A változatos étrend egyik alapja, hogy nemcsak a fehérjeforrásokat, hanem a köreteket is váltogatjuk. Önmagában nincs semmi probléma a krumplival, a fehér rizzsel és a tésztákkal sem, de érdemes néha olyan gabonaféléket és más alapanyagokat is tányérra tenni, mint a bulgur, a köles, a kuszkusz, a quinoa vagy a kevésbé ismert indián rizs. Mindegyik reformköret másért jó, másért ajánlják a fogyasztását és a felhasználásuk is különbözhet. Az indián rizs elkészítése viszont nem nagy ördöngősség.

FOTÓ: ANNA_PUSTYNNIKOVA / SHUTTERSTOCK
Az indián rizs egészséges alapanyag, ízletes köret
Az indián rizs vagy vadrizs csak nevében rizsféle, ugyanis igazából egy vízifűféle termése, amely az amerikai Nagy-tavak vidékén őshonos, és az indiánok kedvenc és legfőbb tápláléka volt. Mocsarakban, tavak és folyók szélén nő, a magjai hosszúkásak és szürkésbarna színűek, főzéskor enyhe lilássá válnak, az íze a dióra, az illata pedig a fekete teára emlékeztet. Az állaga is különleges, ugyanis a külső rétege rágós, a belseje viszont krémesen lágy.
Az indián rizs nemcsak rostot, hanem fehérjét is tartalmaz, ráadásul minden esszenciális aminosav megtalálható benne. Zsírszegény, a rosttartalma pedig kiemelkedő, ez pedig nemcsak azért fontos, mert hozzájárul a teltségérzet kialakulásához, hanem az emésztést is támogatja a fogyasztása. Az indián rizsben található többféle ásványi anyag, antioxidáns és vitamin, például tiamin, riboflavin, vas, kálium, mangnézium , foszfor, cink, mangán és B6-vitamin is.

FOTÓ: BRENT HOFACKER / SHUTTERSTOCK
Az indián rizs elkészítése
Az indián rizst érdemes felhasználás előtt beáztatni, akárcsak a hüvelyeseket, ezzel ugyanis lecsökkenhet a főzési idő. Ha kihagyjuk az áztatást, akkor csak elég egyszer hideg vízben átmosni, majd akárcsak a tésztát, bő sós vízben kell puhára főzni. A sima rizsekkel ellentétben 1:3 az aránya, azaz egy csésze indián rizshez három csésze víz kell legalább. Az indián rizs főzése során az elkészítési idő sem azonos a fehér rizsével, ugyanis akár 45 percbe is beletelhet, mire megpuhul.
A főtt indián rizs kiválthatja akár teljesen is a hagyományos rizst vagy köretgabonákat, de első alkalommal érdemes csak vegyítve alkalmazni, azaz a fehér főtt rizzsel összekeverni a külön főzött vadrizst, hogy szokjuk az állagát, ízét.
Az indián rizs vásárlása során nem kell félni attól, hogy csak importként juthatunk hozzá, ugyanis Európában egyedülálló módon hazánkban is termesztik, így akinek fontos, hogy hazai forrásból származó élelmiszert vásároljon, annak lehetősége van magyar indián rizst is vásárolni.














