Az ország legendás kolbászkirálya, Dékány Ferenc a gyulai és a csabai húsipar meghatározó alakja volt, többek között az ő munkájának is az eredményeként kapott földrajzi eredetvédelmet a két békési kolbász. A csabai és a gyulai kolbász a magyar gasztronómia két legfontosabb élelmiszere, melyek tíz éve kiérdemelték a hungarikum címet.
Dékány Ferenc 2024 decemberében ünnepelte 90. születésnapját, a kerek számot pedig nemcsak torta, hanem kitüntetés is követte. Születésnapja alkalmából a Magyar Húsiparosok Szövetsége életműdíjjal jutalmazta a legendás hentest, akit sokan csak a nagybetűs Mesterként ismertek. Rengetegen tanulták tőle a szakmát, aki nemcsak az ismereteket adta tovább, hanem arra is tanította utódait, hogy szívvel és lélekkel végezzék a munkát.
Dékány Ferenc 2025. március 20-án, csütörtökön reggel, gyulai otthonában örökre lehunyta a szemét – számolt be a hírről a BEOL.
Dékány Ferenc, az ország kolbászkirálya 1934. december 14-én született Gyulán, de Nagykamaráson élt a középiskola elvégzéséig. A hentesmesterséget édesapjától tanulta el, majd kijárta az élelmiszeripari technikumot, végül üzemmérnöki diplomát szerzett 1968-ban, mindezt munka mellett, levelező tagozaton.
A mester hozzájárult a Gyulai Húskombinát és a Csabahús sikereihez, kemény, tisztességesen végzett munkával járta végig a ranglétrát, ipari tanulóból termelési irodavezető, majd termelési főmérnök lett, a pályájának pedig ideiglenesen egy szívinfarktus vetett véget – olvasható a tavaly megjelent születésnapi köszöntőben.
Egyévnyi pihenő és korai nyugdíjazás után előbb tanácsadó, majd a felszámolás alatt álló Csabahús Kft. ügyvezetője lett, amit megmentett a bezárástól és helyreállította a csabai szárazkolbász hírnevét. Rendszeres visszatérője volt a Csabai Kolbászfesztiválnak, ahol szintén életműdíjjal jutalmazták.
Feleségét munkahelyén ismerte meg, két gyermekük született, a legfiatalabbal pedig saját, családi vállalkozást indított a kolbászkirály, és kijelentette, hogy Attila nevű fia lesz az utolsó ember, akinek megtanítja, hogyan kell húsból kolbászt készíteni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.