Sokan úgy vélik, hogy egy kis édesség soha nem árthat. Az igazság azonban az, hogy ezek a kis adagok szépen összeadódnak – hiszen a cukor számos olyan élelmiszerben is jelen van, amivel hajlamosak vagyunk nem számolni – és így már komoly egészségügyi kockázatokkal számolhatunk.

Gyakran nem is tudunk róla, mennyi cukor kerül a szervezetünkbe egy nap – különösen akkor, ha készételeket, üdítőket vagy éppen „egészségesnek tűnő” nassolnivalókat fogyasztunk. Pedig a számok riasztóak: az amerikai felnőttek átlagosan napi 77 gramm cukrot esznek meg, ami háromszorosa a nőknek, és kétszerese a férfiaknak ajánlott mennyiségnek. De vajon mennyi az ideális, és mi történik, ha rendszeresen túllépjük a határt?

Cukor szinte minden feldolgozott élelmiszerben van
Cukor a kávéban és rengeteg más élelmiszerben: könnyű túllépni az engedélyezett napi adagot / Fotó: Shutterstock 

Mennyi cukor engedélyezett egy nap?

Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság (American Heart Association – AHA) iránymutatása szerint:

  • nők számára legfeljebb 6 teáskanálnyi (25 gramm);
  • férfiak számára pedig 9 teáskanálnyi (38 gramm) hozzáadott cukor lenne az elfogadható napi mennyiség.

A „hozzáadott cukor” kifejezés olyan cukrokat jelöl, amelyeket az élelmiszerek vagy italok feldolgozása, elkészítése során adnak hozzá a gyártók a termékekhez az íz fokozása érdekében, azaz nem természetes módon fordulnak elő az adott élelmiszerben.

Miért veszélyes a túlzott cukorfogyasztás?

Az alábbiakban összegyűjtöttük azt a hét leggyakoribb és legkomolyabb fizikai és mentális betegséget, amelyek a túlzott cukorfogyasztással hozhatók összefüggésbe:

1. Szív- és érrendszeri megbetegedések

A szívbetegség továbbra is a vezető halálozási ok számos nyugati országban. Egy tanulmány szerint azoknak, akik kalóriabevitelük 17–21 százalékát cukorból fedezték, 38 százalékkal magasabb volt a szív- és érrendszeri halálozás kockázata, mint azoknak, akik csupán 8 százalékot fogyasztottak ebből a forrásból.

2. 2-es típusú cukorbetegség

A túlzott cukorbevitel az inzulinrezisztencia kialakulását segítheti elő, amely a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő előzménye. Egyes kutatások szerint már napi 150 kalóriányi cukorral történő többletfogyasztás is 1,1 százalékkal növeli a lakosságon belüli cukorbetegség előfordulását.

3. Daganatos megbetegedések

A túlsúly, a gyulladásos folyamatok és az inzulinszint ingadozása révén a túlzott cukorfogyasztás közvetve növelheti egyes daganatos betegségek kockázatát. A kutatások ezeken az összefüggéseken keresztül látnak kapcsolatot a cukor és bizonyos ráktípusok között.

4. Bőrbetegségek

Egy 2020-as tanulmány kimutatta, hogy a magas cukor- és zsírtartalmú italok fogyasztása növelte az aknék megjelenését több mint 25 000 résztvevő körében. A vércukorszint hirtelen ingadozása gyulladásos folyamatokat is előidézhet a bőrben.

5. Köszvény

A túl sok cukor fokozhatja a húgysav termelődését, amelynek emelkedett szintje köszvény kialakulásához vezethet. Ez az ízületi gyulladás fájdalmas, duzzadt, piros ízületeket okoz elsősorban a lábfej, boka és térd területén.

6. Energiaingadozás, fáradékonyság

Bár sokan cukorral próbálják „felpörgetni” magukat, kutatások szerint ez visszafelé sülhet el. Egy átfogó vizsgálat szerint a cukorfogyasztás után az emberek rövid időn belül fáradtabbnak és tompábbnak érzik magukat, mint akik nem ettek cukrot.

7. Depresszió

Egy több mint 60 000 nő részvételével végzett tanulmány kimutatta: azok, akik a legtöbb hozzáadott cukrot fogyasztották, nagyobb eséllyel szenvedtek depressziótól. Bár a cukor rövid távon örömérzetet kelthet, hosszabb távon negatívan hat a hangulatra.

Cukor minden édességben van, mondj nemet, ha kell!
Cukor van benne: mondj nemet az édességre! / Fotó: Shutterstock 

Hogyan csökkenthetjük a cukorfogyasztást?

  • Kerüljük az édesített italokat, mint a szénsavas üdítők, jeges teák, citromos limonádék.
  • Válogassuk meg, hogy milyen desszertet eszünk: ha kell, mondjunk nemet!
  • Olvassuk el az élelmiszerek címkéjét: az összetevők között figyeljünk az olyan anyagokra, mint a glükóz, a fruktóz, a maltóz, valamint a különböző szirupokra.
  • Étkezzünk minél természetesebben: a friss, feldolgozatlan élelmiszerek alapvetően alacsonyabb cukortartalmúak.

(Forrás: Magyar Nemzet)
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.