Vigyázz vele: ez az édesség veszélyes lehet a gyerekre!

Azzal, hogy a jégkása nem tartozik az egészséges ételek közé, nagyjából eddig is mindenki tisztában volt. Dublini kutatók azonban most egyes gyerekekre komoly veszélyt jelentő édességnek bélyegezték, amit érdemes komolyan venni.
A kutatás során 21 olyan gyermek esetét vizsgálták, akik 2009 és 2024 között lettek rosszul a jégkása elfogyasztása után. A kicsik 2 és 6 év közöttiek voltak, és egyiküknek sem volt korábban ismert egészségügyi problémája. A tünetek, melyek a jégkása elfogyasztását követő egy órán belül jelentkeztek a következők voltak: akut eszméletvesztés, hipoglikémia (alacsony vércukorszint), metabolikus acidózis (tejsavfelhalmozódás a véráramban), pszeudohypertrigliceridémia (tévesen megemelkedett trigliceridszint), hipokalémia (alacsony káliumszint) és alacsony laktát szint – írja a New York Post.
„A vérükben és a vizeletükben magas glicerinszintet mértünk, ami a kórházi ellátás után helyreállt” – mondta Ellen Crushell, a tanulmány vezető szerzője. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a glicerint tartalmazó jéghideg italok, például a jégkása fogyasztása glicerin-mérgezésnek nevezett szindrómát okozhat. A gyermekek többségénél (95 százalék) az italok elhagyása után nem jelentkeztek további tünetek.
Mi az a glicerin?
A glicerin (más néven glicerol) egy édes ízű, színtelen, szagtalan, viszkózus folyadék, amelyet széles körben használnak az élelmiszeriparban. Az utóbbi években sokszor használták cukorhelyettesítőként, és a nagyobb adagok a kisgyermekek számára károsak lehetnek.
„Az orvosi szakirodalomban még soha nem számoltak be a jégkása fogyasztása utáni hirtelen rosszullét hatásáról” – jegyezte meg Crushell, és rámutatott, hogy a tanulmánynak vannak korlátai, hiszen a számok kicsik, és csak a legbetegebb gyermekeket tartalmazzák, akiket a sürgősségi osztályokra vittek, és akiket örökletes anyagcsere-betegségekre szakosodott orvosokhoz irányítottak. Azért utalták be őket, mert tüneteik hasonlítottak néhány ritka anyagcsere-betegség tüneteihez. „Nem tudjuk, hány olyan gyermek lehet, akik enyhébb tüneteket mutatnak” – mondta. „A másik korlátot az jelenti, hogy a különböző jégkásákban elfogyasztott glicerin mennyisége ismeretlen” – tette hozzá.
A jégkásába több okból is kerülhet glicerin:
1. Sűrítő- és állagjavító anyagként
A glicerin segít abban, hogy a jégkása ne fagyjon teljesen keményre, hanem megőrizze azt a jellegzetes félig fagyott, kristályos állagát. Mivel csökkenti a víz fagyáspontját, a jégkása tovább marad puha és könnyen adagolható.
2. Édesítőszerként
A glicerin természetes édes ízű, ezért egyes gyártók édesítőszerként is hasznosítják egyes jégkásában, főleg ha csökkenteni akarják a hozzáadott cukor mennyiségét.
3. Nedvességmegkötőként
A glicerin segít megelőzni, hogy a jégkása túl gyorsan megolvadjon, és stabilizálja a keveréket.
Bár kis mennyiségben általában biztonságos, a mostani tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy egyes jégkásák túl magas glicerintartalma veszélyes a gyermekek számára, mivel nagyobb mennyiségben hasmenést, émelygést és más egészségügyi problémákat okozhat.
Tanácsok szülőknek: az Egyesült Királyság Élelmiszer-szabványügyi Hivatala és az Ír Élelmiszerbiztonsági Hatóság (FSAI) egyaránt kiadott egy iránymutatást, amelyben azt javasolják, hogy a 4 éves és annál fiatalabb gyermekek kerüljék a glicerint tartalmazó jégkásásás italok fogyasztását, az 5 éves és annál idősebb gyermekek pedig csak mértékkel fogyasszák azokat.
(Forrás)
Kiemelt fotó: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.