Nagyon sokan indítják a napot kávéval, ám azt már kevesen tudják, hogy nem mindegy, mivel fogyasztják a fekete nedűt. A kávé mellé választott ételek ugyanis nemcsak az ízélményt, hanem a tápanyagok felszívódását és az emésztést is befolyásolhatják.

A kávé mellé fogyasztott ételek nemcsak az emésztésre, hanem a tápanyagok felszívódására is hatással vannak. A kávé savas kémhatású ital, ami egyes tápanyagok felszívódását gátolhatja, másokét viszont erősítheti. Ha tudod, mi az, ami jól illik a kávéhoz, és mi az, amit inkább kerülni kell,  jobban kihasználhatod a kávé jótékony hatásait – miközben elkerülöd a kellemetlen mellékhatásokat.

A kávé mellé fogyasztott ételek az emésztésre is hatással vannak
Nem mindegy, hogy a kávé mellé mit eszel és iszol / Fotó: Shutterstock

Ezeket ne fogyaszd a kávé mellé

  • Citrusfélék – sav a savra

A narancs, a citrom vagy a grapefruit fogyasztása a kávé mellé fokozhatja a savas reflux és a gyomorégés kockázatát. A két savas élelmiszer együtt irritálhatja a gyomornyálkahártyát, és keserű ízt is adhat a kávénak.

  • Vörös hús – csökkenő vastartalom

A kávé csökkentheti a vas felszívódását, így nem szerencsés steak vagy marhahús után rögtön kávét inni, mert a szervezet így kevesebb vasat tud hasznosítani.

  • Tej – nem mindig jó páros

Bár sokan szeretik a tejeskávét, a tej és a kávé kombinációja csökkentheti a kalcium felszívódását. Ha szereted a lattét vagy a cappuccinót, érdemes a nap más szakaszában pótolni a kalciumot.

  • Bő olajban sült ételek – terhelés a szívnek

A sült, olajos ételek és a kávé együttese növelheti a rossz koleszterinszintet (LDL), és fokozhatja a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A kávé mellé inkább válassz könnyebb, teljes értékű fogásokat.

  • Dúsított gabonapelyhek – csökkenő tápanyaghasznosulás

A kávé befolyásolhatja a cink és más mikrotápanyagok felszívódását, így a vitaminokkal dúsított reggelizőpelyheket érdemes külön időben fogyasztani.

A kávéval jól párosítható ételek 

  • Zabpehely és teljes kiőrlésű péksütemények

A rostban gazdag zabpehely vagy egy szelet teljes kiőrlésű kenyér stabil vércukorszintet és hosszan tartó energiát biztosít. Ideális társai a reggeli kávé mellé.

  • Diófélék

A ropogós dió, mandula vagy kesudió nemcsak egészséges zsírokat tartalmaz, de remekül kiegészíti a kávé gazdag aromáját.

  • Friss bogyós gyümölcsök

Az áfonya, málna és eper természetes édessége kiegyensúlyozza a kávé kesernyésségét, miközben antioxidánsokat is biztosít a szervezet számára.

Tippek a tudatos kávéfogyasztáshoz

  • A kávét érdemes étkezés előtt 3–4 órával fogyasztani, hogy ne gátolja a tápanyagok felszívódását.
  • A napi maximum 400 mg koffein (kb. 4–5 csésze kávé) az ajánlott határérték.
  • Kerüld a kávét közvetlenül vasban, kalciumban vagy cinkben gazdag ételek után.
  • A kávé mellé mindig igyál vizet – ez segít ellensúlyozni a koffein enyhe vízhajtó hatását.

(Forrás)

Kiemelt fotó: Shutterstock

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.