A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett februári inflációs adatok ismeretében a kormány úgynevezett árrésstopot vezetett be. Ennek értelmében március közepétől 30 alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot. Így aztán az érintett termékek ára kisebb vagy nagyobb mértékben, de alacsonyabb lett. Ezt máris érzékelhetjük a nagyobb bevásárlásokkor, és mivel a klasszikus húsvéti menühöz szükséges több alapanyag is szerepel az árrésstopos élelmiszerek listáján, az ünnepi ebéd is olcsóbb lehet idén.
Az ünnepi klasszikusok közé tartozik a sonka és a kalács, a húsvéti hidegtálról pedig nem hiányozhat például a kaszinótojás sem, ami mellé gyakran franciasaláta készül. Mivel ezeket a hagyományos finomságokat tojás, tejföl, vaj vagy margarin, illetve burgonya felhasználásával készítjük, amelyek mind érintettek az árrésstoppal, idén kevesebbet kell majd költenünk az ünnepi bevásárláskor. Ha otthon sütjük meg a húsvéti kalácsot, szintén nagyrészt árrésstopos alapanyagokból dolgozunk, így a házi kalács ára kb. 1000 forinttal lehet olcsóbb. A sok kicsi sokra megy, szokták mondani, és az itt-ott lefaragott árak miatt egy nagyobb család akár több ezer forintot is megspórolhat. A Ripost összegyűjtötte, melyek azok a klasszikus ünnepi ételek, amelyekre kevesebbet kell idén költenünk.
Annak érdekében, hogy a továbbiakban is minden vásárló számára elérhetőek legyenek az árrésstoppal érintett termékek, több boltlánc is korlátozást vezetett be. A Spar üzleteiben a mérendő termékek esetében 3 kilogramm, az 1 liternél vagy 1 kg-nál nagyobb kiszerelésű termékek esetében maximum 10 l / 10 kg, egyéb termékek esetében 10 darab a maximálisan megvásárolható mennyiség. A Tesco áruházakban az UHT és ESL 1,5%-os, illetve 2,8%-os tejből legfeljebb egy kartonnal, egyéb tejtermékekből (pl. joghurt, tejföl) maximum 4 darabot vehet meg egy vásárló. A Lidl úgy döntött, hogy a lakossági fogyasztók számára nem vezet be mennyiségi korlátozást üzleteiben, áfás számlára azonban nem lehet boltjaikban árrésstopos termékeket vásárolni.
Ahány ház, annyi szokás, és ez az ünnepi menüre is igaz, de vannak olyan alapételek, amik talán minden család asztalán ott vannak húsvétkor. A sonka és a kalács mellett a főtt tojás ikonikus fogásai az ünnepnek, amelyeket nemcsak szimbolikus voltuk miatt, hanem finom ízükért is mindenki kedvelt.
Ha nálatok sem hiányozhatnak a húsvéti menüből, készítsétek el a jól bevált receptek alapján.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.