Az elmúlt években a húsvéti sonka vásárlásának módjában kétféle trend figyelhető meg: egyrészt az olcsóbb, saját márkás termékek széles körű terjedése, másrészt a hazai, termelői, minőségi húsfélék iránti igény növekedése. A gyártók és a boltok is e kettő figyelembevételével szabják meg az árakat.
A Trade magazin a hazai sonkagyártó cégek képviselőit kérdezte a húsvéti sonka árának alakulásáról. A szakemberek a tavalyihoz hasonló keresletre számítanak, különösen a prémium és az alacsonyabb árkategóriájú, gyorspácolt termékek iránti érdeklődés tekintetében.
Fejes Péter, a Bonafarm Zrt. márkamenendzsere úgy véli, 2025-ben nem várható jelentős átrendeződés a kategóriában, és a húsvéti sonkák között továbbra is a könnyen kezelhető, csont nélküli, formázott termékek lesznek a legkedveltebbek.
A Pápai Hús Kft. kereskedelmi igazgatója, Takácsné Rácz Zsuzsa úgy látja, hogy bár 2024-ben nem nőttek jelentősen a húsvéti sonkaárak, 2025-ben a költségek emelkedése miatt áremelkedés várható.
Kelecsényi Zita kereskedelmi marketing szakember (KOMETA 99 Zrt.) szerint az elmúlt években jelentősen erősödött a saját márkás termékek piaca, arányuk már közel 60%-os a sonka kategóriában. A fogyasztók egyre nyitottabbak az új, olcsóbb márkák és termékek kipróbálására.
Ezzel szemben Bukovenszki Beáta, a Gallicoop Zrt. belkereskedelmi osztályvezetője éppen úgy látja, a fogyasztói preferenciák egyre inkább a minőségi és magas hústartalmú termékek felé fordulnak, de a kedvező árkategória is fontos szempont maradt. Ez elsősorban a kisebb kiszerelések iránti kereslet növekedésében mutatkozik meg.
Kovács Péter, a Funkció Kft. (Darnó-Hús) key account menedzserének egybehangzó véleménye szerint a fogyasztók egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az előrecsomagolt, kisebb adagok iránt, amelyek praktikusak és pazarlásmentes megoldást kínálnak.
A szakemberek szerint idén a saját márkás termékek és a kis kiszerelésű csomagok mellett a promóciós időszakok alatt meghirdetett sonkák lesznek a legkelendőbbek.
Az elmúlt évben az akciós időszakban áttekintettük a boltok kínálatát. A 2023-as árakhoz képest a sonka minden üzletben nagyjából 15%-kal lett olcsóbb.
A tökéletesen megválasztott és elkészített sonka alapétel húsvétkor. Reggelire, ebédre és vacsorára is falatozhatunk belőle, felkerülhet a vendégváró hidegtálra, a maradékból pedig tésztával párosítva remek fogás készülhet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.