Egy véletlen találkozásnak köszönhetően derült ki, hogy mi volt az űrhajós kedvenc étele a gimnáziumban. De nemcsak Kapu Tibor volt oda Borika néni receptjéért.

A nyíregyházi származású kutatóűrhajós, Kapu Tibor neve egyre ismerősebben cseng szerte az országban. De vajon mit evett legszívesebben a gimnáziumi büfében? A válasz meglepő – és nagyon finom!

Ez a finomság volt Kapu Tibor kedvenc étele
Ez a finomság volt Kapu Tibor kedvenc étele 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Gyermekkora ízei...

Kiderült, mi volt Kapu Tibor kedvenc büfés étele – és nem is akárhogy! A szon.hu munkatársa nemrégiben egy pénztárnál sorban állva hallott egy igen különös beszélgetést az éppen a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó Kapu Tiborról. Kiderült, hogy egyikük a kutató űrhajós gimnáziumának büfése volt, aki elárulta, hogy a fiatal Tibor kedvence a francia pirítós volt! Ráadásul nem is akármilyen – Borika néni legendás receptje szerint készült, amit sokan máig emlegetnek a Krúdy Gyula Gimnázium egykori diákjai közül.

Egy űrhajós földi kedvence

Borika néni fia, Várnagy Zoltán mesélt a régi időkről a szon.hu újságírójának. 

Tibi mindig csendes, kedves srác volt, de nem gondoltam volna, hogy egyszer az űrbe készül. A francia pirítós viszont... hát azt sűrűn kérte. Egy kis porcukor, lekvár, és kész is volt a boldogság!

A büfében volt hamburger, hot-dog, gyros is, de Tibor mindig a klasszikus, tojásba forgatott, aranybarnára sütött kenyérre szavazott. Egyszerű, de nagyszerű – talán pont ez a titka.

Vége egy korszaknak

A büfét több mint harminc éven át működtető család azonban ma már más pályán van.

Kevesebb a vásárló, sokan már házhoz rendelnek az iskolába. Mi pedig úgy döntöttünk, visszavonulunk

 – mondta Zoltán, aki jelenleg a pénzügyek világában dolgozik. Bár Borika néni már nem süti a híres francia pirítóst, a recept örökre beírta magát a nyíregyházi diákok szívébe – és úgy tűnik, egy leendő magyar űrhajóséba is!

Kapu Tibor lecserélte a pirítóst

A kutató űrhajós ízlése felnőtt korára megváltozott: Tibor kedvenc étele ma már a chilis bab, amit sajnos nem ehet az űrállomáson, ott ugyanis kicsit nehézkes lenne elkészíteni ezt az ételt. Az űrmenűnek megbízhatónak és változatosnak kell lenni. Fontosak a hazai ízek, ezzel csökkentve az elszigeteltség érzését. Így két legendás magyar ízt, Erős Pistát és Pirosaranyat vitt magával.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.