Na, ki, mit főz a hétvégén? Savanyú tüdőlevesre gondoltatok esetleg, kísérőként krumplivagdalékkal? Vagy inkább egy jó velőlevesre van kiéhezve a család, mert utána egyértelműen sárgarépafőzelék dukál? Nem? Pedig 1940-ben ilyen finomságok voltak az egyik napilap hétfői számában megjelnő "Mit főzzünk?" rovatban, ami, a kezdő háziasszonyokat segítendő, receptekkel is szolgált bizonyos fogások elkészítéséhez.

A régi idők konyhája egészen másképp festett, mint a mai, ám a cél ugyanaz volt: megfizethető, de, ha lehet, inkább olcsó, a széles tömegek számára elérhető alapanyagokból előállítható, laktató és változatos fogásokat kellett lefőzni, a hét minden napjára. Most talán sokaknak meglepően hangzanak ezek az ételnevek, hogy velőleves és birkasült - ez utóbbi egy jó kedden! -, de akkoriban ezek számítottak a hétköznapi hozzávalónak.

Krumpli , persze, akkoriban is kellett, szinte mindenhez és minden nap fogyasztottuk, és a tökfőzelék sem maradthatott ki a repertoárból - bár gyanús, hogy sütőtökből készítették, de az is lehet, hogy nyáron eltett főzőtökből -, de érdemes megnézni azt is, mennyivel takarékosabban, vagy, ahogy ma mondanánk: könyezettudatosabban álltak az étkezésekhez!

Nyolc évtizeddel ezelőtti válaszok a „mit főzzünk ma?” kérdésre (Népszava, 1940. november 3.) Forrás: Múlt-Kor történelmi portál Facebook oldala
Nyolc évtizeddel ezelőtti válaszok a „mit főzzünk ma?” kérdésre (Népszava, 1940. november 3.) Forrás: Múlt-Kor történelmi portál Facebook oldala

Minden nap van valami vacsorára, vagy másnap ebédre, ami az előző étkezésekből megmaradt, és kizárólag szezonális alapanyagokkal dolgoztak: a novemberi menüsor tele van tökös, savanyú káposztás, krumplis receptekkel, van lencsefőzelék is, de ott figyel a kocsonya és a disznótoros is az ebéd vagy vacsora sorban. A tésztafélék státuszát a pennék és spagettik helyett a házilag készített galuska tölti be, és elég volt két fogás - és desszert szigorúan csak hétvégén!

És persze van egy olyan étel a sorban, amit ma már nem úgy hívunk, ahogy akkoriban: a furcsán csengő krumplivagdalék nem más, mint a jó öreg tócsni, ha jól sejtjük, pestiesen. Ha valaki elkészítené a májszeleteket, vagy a birkasültet a recept alapján, szerettel várjuk a fotót a [email protected]!

BUDAPEST RETRO: ÍGY BÜFÉZTÜNK RÉGEN A FŐVÁROSBAN >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!