Egy közelmúltban végzett felmérésből kiderült, hogy az amerikai lakosság 63 százaléka fogyaszt naponta legalább egyszer üdítőt, energiaitalt, ízesített kávét a felnőtt korosztályban. A kiskorúaknál ez a szám 45 százalék… Emiatt döntött úgy a michigani egyetem, hogy felméri, vajon mi történik pontosan, ha cukros üdítőt iszunk. Az eredmény drámai: megállapították, hogy egy doboz vagy pohár cukros, szénsavas üdítő 12 percet vesz el a hátralévő életünkből.
Ezt az eredményt 5853 étel, ital kivizsgálása után közölték úgy, hogy figyelembe vették, azok grammonként hogyan hatnak az egészségre egy „normál adag” fogyasztása esetén. Kiderült: sajnos nem csak az üdítő rendkívül káros: egy sima hotdog például 36 percünkbe kerül.
A jó hír: egyes élelmiszerekkel megnövelhetjük a várható élethosszunkat, hiszen például egy banán plusz 14 percet jelent, egy olyan egészséges halas fogás pedig, mint a szardínia paradicsomos szószban 82 percet ad.
A cukros üdítők fogyasztása nem ajánlott, mert túlzott cukorbevitelhez vezet, ami elhízást, 2-es típusú cukorbetegséget, fogszuvasodást, szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Ezek az italok gyors vércukorszint-emelkedést idéznek elő, majd hirtelen visszaesést, ami fáradtsághoz és éhségérzethez vezethet. Ráadásul nem telítenek megfelelően, így könnyen túl sok kalóriát viszünk be velük, amivel ráadásul hajlamosak vagyunk nem számolni.
A szakemberek a cukros üdítők helyett vizet, citromos vagy gyümölcsös vizet, cukormentes teát, szénsavas vizet vagy hígított 100 százalékos gyümölcslevet ajánlanak. Ezek az alternatívák hidratálnak anélkül, hogy felesleges cukrot juttatnának a szervezetbe.
Az egészséges, hosszú életet támogató táplálkozás alapja a tápanyagokban gazdag, természetes élelmiszerek fogyasztása és a feldolgozott élelmiszerek kiiktatása az étrendből. Lássuk, mi az, amit a hosszú életért érdemes rendszeresen fogyasztani:
Fogyasszunk több növényi alapú ételt – A mediterrán és japán étrend bizonyítottan meghosszabítja az életet.
Kerüljük a feldolgozott és a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket – Az ultrafeldolgozott ételek gyulladását és a krónikus betegségeket okozhatnak.
Együnk kevesebb, de jobb minőségű húst – A túlzott vöröshús-fogyasztás növelheti a szívbetegségek kockázatát, míg a hal és a növényi fehérjék egészségesebb választásnak bizonyulnak.
Ne együk túl magunkat – Az okinawaiak „hara hachi bu” szabálya szerint csak 80 százalékban lakjunk jól, így megelőzhetjük az elhízást és az anyagcsere-problémákat.
Próbáljuk ki az időszakos böjtölést – Tanulmányok szerint a kontrollált kalóriabevitel lassíthatja az öregedést és csökkentheti a betegségek kockázatát.
Igyunk elég vizet – A megfelelő hidratáltság segíti az anyagcserét és az agyműködést.
Legyünk aktívak és figyeljünk a stresszkezelésre – A táplálkozás mellett a rendszeres mozgás és a pozitív életszemlélet is fontos a hosszú élethez.
(Forrás)
Kiemelt fotó: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.