Érdekességek

Naponta eszed, pedig mérgező! Ezek az ételek hidrogén-cianidot tartalmaznak!

A hidrogén-cianid a természetben is megtalálható
Shutterstock
A hidrogén-cianid mérgező anyag, ami súlyos esetben akár halált is okozhat. Mégis rendszeresen fogyasztasz belőle, úgy, hogy nem is tudsz róla! Most elmondjuk, mely élelmiszerekkel kell vigyáznod.

Az emberi szervezet számára igen mérgező anyag a hidrogén-cianid. A baj az, hogy a kéksavnak is nevezett anyag olyan élelmiszerekben is megtalálható, amiket rendszeresen használunk a konyhában. Sőt, olyan termékek tartalmazzák a káros anyagot, amiknek a fogyasztása kifejezetten ajánlott, mivel számos jótékony hatása van a szervezetre nézve. Nézzük, hogy pontosan mi ez az anyag, miért veszélyek, és melyek azok az élelmiszerek, amiket jobb ha elkerülsz.

A hidrogén-cianid számos növényben megtalálható
A hidrogén-cianid számos növényben megtalálható
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Mérgező anyag az ételeidben

Vannak olyan alapanyagok, amelyekben kisebb-nagyobb mennyiségben természetes módon van hidrogén-cianid. Ennek az az oka, hogy a növények ezzel az anyaggal védekeznek a kártevők ellen, így a tányérodra is könnyen felkerülhet. 

Csakhogy a kéksav nemcsak a kártevőkre veszélyes, hanem az emberekre is, mivel blokkolja a sejtek lélegzését, akár mérgezési tüneteket, erős fejfájást, hányingert, légszomjat is okozhat, nagy dózisban pedig akár kómához és halálhoz is vezethet.

Ezekben a termékekben van hidrogén-cianid

Már gyermekkorunkban a fejükbe vésték, hogy a sárgabarackmagot nem szabad megenni, de a legtöbben nem tudják, hogy pontosan miért kell kerülni. Nos, azért mert kéksavat tartalmaz. A barack magjában bár van hidrogén-cianid, de csak kis mennyiségben, így 1-2 barackmag elfogyasztása még nem okoz gondot, gyerekeknek viszont egyáltalán nem ajánlott a fogyasztása.

A másik mérgező hatású növény a keserű mandula, aminek pont a kéksav adja a tipikus kesernyés ízét. Ha keserű mandulát eszel, és úgy érzed, hogy egy szemnek erőteljesebb íze van, mint a többinek, akkor inkább ne edd meg, ebben ugyanis valószínűleg több hidrogén-cianid van.

Meglepő lehet de az egyébként egészséges és finom tápióka és lenmag is teljesen méreganyag-mentes. Előbbit például előszeretettel használják a diétázók, és gluténérzékenyek. Érdemes is fogyasztani, mivel nagyon sok vasat tartalmaz, és isteni desszertek, például tápiókapuding készíthető belőle. Nem kell viszont aggódni a méreganyagok miatt, áztatással remekül lehet csökkenteni a tápiókában lévő káros anyagok mennyiségét.

A lenmagban viszonylag kevés a hidrogén-cianid, ám azt a keveset is semlegesítheted, ha fogyasztás előtt 26 Celsius foknál magasabb hőmérsékletre hevíted a magokat. Ezt megteheted akár főzéssel, vagy sütéssel is - írja az Origo

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.