Érdekességek

Ezek a legfinomabb toros ételek, eláruljuk a tökéletes hagymás vér pontos receptjét

Íme a sült hagymás vér pontos receptje
Fotó: Dinya Magdolna / © BEOL
A disznóvágás régen nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy egy család gondoskodjon saját élelmezéséről. A felnevelt, majd levágott sertésből okosan gazdálkodva akár egy éven át is jutott húsféle az asztalra, kezdve a toros lakomáktól a szárazkolbászig.

Egy disznóvágásnak még ma is nagy hagyománya van, és aki tud megbízható gazdát vagy forrást, az ha teheti, csakis innen szerzi be a kolbászt, a hurkát, a sonkát és persze a tőkehúst. Egy házisertés, amit megfelelő gondoskodás mellett neveltek és rendes takarmánnyal tápláltak, sokkal jobb húst és szalonnát, ezáltal zsírt ad, mint az, amit valóban moslékkal, éttermi hulladékkal etettek. Nemcsak a húsa lesz jobb, finomabb, de a belőle készült bármilyen étel is ízletesebb.

Íme a sült hagymás vér pontos receptje
Íme a sült hagymás vér pontos receptje
FOTÓ: DINYA MAGDOLNA / BEOL

A városokban élőknek, vagy akinek nincsenek már vidéki rokonai, nagyszülei, azok számára egy disznóvágás már csak misztikus dolog marad, ha pedig valaki fiatalon nem tapasztalja meg az ezzel járó feladatokat, az felnőttként csak nehezen tudja megérteni egy disznóvágás jelentőségét, fontosságát. A felgyorsult, városiasodott életünkben húst bármikor és bárhol vehetünk, nem is kell már hentes, hiszen a diszkontokban, a szupermarketekben is kapni húst, sőt online akár azonnali kiszállítással is kérhetünk szinte bármit.

Kevesen terveznek előre, keveseknek van lehetősége arra, hogy fagyasztóládát használjon és így gazdálkodjon, takarékoskodjon, és miért is tennék, hiszen a boltok minden nap nyitva vannak, és minden azonnal elérhető, beszerezhető. Régen azonban nem volt ez így, és nem kell olyan sokat visszautazni az időben, hogy a disznóvágás legyen egy család számára szinte az egyedüli lehetőség hozzájutni húsféléhez. Nem csoda, hogy eseményszámba ment a vágás, és mindent felhasználtak. Mindent.

Ezek a legjobb toros ételek

A disznóvágás vagy disznótor elengedhetetlen eleme még ma is (a pálinkázás mellett) az étkezés. Sok helyen a tor az előző vágásból megmaradt utolsó szál vastagkolbász megvágásával kezdődik, ezzel teremtve nemcsak hagyományt, de folytonosságot is, egyfajta kört a család életében, a mindennapokban.

A vágás megkezdése után pedig annyi a munka, hogy csak arra van idő, hogy az ember leüljön, bekapjon pár falatot, majd folytassa a darabolást, a szeletelést, a darálást, töltést. Miközben a férfiak dolgoznak, az asszonyok is serénykednek, mossák a belet a kolbászhoz és a hurkához, főzik az abalevet és csinálják az ilyenkor elengedhetetlen toros ételeket.

Schäffer Ágnes kolbászkirálynő elárulta, mi kerül a finom disznósajtba
Schäffer Ágnes kolbászkirálynő elárulta, mi kerül a finom disznósajtba
FOTÓ: DINYA MAGDOLNA / BEOL

Egy disznótor során biztosan asztalra kerül a hagymás sült vér, amit kenyérrel esznek, de tótok lakta vidéken krumplival együtt kínálják. Orjaleves sem hiányozhat a toros ebédlőasztalról, a nevét a belekerülő orjáról, azaz a sertésgerincről kapta. Nagyon zsíros leves, amit egyes helyeken nemcsak hússal és a benne főtt zöldségekkel, hanem sült sertésagyvelővel kínálnak. A leves után érkezhet a toros káposzta vagy a pecsenye, a frissen vágott sült hús minimális fűszerezést igényel, só, bors, esetleg fokhagyma kell csak hozzá.

A toros ételek sorába tartozik a hurka és a kolbász is, amiket a sertés átmosott vékonybelébe töltenek, és egy részét frissen sütik, a másikat vagy lefagyasztják vagy később megfüstölik.

Az abalében főtt belsőségekből azonban nemcsak hurka, hanem disznósajt is készíthető. Schäffer Ágnes kolbászkirálynő a díjnyertes családi recept alapján készülő kolbász mellett disznósajtot, sőt házi májast is készít. A disznósajtot régen kizárólag sertésgyomorba töltötték, ma inkább műbelet használnak az elkészítése során. A disznósajtba belekerül az abalében főtt sertésfej, szív és nyelv, valamint só, bors, édes és csípős pirospaprika és fokhagyma adja az ízvilágát.

Íme a tökéletes hagymás vér receptje

A hagymás vér receptjét Prohászka Béla mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke árulta el a BEOL-nak.

Hozzávalók:

  • 4 liter friss sertésvér, ami megalvadt
  • 2 kg vöröshagyma
  • őrölt feketebors
  • 30 dkg zsír
  • víz

Elkészítés:

  1. Egy nagy fazékban felteszünk forrni tíz liter vizet, amikor pedig forr, beleszórunk egy marék sót.
  2. A megalvadt sertésvért kockára vágjuk és a forró vízben megabáljuk.
  3. A vöröshagymát metéltre vágjuk és egy serpenyőben, felolvasztott zsírban megdinszteljük. Hozzászedjük a megfőtt vért, sózzuk és borsozzuk, és nagy lángon, gyors mozdulatokkal keverve zsírjára pirítjuk.
  4. Főtt krumplival összekeverve vagy friss kenyérrel együtt fogyaszthatjuk is. Mellé bármilyen savanyúságot kínálhatunk.
Szilvás hájas receptje
Szilvás hájas receptje
FOTÓ: GYARMATI LÁSZLÓ / MINDMEGETTE

Toros édességek

Nem feltétlenül a vágás napján, de a disznótorhoz időben közel készítik a hájas süteményeket is. A sertésháj zsír, amely a sertés beleit és gyomrát veszi körül, és régebben sütéshez és főzéshez is használták. Egy hajtogatott sütemény esetében a tésztarétegek közé kent sertésháj pontosan úgy viselkedik, mint a vaj a leveles tészták esetében, ám ízében mégis más, karakteresebb, jellegzetesebb aromájú sütemény születik.

A sertéshájat felhasználás előtt meg kell tisztítani, majd ledarálni, hogy krémes és puha legyen az állaga. Farkasinszki Ildikó, a Mindmegette maestrója a Sütisuli legújabb részében lépésről lépésre bemutatja, hogyan készül a nagyiféle szilvás hájas sütemény, melynek receptjét videón is megtaláljátok.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.