Hosszú kihagyás után ismét megjelent a világ egyik legismertebb étteremkalauza, a Gault&Millau, amely a közelmúltban újra felvette Magyarországot is a gasztronómiai térképére. A nemzetközi kiadvány titkos tesztelői több mint 350 hazai éttermet látogattak meg az elmúlt hónapokban, hogy felmérjék, hol érdemes ma igazán asztalt foglalni.

FOTÓ: DRAZEN ZIGIC / SHUTTERSTOCK
A friss kiadvány nemcsak rangsort állít, hanem célja, hogy ösztönözze a hazai gasztronómia fejlődését, támogassa a séfeket és a feltörekvő tehetségeket, valamint szélesebb közönséggel is megszerettesse az étterembe járást.
A kalauz 1-től 20-ig terjedő pontozással értékel, és csak a 10 pont feletti helyek kerülnek be a válogatásba. A legjobb éttermek a híres szakácssapkák (toque-ok) formájában kapnak elismerést, amelyből maximum öt szerezhető – ez jelenti a szakmai tökéletességet.
Az étteremkalauz díjazottjai 2025-ben
- Az Év Séfje: Szulló Szabina
A Stand Étterem konyhafőnöke 18 ponttal és 4 szakácssapkával emelkedett ki a mezőnyből. Éttermét a bámulatos precizitás és a nemzetközi színvonal jellemzi. Széll Tamással közösen működtetett másik éttermük, a Stand25 Bisztró, 14,5 pontot és 2 szakácssapkát kapott. - Az Év Ifjú Tehetsége: Csillag Richárd
Gelencsér Jankával közösen megálmodott fonyódi éttermük, a Lokal at the Lake, 13 ponttal és 2 szakácssapkával került a válogatásba, míg nagykanizsai testvéréttermük, a Lokalista, a POP-kategóriában kapott helyet. - A Jövő Tehetsége: Kaszás Kornél
A Babel Budapest séfjeként új lendületet hozott a fine dining világába. Az étterem 17 pontot és 4 szakácssapkát szerzett. - Az Év Sommelier-je: Kincses Dávid
Az Arany Kaviár Étterem fiatal szakértője a borlap és étel-párosítások mesteri összeállításáért kapott elismerést. Az étterem 15,5 pontot és 3 szakácssapkát nyert. - Az Év Pop Étterme: Panificio il Basilico
Az ikonikus pizzéria és pékség a gourmet pizza műfaját emelte új szintre itthon, miközben nemzetközi versenyeken is bizonyította szakmai erejét.
A legjobb éttermek listája – 4 szakácssapkás éttermek Magyarországon (ABC-sorrendben)
- Babel Budapest – 17/20 pont
- Platán Gourmet Étterem – 17,5/20 pont
- Rumour by Rácz Jenő – 17/20 pont
- Salt – 17/20 pont
- Stand – 18/20 pont
A kiadványról
A 2026-os Gault&Millau Magyarország közel 400 éttermet értékel, közülük több mint 150 vidéki helyet is. A könyvben nemcsak a klasszikus fine dining éttermek szerepelnek, hanem a szélesebb közönség számára is elérhető POP-kategóriás vendéglátóhelyek is. Emellett több mint száz hazai termelő és manufaktúra is bemutatkozik, így a kiadvány átfogó képet nyújt a magyar gasztronómia sokszínűségéről.
A kalauz nyomtatott formában országszerte kapható, de a Gault&Millau hivatalos oldalán magyarul és angolul is böngészhető. A szerkesztők szerint az 5 szakácssapka szinte elérhetetlen csúcs, így várhatóan a következő években sem lesz magyar étterem, amely megszerzi – ettől azonban a mostani toplistások teljesítménye még inkább kiemelkedőnek számít.















