Egy német fogyasztóvédelmi szervezet gyorsfagyasztott halrudacskákat tesztelt, és a 19 vizsgált termék több mint felében jelentős szennyezőanyag-tartalmat mutatott ki. Bár egyetlen termék sem jelent akut veszélyt a fogyasztókra, kilenc terméket elégségesnek, kettőt pedig nem megfelelőnek minősítettek a szennyezőanyag-értékelésben. Az Iglo halrudacskákban különösen magas szennyezettséget mértek – írta Instagram-oldalán a Rizikometer.
A laborvizsgálatok szerint a termékek nagyobb része a felhasznált sütőolajból származó 3-monoklór-propán-diolt (3-MCPD) tartalmazott – ez az élelmiszer-előállítás és -feldolgozás során természetesen képződő anyag károsíthatja a vesét és elősegítheti a rák kialakulását. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által megállapított határértékek alapján egy 16 kg súlyú gyermeknek az Iglo halrudacskából csupán 3 darabot szabadna ennie.
De nem csak a 3-MCPD veszélyes az egészségre, a magas zsírtartalom is a túlzott fogyasztás ellen szól, ezért a szakértők óvodáskorú gyermekeknek legfeljebb 3, iskoláskorúaknak és felnőtteknek pedig maximum 5 halrudacska fogyasztását javasolják.
A teszten mindössze két termék bizonyult "jó"-nak, az egyik ezek közül a Frosta Arany Halrudacska volt.
Az első halrudakat az 1950-es években kezdték el nagyüzemi módon gyártani. Az amerikai Gorton's cég 1953-ban dobta piacra az első fagyasztott halrudakat az Egyesült Államokban, míg az Egyesült Királyságban az 1955-ös év volt a fordulópont, amikor a Birds Eye már elindította saját változatát. Az élelmiszeripar a második után keresett újakat a világháború hal értékesítésére, mivel a halászatból származó fogások gyakran túlkínálatot javítottak. A halrudak hamar népszerűvé váltak, mert könnyen elkészíthetőek és ízletesek.
A halrudak előállítása több lépésből áll:
A halrudakhoz leggyakrabban fehér húsú halfajtákat használnak, például tőkehalat, hekkfilét, alaszkai tőkehalat vagy foltos tőkehalat. A halakat kifogás után gyorsan lefagyasztják, hogy megőrizzék frissességüket. A fagyott halakat aztán nagy tömbökbe préselik, majd megfelelő méretűre szeletelik.
A halrudakat először lisztes bevonattal látják el, majd tojásos vagy keményítős folyadékba mártják. Zsemlemorzsába vagy speciális panírmorzsába forgatják, amely ropogós textúrát biztosít.
A rudakat forró olajban rövid ideig elősütik, hogy a panír megszilárduljon és aranybarna színt kapjon. Az elősütés után gyorsfagyasztás következik, amely biztosítja a termék hosszú eltarthatóságát.
A kész fagyasztott halrudakat légmentesen csomagolják, majd a boltokba szállítják, ahol a fogyasztók fagyasztott termékként vásárolhatják meg.
Szerencsére halrudakat is készíthetünk otthon, ami garantáltan finom és egészséges, hiszen a hozzávalókat mi válogatjuk és az elkészítés módján is változtathatunk.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Az otthon készített halrudakat sütőben és air fryerben (forrólevegős sütőben) is meg lehet sütni. Ilyenkor kevesebb olajat használunk és egészségesebb lesz a végeredmény.
(Kiemelt fotó: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.