányzik.

Ha kerülöd a koffeint vagy csak szünetet tartanál, akkor is van élet a kávén túl:

  • cikóriakávé – földes, enyhén kesernyés, koffeinmentes alternatíva;
  • matcha tea – zöld tea porból készül, fokozatosan ható koffeintartalommal;
  • aranytej (golden milk) – kurkumás, fűszeres ital tejjel vagy növényi tejjel;
  • maca latte – adaptogén hatású gyökérporból, energizáló hatással;
  • yerba mate – Dél-Amerika kedvence, élénkítő, mégis kiegyensúlyozott ital.

A kávé nemcsak élvezet, hanem egy olyan eszköz is lehet, amivel támogathatjuk a szervezetünket – ha megfelelően használjuk. A tudatos kávézás nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk róla, hanem azt, hogy megértjük a testünk ritmusát és aszerint időzítjük ezt a napi örömforrást.

(Forrás)

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.