Az elmúlt években szerencsére egyre nagyobb figyelmet kap az élelmiszer-biztonság. A gyártókat szigorú szabályok kötelezik, amelyek betartását rendszeresen ellenőrzik. Ennek ellenére előfordulhat, hogy nem megfelelő minőségű áruval találkozol.
A felpuffadt csomagolású tálcás húsok fogyasztása komoly kockázatot jelent – állítják a szakemberek. Ez ugyanis általában azt jelzi, hogy a hús bomlásnak indult, és olyan baktériumok szaporodtak el, amelyek gázokat termelnek. Sajnos előfordulhat, hogy a becsomagolt hús eleve baktériummal szennyezett, illetve a nem megfelelő tárolás, a hűtőlánc megszakadása is elősegítheti a baktériumok szaporodását.
Ha egy tálcás hús csomagolása láthatóan felpuffadt, az élelmiszer-biztonsági szakértők azt javasolják, hogy ne fogyaszd el, mert súlyos fertőzést okozhat.
A szín, a szag és az állag ellenőrzése sem mindig megbízható, mert egyes baktériumok nem okoznak érzékelhető elváltozásokat. Ha bizonytalan vagy, a legbiztonságosabb megoldás az, ha kidobod a terméket.
A nyers húsokon, különösen a baromfi húson, gyakran találhatóak baktériumok, melyek között megbetegedést okozó (pl. szalmonella) is előfordulhat. A baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja.
A sütés-főzés akkor alapos, ha az étel felforr, vagy ha belsejében is eléri a 75 fokot (ételhőmérővel ellenőrizhető).
Szennyezett kézzel, eszközzel, edénnyel a baktériumok átkerülhetnek a kész ételre is. Langyos hőmérsékleten rohamosan elszaporodnak. A hatékony hűtés a szaporodást megelőzi, csökkenti. A nyers húsokon levő baktériumok a kész ételre kerülve, azt elfogyasztva súlyos megbetegedést, ételfertőzést, ételmérgezést okozhatnak, annál súlyosabbat, minél jobban elszaporodott a baktérium. Nyers baromfival, nyers hússal mindig úgy bánj, hogy az esetlegesen rajta levő baktérium ne kerülhessen át más termékre, ne szennyezhesse el a konyhai eszközöket, tárolás során ne szaporodhasson, és az étel készítés során megbízhatóan megsemmisüljön.
Az élelmiszer-biztonságra már vásárláskor ügyelni kell:
Az üzlettől hazáig:
Otthoni tárolás:
Húsos ételek készítése, felmelegítése
Amennyiben húsos ételek elfogyasztását követően néhány órán, napon belül hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános rosszullét, láz vagy egyéb rosszulléti tünetek jelentkeznek, fordulj orvoshoz. Addig is legfontosabb a bőséges folyadékpótlás. Enyhe tünetek esetén is javasolt a háziorvos felkeresése, hiszen az egyedi megbetegedés része lehet egy kiterjedt járványnak vagy tömeges ételfertőzésnek.
(Forrás: Nébih)
Kiemelt kép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.