A csokoládélikőr valódi ínyencség: selymes, krémes, édes, és egy cseppnyi alkohollal megbolondítva tökéletes választás lehet egy forró csokihoz, ünnepi desszerthez, vagy akár egy felnőtteknek szánt milkshake-hez. De vajon meddig őrzi meg a minőségét?

A csokoládélikőrrel pont az a gond, ami miatt olyan különleges: ritkán használjuk, így könnyen a többi ital mögé kerül a bárszekrényben, és miután hosszú hónapok múlva előkerül, már nem is tudjuk, iható-e még.

A csokoládélikőr hónapokig is eláll, ha megfelelően tároljuk
A csokoládélikőr hónapokig is eláll, ha megfelelően tároljuk
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Meddig jó a csokoládélikőr?

Bár a legtöbb csokoládélikőr alkoholtartalma miatt nem romlik meg olyan gyorsan, ez nem jelenti azt, hogy örökké eltartható. A minőség és íz megőrzése érdekében:

  • Felbontás után: ideális esetben 6 hónapon belül érdemes meginni. Ennél tovább is fogyasztható (12–18 hónap), de az élvezeti értéke csökkenhet.
  • Felbontás nékül: ha sötét, hűvös helyen tárolod, akár 2 évig is eláll.

Tipp: Ha már felbontottad, tárold hűtőben! Ez nem csak a hosszabb eltarthatóság miatt fontos, hanem hidegen is azonnal fogyasztható, legyen szó egy csokis-kávés koktélról vagy egy különleges desszertről.

Mikor kell kidobni?

Ha találtál egy poros, félig teli üveget, és nem vagy benne biztos, hogy biztonságos-e, használd az érzékszerveidet!

  • Szagold meg: ha a megszokott, kellemes kakaóillat helyett savanykás vagy furcsa szagot érzel, valószínűleg megromlott.
  • Nézd meg: ha az állaga megváltozott (pl. darabos, zavaros vagy rétegekre vált szét), inkább ne kockáztass – dobd ki.

Készíts belőle egy finom italt!

Ha nem akarod, hogy az üveg fél évig porosodjon, készíts belőle valami különlegeset! Például egy csokis Carajillo variációt:

Hozzávlók:

  • 1,5 cl hideg presszókávé vagy cold brew (hidegen készült kávé)
  • 1,5 cl csokoládélikőr
  • Néhány jégkocka

Elkészítés:

Rázd össze shakerben, majd töltsd egy szép pohárba – igazi felnőtt desszertital!

Röviden tehát...

A csokoládélikőr több hónapig is eltartható, ha megfelelően tárolod – sötét helyen, vagy még jobb: hűtőben. Felbontás után 6–12 hónapon belül fogyaszd el, és ha gyanús illatú vagy állagú, inkább ne fogyaszd el. Egy jó minőségű likőr megérdemli, hogy ne felejtsük el – akár egy desszertbe, akár koktélba keverve, újra és újra elővehető az ünnepi időszakban… vagy azon túl is.

Forrás

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.