Naponta eszed, pedig mérgező! Ezek az ételek hidrogén-cianidot tartalmaznak!

Az emberi szervezet számára igen mérgező anyag a hidrogén-cianid. A baj az, hogy a kéksavnak is nevezett anyag olyan élelmiszerekben is megtalálható, amiket rendszeresen használunk a konyhában. Sőt, olyan termékek tartalmazzák a káros anyagot, amiknek a fogyasztása kifejezetten ajánlott, mivel számos jótékony hatása van a szervezetre nézve. Nézzük, hogy pontosan mi ez az anyag, miért veszélyek, és melyek azok az élelmiszerek, amiket jobb ha elkerülsz.
Vannak olyan alapanyagok, amelyekben kisebb-nagyobb mennyiségben természetes módon van hidrogén-cianid. Ennek az az oka, hogy a növények ezzel az anyaggal védekeznek a kártevők ellen, így a tányérodra is könnyen felkerülhet.
Csakhogy a kéksav nemcsak a kártevőkre veszélyes, hanem az emberekre is, mivel blokkolja a sejtek lélegzését, akár mérgezési tüneteket, erős fejfájást, hányingert, légszomjat is okozhat, nagy dózisban pedig akár kómához és halálhoz is vezethet.
Már gyermekkorunkban a fejükbe vésték, hogy a sárgabarackmagot nem szabad megenni, de a legtöbben nem tudják, hogy pontosan miért kell kerülni. Nos, azért mert kéksavat tartalmaz. A barack magjában bár van hidrogén-cianid, de csak kis mennyiségben, így 1-2 barackmag elfogyasztása még nem okoz gondot, gyerekeknek viszont egyáltalán nem ajánlott a fogyasztása.
A másik mérgező hatású növény a keserű mandula, aminek pont a kéksav adja a tipikus kesernyés ízét. Ha keserű mandulát eszel, és úgy érzed, hogy egy szemnek erőteljesebb íze van, mint a többinek, akkor inkább ne edd meg, ebben ugyanis valószínűleg több hidrogén-cianid van.
Meglepő lehet de az egyébként egészséges és finom tápióka és lenmag is teljesen méreganyag-mentes. Előbbit például előszeretettel használják a diétázók, és gluténérzékenyek. Érdemes is fogyasztani, mivel nagyon sok vasat tartalmaz, és isteni desszertek, például tápiókapuding készíthető belőle. Nem kell viszont aggódni a méreganyagok miatt, áztatással remekül lehet csökkenteni a tápiókában lévő káros anyagok mennyiségét.
A lenmagban viszonylag kevés a hidrogén-cianid, ám azt a keveset is semlegesítheted, ha fogyasztás előtt 26 Celsius foknál magasabb hőmérsékletre hevíted a magokat. Ezt megteheted akár főzéssel, vagy sütéssel is - írja az Origo.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.