Érdekességek

Jól gondold meg, mivel csillapítod a szomjad – a kedvelt üdítők éveket vehetnek el az életedből!

Bár a legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy a rossz étkezési szokások milyen ártalmasak tudnak lenni, mégis hajlamosak vagyunk a bűnözésre. Most egy újabb adattal rukkoltak elő a tudósok, amely valószínűleg sokakat sokkol majd.

Egy közelmúltban végzett felmérésből kiderült, hogy az amerikai lakosság 63 százaléka fogyaszt naponta legalább egyszer üdítőt, energiaitalt, ízesített kávét a felnőtt korosztályban. A kiskorúaknál ez a szám 45 százalék… Emiatt döntött úgy a michigani egyetem, hogy felméri, vajon mi történik pontosan, ha cukros üdítőt iszunk. Az eredmény drámai: megállapították, hogy egy doboz vagy pohár cukros, szénsavas üdítő 12 percet vesz el a hátralévő életünkből.

Cukros üdítők
Szépek, színesek - de nem egészségesek a cukros üdítők / Fotó: Shutterstock 

Sokkoló adatok

Ezt az eredményt 5853 étel, ital kivizsgálása után közölték úgy, hogy figyelembe vették, azok grammonként hogyan hatnak az egészségre egy „normál adag” fogyasztása esetén. Kiderült: sajnos nem csak az üdítő rendkívül káros: egy sima hotdog például 36 percünkbe kerül. 

A jó hír: egyes élelmiszerekkel megnövelhetjük a várható élethosszunkat, hiszen például egy banán plusz 14 percet jelent, egy olyan egészséges halas fogás pedig, mint a szardínia paradicsomos szószban 82 percet ad.

A cukros üdítők káros hatásai

A cukros üdítők fogyasztása nem ajánlott, mert túlzott cukorbevitelhez vezet, ami elhízást, 2-es típusú cukorbetegséget, fogszuvasodást, szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Ezek az italok gyors vércukorszint-emelkedést idéznek elő, majd hirtelen visszaesést, ami fáradtsághoz és éhségérzethez vezethet. Ráadásul nem telítenek megfelelően, így könnyen túl sok kalóriát viszünk be velük, amivel ráadásul hajlamosak vagyunk nem számolni.

A szakemberek a cukros üdítők helyett vizet, citromos vagy gyümölcsös vizet, cukormentes teát, szénsavas vizet vagy hígított 100 százalékos gyümölcslevet ajánlanak. Ezek az alternatívák hidratálnak anélkül, hogy felesleges cukrot juttatnának a szervezetbe.

Zöld tea
A zöld tea jó választás, ha az egészség fontos számunkra / Fotó: Shutterstock

Életet meghosszabító élelmiszerek

Az egészséges, hosszú életet támogató táplálkozás alapja a tápanyagokban gazdag, természetes élelmiszerek fogyasztása és a feldolgozott élelmiszerek kiiktatása az étrendből. Lássuk, mi az, amit a hosszú életért érdemes rendszeresen fogyasztani:

1. Zöldségek és gyümölcsök 

  • Magas antioxidáns-tartalmuk miatt csökkentik a sejtkárosodást és a gyulladást.
  • Sok rostot tartalmaznak, ami segíti az emésztést és a vércukorszint szabályozását.
  • A bogyós gyümölcsök (pl. áfonya, málna) különösen jótékonyak az agy és a szív egészségére.

2. Teljes értékű gabonák 

  • Barna rizs, quinoa, zab, teljes kiőrlésű kenyér – ezek lassan felszívódó szénhidrátok, amelyek stabilizálják a vércukorszintet és csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

3. Egészséges zsírok 

  • Az olívaolaj, az avokádó, az olajos magvak és a diófélék csökkentik a gyulladást és védik a szívet.
  • Az omega-3 zsírsavban gazdag ételek, mint a lazac, makréla, lenmag és chia mag sokat tesz az agy és a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséért.

4. Hüvelyesek és növényi fehérjék

  • Bab, lencse, csiriborsó szójatermékek (pl. tofu) meghosszabbítják az életet azáltal, hogy jó minőségű fehérjét és rostot biztosítanak.

5. Erjesztett ételek 

  • Joghurt, kefir, savanyú káposzta, kimchi – ezek támogatják a bélflórát, ami erősíti az immunrendszert és csökkentik a gyulladást.

6. Zöld tea és gyógynövények

  • A zöld tea polifenolokat tartalmaz, amelyek védik a sejteket és lassítják az öregedést.
  • A kurkuma, a gyömbér ésa  fokhagyma gyulladáscsökkentő hatásúak és erősítik az immunrendszert.

Hogyan táplálkozzunk az egészséges, hosszú életért?

Fogyasszunk több növényi alapú ételt – A mediterrán és japán étrend bizonyítottan meghosszabítja az életet.

Kerüljük a feldolgozott és a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket – Az ultrafeldolgozott ételek gyulladását és a krónikus betegségeket okozhatnak.

Együnk kevesebb, de jobb minőségű húst – A túlzott vöröshús-fogyasztás növelheti a szívbetegségek kockázatát, míg a hal és a növényi fehérjék egészségesebb választásnak bizonyulnak.

Ne együk túl magunkat – Az okinawaiak „hara hachi bu” szabálya szerint csak 80 százalékban lakjunk jól, így megelőzhetjük az elhízást és az anyagcsere-problémákat. 

Próbáljuk ki az időszakos böjtölést – Tanulmányok szerint a kontrollált kalóriabevitel lassíthatja az öregedést és csökkentheti a betegségek kockázatát. 

Igyunk elég vizet – A megfelelő hidratáltság segíti az anyagcserét és az agyműködést. 

Legyünk aktívak és figyeljünk a stresszkezelésre – A táplálkozás mellett a rendszeres mozgás és a pozitív életszemlélet is fontos a hosszú élethez.

 

(Forrás)

Kiemelt fotó: Shutterstock

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.