Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Az olívaolaj, mint az egyik legegészségesebb olaj sokak kedvence. A magas minőségű olívaolaj tökéletes salátákra, öntetekhez, kerülhet pékáruk tésztájába, húspácokhoz, de akár a tükörtojást is süthetjük rajta. Kedvelt és sokoldalú alapanyag, ám az utóbbi időben egyre inkább elfordulnak tőle a vásárlók.

Az olívaolaj nemcsak finom, de egészséges is, nem csoda, hogy az elmúlt évtizedekben ilyen népszerű alapanyaggá vált világszerte. A bő olajban való sütésre nem alkalmas, ám szinte minden másra remekül használható, sőt kis mennyiségben valóban jót is tesz a szervezetünknek. A vásárlók azonban az utóbbi időben egyre inkább leszoknak az olívaolajról, és az ok meglepően prózai.

Egyre többen cserélik le az olívaolajat / Fotó: Shutterstock
Egyre többen cserélik le az olívaolajat / Fotó: Shutterstock

Csökken az olívaolaj iránti kereslet, ezt veszik helyette a vásárlók

Az emberiség nagyon hosszú idő óta használja az olívaolajat, ám az utóbbi egy-két évben elég aggasztó tendenciát tapasztalnak a nagy gyártók. A vásárlók ugyanis elkezdték keresni az olívaolaj alternatíváját, mivel egyre drágább a termék világszerte. A minőségi, azaz nem másod- vagy harmadsajtolású olívaolajok literenkénti ára bőven 2-3 ezer forint felett alakult tavaly, ami csaknem kétszerese az azt megelőző évben mért számoknak.

Ezzel szemben a hagyományos napraforgó étolaj literára 735 forint körül alakult 2023-ban. Nem csoda, hogy egyre többen lemondanak az egészségesebb olívaolajról, még Spanyolországban is csökkent a kereslet, ott ahonnan a világ olívaolajának negyven százaléka származik.

Mitől drága az olívaolaj?

Az olívaolaj drágulásának oka az időjárásváltozással függ össze. Az elmúlt két évben tapasztalt tavaszi hőhullámok és az elhúzódó szárazság mind hozzájárult ahhoz, hogy az olívaolaj ára rekordmagasra emelkedett. A szakértők szerint egyedül a magas ár felelős azért, hogy a kereslet ennyire megcsappant – írja az Economx.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.