Az, hogy egy ételt milyen ízűnek érzünk, nemcsak az alapanyagok természetes aromájától függ, hanem attól is, hogy azok milyen formában kerülnek a tányérunkra.

Mivel a zöldségek és a gyümölcsök szeletelése, aprítása vagy reszelése jelentősen befolyásolhatja az ízélményt, ezért megéri jobban átgondolni az előkészítés módját.

zöldségek
Nem mindegy, milyen alakúra vágjuk a zöldségeket
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Minél finomabbra vágjuk, annál aromásabb lesz?

Érdemes tudni, hogy a vágás során lejátszódó kémiai folyamatok is jelentősen befolyásolhatják egy-egy alapanyag aromáját. A fokhagymának például sokkal intenzívebb lesz az illata, ha apróra vágjuk, míg egészben hagyva kevésbé érezhető. 

Emellett a zöldségek és a gyümölcsök alakja is befolyásolhatja az ízérzékelést: az Oxfordi Egyetem kutatása szerint sokan vannak, akik a kerekebb formákat az édességgel, míg a szögleteseket inkább a keserűséggel párosítják – írja a Brigitte.

Brendan Walsh, az Amerikai Kulináris Intézet dékánja szerint a kerekre vágott zöldségek lédúsabbnak, a kockára aprítottak pedig intenzívebb ízűnek tűnhetnek. Ez azt jelenti, hogy ugyanaz az alapanyag más és más ízélményt nyújthat attól függően, hogy milyen formában fogyasztjuk.

Kísérletezzünk bátran!

Láthatjuk tehát, hogy az ételek különféle aprításával, szeletelésével is érdemes kísérletezni a konyhában, ugyanis egy számunkra kevésbé ízletes zöldség vagy gyümölcs is nagy kedvenccé válhat, ha másképp készítjük elő. Teljesen új aromákat fedezhetünk fel, ha egy kicsit játszunk az alapanyagok vágási módjával – így az ételek nemcsak finomabbak, hanem izgalmasabbak is lehetnek.

fagyasztott zöldségek
Fagyasztott zöldségekből is varázsolhatunk ízletes ételeket
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Így lehet finomabb a fagyasztott zöldség

Ahogyan azt korábban megírtuk, a fagyasztott zöldségek mindig jól jönnek, ha időhiányban szenvedünk, hiszen pillanatok alatt egészséges és tápláló ételek készülhetnek belőlük. Talán az egyetlen gond velük az, hogy nem elég ízletesek, de ezen a problémán könnyen segíthetünk: a fokhagyma például egészen biztosan elvarázsolja az ételt! 
Ehhez egy serpenyőben melegítsünk kevés olajat, futtassunk meg rajta pár gerezd apróra vágott fokhagymát, de vigyázzunk, hogy meg ne égjen, különben keserű lesz tőle az étel! Adjuk a fokhagymához a fagyasztott zöldségeket, és pároljuk együtt 5-8 percig – közben ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg. 
Ha még ízletesebbé szeretnénk tenni az ételt, akkor a fokhagyma előtt pirítsunk meg egy kevés apróra vágott hagymát is.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.