Olykor előfordul, hogy elszámoljuk magunkat a nagy bevásárlás során, és nem fogy el az összes doboz tej a rajta feltüntetett időn belül. Elfogyaszthatjuk-e a lejárt szavatosságú termékeket? Máris eláruljuk!

Mindenekelőtt jó, ha tudjuk, hogy kétféle dátumjelölést kell megkülönböztetnünk. A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk elfogyaszthatóságát jelöli, ezek esetében a dátum elmúlásával nem szabad kockáztatnunk, inkább szabaduljunk meg az adott élelmiszertől. A másik a minőségmegőrzési idő, ami a tartós élelmiszereken jelzi azt az időpontot, mely után a termék veszíthet minőségéből, de nem biztos, hogy már nem fogyasztható – írja a Nébih lejárati útmutatójában.

A friss tej fehér és sima textúrájú (Fotó: Shutterstock)
A friss tej fehér és sima textúrájú (Fotó: Shutterstock)

Honnan tudhatod, hogy megromlott a tej?

A friss tej sima, híg, fehér és semleges illatú. A romlott tej ezzel szemben besűrűsödhet, lehet csomós, darabos, sőt, akár sárgás színű is. A baktériumok túlszaporodásának következtében jellegzetesen savanyúvá válik mind a szaga, mind az íze, így már egy korty alapján is könnyű megállapítani, ha nem fogyasztható az ital. Ez az egy korty szerencsére még semmilyen negatív hatással nincs a szervezetre, leszámítva a rossz íz okozta kellemetlenséget.
Ha azonban nem észleljük időben a romlottságát, és nagy mennyiségben fogyasztunk a tejből, elsősorban emésztőrendszeri panaszokat tapasztalunk majd, úgymint:

  • hasi fájdalom,
  • hányinger és hányás, valamint
  • hasmenés.

A tünetek 12–24 órán belül enyhülnek, majd teljesen megszűnnek, a regenerálódás alatt fontos, hogy sok folyadékkal és pihenéssel segítsük a szervezetünket. Amennyiben súlyosabb reakció lép fel, vagy nem múlik a rosszullét, kérjük orvos segítségét.

Mi legyen a lejárt tejjel, ha nem szeretnénk meginni?

Az élelmiszer-pazarlás elkerülése érdekében célszerű átgondolni, mit tudunk kezdeni a szavatossági időt túllépő tejtermékkel, mielőtt a lefolyóba öntenénk azt. Ugyanis ha a csomagoláson feltüntetett minőségmegőrzési idő már elmúlt, de a tej nem mutatja a romlás egyértelmű jeleit (savanyú szag és íz, csomós, darabos, sűrű textúra), akkor sütéshez-főzéshez még minden kétséget kizáróan felhasználható. A hőkezelés során ugyanis elpusztulnak az esetleges kórokozók, és az ételben már nem a tej eredeti állaga dominál. Így például palacsintatésztába, felfújtba, süteményekbe vagy akár házi kenyérbe is kiválóan beilleszthető az éppen csak lejárt, de még jó állapotban lévő tej. Emellett túrót is készíthetünk belőle, ha hagyjuk megaludni, majd óvatosan felmelegítjük, és leszűrjük. Ez különösen jól jöhet például töltött tésztákhoz vagy túrós lepényhez. Ha tehát nem tapasztalunk romlásra utaló jeleket, a tej még értékes alapanyagként szolgálhat a konyhában.

Recept
Egyszerű
Epres clafoutis (tejes pite)
50 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

Fontos azonban, hogy ha nem vagyunk biztosak az ital romlottságát illetően, akkor semmiképpen ne kockáztassunk!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.