Nem sűrűn hallani Magyarországon, hogy egy ételbe hódhúst használnak fel, kivéve, ha az ember Vas vármegyében jár. Ott ugyanis nem ez az első alkalom, hogy hód került az ételbe, most a töltött káposztát turbózták fel a finomsággal.
Nem viccelnek a hegyháthodásziak ha gasztronómiáról van szó. A III. Hódfesztiválon füstölt hódcombot tettek a töltött káposztába. Magát az ételt hagyományos módon készítették: rétegezték, közéjük pedig pirospaprika, babérlevél és bors került, majd 3-4 órán keresztül főzték. A fesztiválon a különleges töltött káposzta készítésében részt vett Závogyán Magdolna kulturális államtitkár, Prohászka Béla Békés vármegyei, Venesz-díjas mesterszakács, dr. Becsei László, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgatója és Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója – írja a Beol.hu.
Azok, akik már kóstolták ezt a különleges húst úgy nyilatkoznak, hogy leginkább a pulyka- és libahús ízére hasonlít. Prohászka Béla mesterszakács szerint a hódétel a világ legtöbb helyén ínyencségnek számít. Érdekesség, hogy a hódzsírt bőrbetegségek orvoslására is használják, a mája pedig – a libáéhoz hasonlóan – igazi kincs. A Venesz-díjas mesterszakács már készített tökmagolajjal fényezett hódmártást dödöllével, valamint hód javát vörösboros lecsóval.
Korábban Magyarországon szinte teljesen eltűntek a hódok, majd a visszatelepítéseknek köszönhetően újra megjelentek. Mára annyira elszaporodtak, hogy egy új rendelet értelmében vadászni is lehet rájuk. A hódokra viszont csak október 1. és március 31. között lehet lőni, a nyári időszakban nem.
Jó hír azoknak, akik lemaradtak a hódfesztiválról, de szívesen megkóstolnák a hódhúst: jövőre is lesz fesztivál!
Nagyon örvendetes, hogy úgy gondolják, hogy ezt a fesztivált egy közösségformáló erőként, egy családösszetartó erőként kívánják a hosszú távon hagyományát tenni – mondta a Vaol.hu-nak Závogyán Magdolna, kulturális államtitkár.
A 21. század kihívásai mellett, amikor felgyorsult a világ, és a fiataljaink elmennek a nagyvárosba, nagyon fontosak ezek a közösségi együttlétek, ahol a gasztronómia szervező erő. Az „édesanyám tűzhelye melege” milyen hívó erő volt egy család összetartásában! Ezt mindig fontosnak tartjuk a kulturális területen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.