Jamie Oliver már több mint két évtizede ír szakácskönyveket. A sztárséf küldetése, hogy megmutassa a világnak, milyen könnyű tápláló ételeket készíteni – olyanokat, amelyek a családi költségvetést sem terhelik meg túlságosan.

Ezekre a receptekre Jamie személyes sikere a garancia, csak az kerül a könyvbe, ami tökéletes a hétköznapokra, és nem tartalmaz túl sok extrát. A tavaly megjelent, „Simply” receptgyűjteményének célja pedig elsősorban a főzésre való motiválás volt. Miért? „Mert a főzéshez kapcsolódó kulináris készségek egyre inkább elvesznek" – hívta fel a figyelmet Jamie Oliver.

Jamie Oliver
Jamie Oliver szerint sokan félnek a főzéstől
FOTÓ: NORTHFOTO

Hiányoznak az alapok

„A valóság az, hogy mindannyiunknak sok a tennivalója, nem könnyű megbirkózni a mindennapi élettel, és ez alól a főzés sem kivétel. Bár nagy az érdeklődés az ételek iránt, és sokan rendkívül tájékozottak bizonyos élelmiszerekkel kapcsolatban, de sajnos hiányzik az alapvető konyhai tudás, az alap” – véli a sztárséf.

Önbizalom: a fontos hozzávaló

Azt is elárulta, hogy szerinte a főzéshez önbizalomra van szükség, de vannak olyan generációk, akik nem tanulták meg otthon vagy az iskolában, hogyan kell megfelelően elkészíteni az ételeket. Régen, amikor a nagyszülők főztek a konyhában, a gyerekek nézték, aztán hámoztak, vágtak, pépesítettek, sütöttek, pároltak – ez a kulináris készség sokak számára elveszett. Manapság a többség bizonytalan a főzéssel kapcsolatban. 

Az emberek félnek attól, hogy rosszat főznek, vagy olyat, ami nem ízlik, és nem akarják erre pazarolni az idejüket

– mondta Jaime.

Az egészségünkre is rossz hatással van

„Soha nem főztünk olyan keveset, mint most, több készételt és gyorséttermi kaját vásárolunk, és kevesebb alapanyag, hozzávaló kerül a bevásárlókosárba. Ez nemcsak a főzés alapjaira, hanem az egészségünkre is rossz hatással van: kevésbé lesz ellenálló a szervezetünk, ezért gyakrabban megbetegszünk, többször járunk orvoshoz és egyre boldogtalanabbá válunk – ez pedig nagyon lehangoló” – foglalta össze a népszerű séf, így folytatta: „Nem akarok rosszindulatú lenni, de azt hiszem, mondhatom, hogy rengeteg rossz recept van az interneten. Ennek egyik oka, hogy erre nincsenek iránymutatások – gyakran még megfelelő tesztkonyha sem, ahol meg lehetne főzni az ételeket. Az én sikerreceptem a következő: teszt, teszt, teszt. A recept kidolgozása sok munka – de egyben szórakoztató is.”

A szakácskönyveim szerelmes levelek az embereknek: Kérlek, főzzetek – ne feledkezzetek meg a főzés művészetéről

– üzeni mindenkinek Jamie Oliver, aki azt is elárulta, hogy szerinte a savanyú káposzta egy csodálatos alapanyag, és a koreai konyhát is rendkívül izgalmasnak találja – írja a Brigitte.

Savanyú káposztával készült receptek

Recept
Egyszerű
Szaftos rakott káposzta
80 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Bonyolult
Kolozsvári rakott káposzta
90 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Mester
Klasszikus töltött káposzta
120 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Korhelyleves kolbásszal
50 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Csülök savanyúkáposzta-ágyon
90 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.