Nem mindennapi fogást készítettek Hegyháthodászon. A hagyományos töltött káposztát bükkfán füstölt hódhússal turbózták fel.

Nem sűrűn hallani Magyarországon, hogy egy ételbe hódhúst használnak fel, kivéve, ha az ember Vas vármegyében jár. Ott ugyanis nem ez az első alkalom, hogy hód került az ételbe, most a töltött káposztát turbózták fel a finomsággal.

A káposzta hagyományos módon készült, de került bele hódcomb is
A káposzta hagyományos módon készült, de került bele hódcomb is
FOTÓ: FACEBOOK - HÓDFESZTIVÁL HEGYHÁTHODÁSZ

Hódcombos töltött káposzta

Nem viccelnek a hegyháthodásziak ha gasztronómiáról van szó. A III. Hódfesztiválon füstölt hódcombot tettek a töltött káposztába. Magát az ételt hagyományos módon készítették: rétegezték, közéjük pedig pirospaprika, babérlevél és bors került, majd 3-4 órán keresztül főzték. A fesztiválon a különleges töltött káposzta készítésében részt vett Závogyán Magdolna kulturális államtitkár, Prohászka Béla Békés vármegyei, Venesz-díjas mesterszakács, dr. Becsei László, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgatója és Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója – írja a Beol.hu.

Milyen íze van a hódnak?

Azok, akik már kóstolták ezt a különleges húst úgy nyilatkoznak, hogy leginkább a pulyka- és libahús ízére hasonlít. Prohászka Béla mesterszakács szerint a hódétel a világ legtöbb helyén ínyencségnek számít. Érdekesség, hogy a hódzsírt bőrbetegségek orvoslására is használják, a mája pedig – a libáéhoz hasonlóan – igazi kincs. A Venesz-díjas mesterszakács már készített tökmagolajjal fényezett hódmártást dödöllével, valamint hód javát vörösboros lecsóval.

Hogy kerülhet hód az asztalra?

Korábban Magyarországon szinte teljesen eltűntek a hódok, majd a visszatelepítéseknek köszönhetően újra megjelentek. Mára annyira elszaporodtak, hogy egy új rendelet értelmében vadászni is lehet rájuk. A hódokra viszont csak október 1. és március 31. között lehet lőni, a nyári időszakban nem.

Lesz még Hódfesztivál

Jó hír azoknak, akik lemaradtak a hódfesztiválról, de szívesen megkóstolnák a hódhúst: jövőre is lesz fesztivál!

Nagyon örvendetes, hogy úgy gondolják, hogy ezt a fesztivált egy közösségformáló erőként, egy családösszetartó erőként kívánják a hosszú távon hagyományát tenni – mondta a Vaol.hu-nak Závogyán Magdolna, kulturális államtitkár. 

A 21. század kihívásai mellett, amikor felgyorsult a világ, és a fiataljaink elmennek a nagyvárosba, nagyon fontosak ezek a közösségi együttlétek, ahol a gasztronómia szervező erő. Az „édesanyám tűzhelye melege” milyen hívó erő volt egy család összetartásában! Ezt mindig fontosnak tartjuk a kulturális területen.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.