Nyáron a strandokon és a fagyizókban ott csábítanak a színes jégkásák – a gyerekek örömére, a szülők bánatára. Most egy tanulmány arra figyelmeztet, hogy komoly veszélyekkel is járhat ennek az édességnek a fogyasztása.

Azzal, hogy a jégkása nem tartozik az egészséges ételek közé, nagyjából eddig is mindenki tisztában volt. Dublini kutatók azonban most egyes gyerekekre komoly veszélyt jelentő édességnek bélyegezték, amit érdemes komolyan venni.

Jégkása
Színes, finom - és roppant egészségtelen a jégkása / Fotó: Shutterstock 

Ijesztő tünetek a jégkása elfogyasztása után

A kutatás során 21 olyan gyermek esetét vizsgálták, akik 2009 és 2024 között lettek rosszul a jégkása elfogyasztása után. A kicsik 2 és 6 év közöttiek voltak, és egyiküknek sem volt korábban ismert egészségügyi problémája. A tünetek, melyek a jégkása elfogyasztását követő egy órán belül jelentkeztek a következők voltak: akut eszméletvesztés, hipoglikémia (alacsony vércukorszint), metabolikus acidózis (tejsavfelhalmozódás a véráramban), pszeudohypertrigliceridémia (tévesen megemelkedett trigliceridszint), hipokalémia (alacsony káliumszint) és alacsony laktát szint – írja a New York Post

Az ok: magas glicerinszint

A vérükben és a vizeletükben magas glicerinszintet mértünk, ami a kórházi ellátás után helyreállt” – mondta Ellen Crushell, a tanulmány vezető szerzője. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a glicerint tartalmazó jéghideg italok, például a jégkása fogyasztása glicerin-mérgezésnek nevezett szindrómát okozhat. A gyermekek többségénél (95 százalék) az italok elhagyása után nem jelentkeztek további tünetek.

Mi az a glicerin?

A glicerin (más néven glicerol) egy édes ízű, színtelen, szagtalan, viszkózus folyadék, amelyet széles körben használnak az élelmiszeriparban. Az utóbbi években sokszor használták cukorhelyettesítőként, és a nagyobb adagok a kisgyermekek számára károsak lehetnek. 

Az orvosi szakirodalomban még soha nem számoltak be a jégkása fogyasztása utáni hirtelen rosszullét hatásáról” – jegyezte meg Crushell, és rámutatott, hogy a tanulmánynak vannak korlátai, hiszen a számok kicsik, és csak a legbetegebb gyermekeket tartalmazzák, akiket a sürgősségi osztályokra vittek, és akiket örökletes anyagcsere-betegségekre szakosodott orvosokhoz irányítottak. Azért utalták be őket, mert tüneteik hasonlítottak néhány ritka anyagcsere-betegség tüneteihez. „Nem tudjuk, hány olyan gyermek lehet, akik enyhébb tüneteket mutatnak” – mondta. „A másik korlátot az jelenti, hogy a különböző jégkásákban elfogyasztott glicerin mennyisége ismeretlen” – tette hozzá.

Hogy kerül glicerin a jégkásába?

A jégkásába több okból is kerülhet glicerin:

1. Sűrítő- és állagjavító anyagként

A glicerin segít abban, hogy a jégkása ne fagyjon teljesen keményre, hanem megőrizze azt a jellegzetes félig fagyott, kristályos állagát. Mivel csökkenti a víz fagyáspontját, a jégkása tovább marad puha és könnyen adagolható.

2. Édesítőszerként

A glicerin természetes édes ízű, ezért egyes gyártók édesítőszerként is hasznosítják egyes jégkásában, főleg ha csökkenteni akarják a hozzáadott cukor mennyiségét.

3. Nedvességmegkötőként

A glicerin segít megelőzni, hogy a jégkása túl gyorsan megolvadjon, és stabilizálja a keveréket.

Bár kis mennyiségben általában biztonságos, a mostani tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy egyes jégkásák túl magas glicerintartalma veszélyes a gyermekek számára, mivel nagyobb mennyiségben hasmenést, émelygést és más egészségügyi problémákat okozhat.

Tanácsok szülőknek: az Egyesült Királyság Élelmiszer-szabványügyi Hivatala és az Ír Élelmiszerbiztonsági Hatóság (FSAI) egyaránt kiadott egy iránymutatást, amelyben azt javasolják, hogy a 4 éves és annál fiatalabb gyermekek kerüljék a glicerint tartalmazó jégkásásás italok fogyasztását, az 5 éves és annál idősebb gyermekek pedig csak mértékkel fogyasszák azokat.

(Forrás)

Kiemelt fotó: Shutterstock
 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.