A legnépszerűbb köretek közt a rizs, a burgonya és a tészta szerepel, de egyre többen fedezik fel és használják a reformköreteket, mint amilyen a bulgur, a hajdina, a köles vagy a kuszkusz. Az indián rizs ismertsége még nem vetekszik ezekével, de rendkívül egészséges, különleges alapanyag, és az indián rizs elkészítése nem is túl bonyolult.

A változatos étrend egyik alapja, hogy nemcsak a fehérjeforrásokat, hanem a köreteket is váltogatjuk. Önmagában nincs semmi probléma a krumplival, a fehér rizzsel és a tésztákkal sem, de érdemes néha olyan gabonaféléket és más alapanyagokat is tányérra tenni, mint a bulgur, a köles, a kuszkusz, a quinoa vagy a kevésbé ismert indián rizs. Mindegyik reformköret másért jó, másért ajánlják a fogyasztását és a felhasználásuk is különbözhet. Az indián rizs elkészítése viszont nem nagy ördöngősség.

Az indián rizs igazából nem is rizsféle, mégis hasonló módon fogyasztják
Az indián rizs igazából nem is rizsféle, mégis hasonló módon fogyasztják
FOTÓ: ANNA_PUSTYNNIKOVA / SHUTTERSTOCK

Az indián rizs egészséges alapanyag, ízletes köret

Az indián rizs vagy vadrizs csak nevében rizsféle, ugyanis igazából egy vízifűféle termése, amely az amerikai Nagy-tavak vidékén őshonos, és az indiánok kedvenc és legfőbb tápláléka volt. Mocsarakban, tavak és folyók szélén nő, a magjai hosszúkásak és szürkésbarna színűek, főzéskor enyhe lilássá válnak, az íze a dióra, az illata pedig a fekete teára emlékeztet. Az állaga is különleges, ugyanis a külső rétege rágós, a belseje viszont krémesen lágy.

Az indián rizs nemcsak rostot, hanem fehérjét is tartalmaz, ráadásul minden esszenciális aminosav megtalálható benne. Zsírszegény, a rosttartalma pedig kiemelkedő, ez pedig nemcsak azért fontos, mert hozzájárul a teltségérzet kialakulásához, hanem az emésztést is támogatja a fogyasztása. Az indián rizsben található többféle ásványi anyag, antioxidáns és vitamin, például tiamin, riboflavin, vas, kálium, mangnézium , foszfor, cink, mangán és B6-vitamin is.

Organic,Cooked,Wild,Rice,In,A,Bowl,Ready,To,Eat
Az indián rizs akár egy az egyben kiválthatja a fehér rizst, de elsőre érdemes inkább keverni a kettőt
FOTÓ: BRENT HOFACKER / SHUTTERSTOCK

Az indián rizs elkészítése

Az indián rizst érdemes felhasználás előtt beáztatni, akárcsak a hüvelyeseket, ezzel ugyanis lecsökkenhet a főzési idő. Ha kihagyjuk az áztatást, akkor csak elég egyszer hideg vízben átmosni, majd akárcsak a tésztát, bő sós vízben kell puhára főzni. A sima rizsekkel ellentétben 1:3 az aránya, azaz egy csésze indián rizshez három csésze víz kell legalább. Az indián rizs főzése során az elkészítési idő sem azonos a fehér rizsével, ugyanis akár 45 percbe is beletelhet, mire megpuhul.

A főtt indián rizs kiválthatja akár teljesen is a hagyományos rizst vagy köretgabonákat, de első alkalommal érdemes csak vegyítve alkalmazni, azaz a fehér főtt rizzsel összekeverni a külön főzött vadrizst, hogy szokjuk az állagát, ízét.

Az indián rizs vásárlása során nem kell félni attól, hogy csak importként juthatunk hozzá, ugyanis Európában egyedülálló módon hazánkban is termesztik, így akinek fontos, hogy hazai forrásból származó élelmiszert vásároljon, annak lehetősége van magyar indián rizst is vásárolni.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.