Az egészségünk érdekében fontos, hogy hetente legalább kétszer fogyasszunk halat. A gond az, hogy sokan – elsősorban persze a gyerekek – csak akkor szeretik, ha ropogós panírban sül és lehetőleg sült krumpli is kerül mellé a tányérra. Pont ezért a gyorsfagyasztott halrudak nagyon népszerűek, sokféle kapható – ám a minősége jó néhány terméknek messze nem tökéletes.

Egy német fogyasztóvédelmi szervezet gyorsfagyasztott halrudacskákat tesztelt, és a 19 vizsgált termék több mint felében jelentős szennyezőanyag-tartalmat mutatott ki.  Bár egyetlen termék sem jelent akut veszélyt a fogyasztókra, kilenc terméket elégségesnek, kettőt pedig nem megfelelőnek minősítettek a szennyezőanyag-értékelésben. Az Iglo halrudacskákban különösen magas szennyezettséget mértek – írta Instagram-oldalán a Rizikometer.

Halrudacska
A legtöbb vizsgált halrudacskában jelentős szennyezőanyag-tartalom mutatható ki / Fotó: Shutterstock

Halrudak: sokkoló eredmény a teszten

A laborvizsgálatok szerint a termékek nagyobb része a felhasznált sütőolajból származó 3-monoklór-propán-diolt (3-MCPD) tartalmazott – ez az élelmiszer-előállítás és -feldolgozás során természetesen képződő anyag károsíthatja a vesét és elősegítheti a rák kialakulását. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által megállapított határértékek alapján egy 16 kg súlyú gyermeknek az Iglo halrudacskából csupán 3 darabot szabadna ennie.

De nem csak a 3-MCPD veszélyes az egészségre, a magas zsírtartalom is a túlzott fogyasztás ellen szól, ezért a szakértők óvodáskorú gyermekeknek legfeljebb 3, iskoláskorúaknak és felnőtteknek pedig maximum 5 halrudacska fogyasztását javasolják.

A teszten mindössze két termék bizonyult "jó"-nak, az egyik ezek közül a Frosta Arany Halrudacska volt.

Az első halrudakat az 1950-es években kezdték el nagyüzemi módon gyártani. Az amerikai Gorton's cég 1953-ban dobta piacra az első fagyasztott halrudakat az Egyesült Államokban, míg az Egyesült Királyságban az 1955-ös év volt a fordulópont, amikor a Birds Eye már elindította saját változatát. Az élelmiszeripar a második után keresett újakat a világháború hal értékesítésére, mivel a halászatból származó fogások gyakran túlkínálatot javítottak. A halrudak hamar népszerűvé váltak, mert könnyen elkészíthetőek és ízletesek.

Így készülnek a halrudak

A halrudak előállítása több lépésből áll:

  • Halválasztás és feldolgozás

A halrudakhoz leggyakrabban fehér húsú halfajtákat használnak, például tőkehalat, hekkfilét, alaszkai tőkehalat vagy foltos tőkehalat. A halakat kifogás után gyorsan lefagyasztják, hogy megőrizzék frissességüket. A fagyott halakat aztán nagy tömbökbe préselik, majd megfelelő méretűre szeletelik.

  • Panírozás

A halrudakat először lisztes bevonattal látják el, majd tojásos vagy keményítős folyadékba mártják. Zsemlemorzsába vagy speciális panírmorzsába forgatják, amely ropogós textúrát biztosít.

  • Elősütés és fagyasztás

A rudakat forró olajban rövid ideig elősütik, hogy a panír megszilárduljon és aranybarna színt kapjon. Az elősütés után gyorsfagyasztás következik, amely biztosítja a termék hosszú eltarthatóságát.

  • Csomagolás és forgalmazás

A kész fagyasztott halrudakat légmentesen csomagolják, majd a boltokba szállítják, ahol a fogyasztók fagyasztott termékként vásárolhatják meg.

Házi halrudacskák édesburgonyával

Szerencsére halrudakat is készíthetünk otthon, ami garantáltan finom és egészséges, hiszen a hozzávalókat mi válogatjuk és az elkészítés módján is változtathatunk. 

Házi halrudacska
Készítsd házi halrudacskákat – ez biztosan jó minőségű lesz! / Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 4 db édesburgonya
  • 6 ek. étkezési keményítő
  • 4 tk. őrölt pirospaprika
  • 2 dl szóda- vagy szénsavas ásványvíz
  • 1 db kezeletlen citrom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl napraforgó- vagy repceolaj
  • bors
  • 1/2 csokor koriander (elhagyható)
  • 4 szelet tengeri halfilé (pl. sárga tőkehal)
  • 30 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 40 dkg panko morzsa
  • olaj (a sütéshez)

Elkészítés:

  1. Az édesburgonyát lesikáljuk, megmossuk és ujjnyi vastag hasábokra vágjuk. A keményítőt tálban elvegyítjük a pirospaprikával és a szódavízzel. A burgonyahasábokat nagy nejlonzacskóban összeforgatjuk a paprikás masszával, majd rácson eloszlatjuk, és szikkadni hagyjuk kb. 1 órát.
  2. A mártogatóshoz a forró vízzel lemosott citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A megtisztított fokhagymagerezdeket keverőpohárba dobjuk. Ráöntjük az olajat, hozzáadunk egy kevés citromlét, és kb. 20 másodpercig pihentetjük. Ezután a pohár aljáig lenyomott botmixerrel elkezdjük pépesíteni, majd az eszközt lassan egyre feljebb emeljük. Az így kapott sűrű szószt sóval, borssal, reszelt citromhéjjal és tetszés szerint aprított korianderzölddel ízesítjük.
  3. A panírhoz a tálba ütött tojásokat villával felhabosítjuk. A lisztet és a morzsát külön-külön tálcára vagy lapostányérra szórjuk. Fritőzbe vagy nagyobb edénybe bőven olajat öntünk, és felhevítjük 175 fokra.
  4. Közben a halfiléket 12 cm hosszú rudakra vágjuk, és a lisztbe forgatjuk. A felesleges lisztet leütögetjük. A rudakat áthúzzuk a tojáson, majd finoman a morzsába nyomkodjuk.
  5. A burgonyahasábokat a forró olajban sütjük 6-8 percig, majd lecsepegtetjük. Végül egy tálban megsózzuk, és melegen tartjuk.
  6. A panírozott halrudacskákat is ropogósra sütjük az olajban 3-5 perc alatt. Az édesburgonyával és a fokhagymás mártogatóssal tálaljuk.

Az otthon készített halrudakat sütőben és air fryerben (forrólevegős sütőben) is meg lehet sütni. Ilyenkor kevesebb olajat használunk és egészségesebb lesz a végeredmény.

  • Halrudacska sütőben
  1. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (légkeveréses módban 190°C).
  2. Helyezzük a panírozott halrudakat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ha extra ropogós eredményt szeretnénk, vékonyan fújjuk be olajspray-vel vagy kenjük meg kevés olajjal.
  3. Süssük kb. 15-20 percig, félidőben fordítsuk meg őket, hogy egyenletesen átsüljenek és ropogósak legyenek.
  • Halrudacska air fryerben
  1. Melegítsük elő az air fryert 180-190°C-ra.
  2. Helyezzük a halrudakat a kosárba egy rétegben – ne zsúfoljuk túl, hogy a levegő jól keringhessen körülöttük.
  3. Süssük kb. 10-12 percig, és félidőben rázogassuk meg a kosarat!

 

(Kiemelt fotó: Shutterstock)

 

 

 

 


 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.