Ezekre a receptekre Jamie személyes sikere a garancia, csak az kerül a könyvbe, ami tökéletes a hétköznapokra, és nem tartalmaz túl sok extrát. A tavaly megjelent, „Simply” receptgyűjteményének célja pedig elsősorban a főzésre való motiválás volt. Miért? „Mert a főzéshez kapcsolódó kulináris készségek egyre inkább elvesznek" – hívta fel a figyelmet Jamie Oliver.
„A valóság az, hogy mindannyiunknak sok a tennivalója, nem könnyű megbirkózni a mindennapi élettel, és ez alól a főzés sem kivétel. Bár nagy az érdeklődés az ételek iránt, és sokan rendkívül tájékozottak bizonyos élelmiszerekkel kapcsolatban, de sajnos hiányzik az alapvető konyhai tudás, az alap” – véli a sztárséf.
Azt is elárulta, hogy szerinte a főzéshez önbizalomra van szükség, de vannak olyan generációk, akik nem tanulták meg otthon vagy az iskolában, hogyan kell megfelelően elkészíteni az ételeket. Régen, amikor a nagyszülők főztek a konyhában, a gyerekek nézték, aztán hámoztak, vágtak, pépesítettek, sütöttek, pároltak – ez a kulináris készség sokak számára elveszett. Manapság a többség bizonytalan a főzéssel kapcsolatban.
Az emberek félnek attól, hogy rosszat főznek, vagy olyat, ami nem ízlik, és nem akarják erre pazarolni az idejüket
– mondta Jaime.
„Soha nem főztünk olyan keveset, mint most, több készételt és gyorséttermi kaját vásárolunk, és kevesebb alapanyag, hozzávaló kerül a bevásárlókosárba. Ez nemcsak a főzés alapjaira, hanem az egészségünkre is rossz hatással van: kevésbé lesz ellenálló a szervezetünk, ezért gyakrabban megbetegszünk, többször járunk orvoshoz és egyre boldogtalanabbá válunk – ez pedig nagyon lehangoló” – foglalta össze a népszerű séf, így folytatta: „Nem akarok rosszindulatú lenni, de azt hiszem, mondhatom, hogy rengeteg rossz recept van az interneten. Ennek egyik oka, hogy erre nincsenek iránymutatások – gyakran még megfelelő tesztkonyha sem, ahol meg lehetne főzni az ételeket. Az én sikerreceptem a következő: teszt, teszt, teszt. A recept kidolgozása sok munka – de egyben szórakoztató is.”
A szakácskönyveim szerelmes levelek az embereknek: Kérlek, főzzetek – ne feledkezzetek meg a főzés művészetéről
– üzeni mindenkinek Jamie Oliver, aki azt is elárulta, hogy szerinte a savanyú káposzta egy csodálatos alapanyag, és a koreai konyhát is rendkívül izgalmasnak találja – írja a Brigitte.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.