Baj van a dubai csokival, mérgező lehet a kedvelt édesség

A dubai csokoládé az utóbbi időben hatalmas népszerűségre tett szert, különösen a közösségi médiában terjedő influenszer videóknak köszönhetően. Ez az egyedi édesség tejcsokoládéból készül, amelyet pisztáciás krémmel és apróra vágott kadayiffal töltenek meg. Ez elsőre nem tűnik veszélyesnek, azonban úgy tűnik, hogy a kedvelt finomság fogyasztása súlyos kockázatokkal is járhat.
Az édesség iránti hirtelen megnövekvő kereslet miatt egyre több országban forgalmazzák, különösen Európában és a Közel-Keleten. Emiatt a német élelmiszer-ellenőrző hatóságok nemrégiben 103 különböző dubai csokoládét vizsgáltak meg, amelyek Törökországból, az Egyesült Arab Emírségekből, Jordániából és Németországból származtak. A vizsgálatok eredményei aggodalomra adnak okot: az Európai Unión kívülről érkező termékek szinte 100%-a, míg a német gyártású csokoládék közel 40%-a nem felelt meg az előírásoknak.
A finom édesség több ok miatt is megbukott a vizsgálatokon, amiért veszélyesnek is titulálható.
A leggyakoribb problémák között szerepelt a penészgomba (mikotoxin) jelenléte, amely az importált csokoládék 13%-ában, míg a német gyártású termékek közül kettőben is kimutathatóv volt. A mikotoxinok komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, beleértve a máj- és vesekárosodást, valamint az immunrendszer gyengülését, ezért fogyasztása egyáltalán nem ajánlott.
Néhány csokoládémintában enterobaktériumokat, például E. coli-t is kimutattak, amelyek gyomor- és bélpanaszokat okozhatnak.
A vizsgálatok során több dubai csokoládéban jelöletlen allergéneket, például földimogyorót és szezámmagot találtak. Ezek súlyos allergiás reakciókat okozhatnak az arra érzékeny fogyasztóknál, ezért minden olyan termék címkéjén kötelező ezeket feltüntetni, amelyek tartalmazhatnak ilyen alapanyagokat. Emellett több termék illegálisan használt színezékeket tartalmazott, amelyeket az Európai Unióban nem engedélyeztek.
A fogyasztók egészségének védelme érdekében a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) hangsúlyozza a címkézés alapos ellenőrzésének fontosságát. A címkén kötelezően fel kell tüntetni:
Különösen fontos, hogy az allergéneket kiemelten tüntessék fel, hogy a fogyasztók könnyen észrevegyék őket. Érdemes figyelni arra is, hogy a dubai csokoládé csak hagyományos, magas minőségű összetevőket tartalmazzon, ugyanis a túlkereslet miatt sok gyártó gyengébb minőségű alapanyagokból készíti az édességet, ami az íz és az állag romlásához vezethet - írj a Bors.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.