Ha a cseresznyefa metszését időben és megfelelően végzed el, biztos lehetsz benne, hogy gyönyörű, egészséges, piros szemeket szüretelhetsz majd.

A cseresznye az egyik legkedveltebb és legnépszerűbb gyümölcsünk, amely szinte minden vidéki ház portáján megtalálható. Hogy idén is bő termése legyen a fáknak, most kell metszeni. 

Cseresznyefa
A bőséges terméshez márciusban kell megmetszeni a cseresznyefát / Fotó: Shutterstock 

Mikor kell metszeni a cseresznyefát?

A nagyobb visszametszéseket ilyenkor kora tavasszal kell elvégzeni, ha már nincsenek fagyok. Ekkor az ágakat részben vagy teljesen el kell távolítani – rügyfakadás előtt. Mivel a cseresznyefa hajlamos a gombás és bakteriális fertőzésekre, a ritkító metszést nyár végén végezd el.

Így metszd meg a cseresznyefát

1. lépés: Távolítsd el a nem kívánt hajtásokat! Kezdd a földből kinövő fattyúhajtásokkal. Vágd le a rossz irányba növő, elszáradt, beteg vagy gyenge ágakat. Fiatal fák esetében az orsókorona kialakítása ajánlott, hogy a napfény elérje az összes ágat. A központi sudarat vágd vissza, hogy az oldalsó ágak fejlődésnek induljanak. Ez segít abban, hogy a fa ne nőjön túl magasra, és később könnyebb legyen szüretelni.  Idősebb fáknál a cél a kifelé álló hajtások elősegítése: a függőlegesen növő ágakat metszd vissza, hogy a fa inkább vízszintesen terjeszkedjen.

2. lépés: Szedj össze minden levágott ágat és lombot, hogy megelőzd a fertőzések terjedését.

3. lépés: Végezz sebkezelést, különösen a nagyobb vágásoknál, hogy elkerüld a betegségeket.

Így gondozd a cseresznyefát

A cseresznyefa szereti a napfényt és a meleget, ezért az enyhe lejtésű, jó vízelvezetésű területeken érzi magát a legjobban. Vízigénye közepes, de ha rendszeresen öntözöd, meghálálja bőséges terméssel: egy kifejlett cseresznyefa akár 80-100 kg termést is hozhat! A pangó víztől viszont óvd, mert gyökerei érzékenyek a túlzott nedvességre.

A cseresznye nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is! Egy csésze, azaz körülbelül 21 szem cseresznyében körülbelül 100 kalória található. Bár édes gyümölcs, alacsony glikémiás indexe miatt kevésbé emeli meg a vércukorszintet, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Sok benne a C-vitamin, ezen kívül az antioxidáns is, és tele van egyéb gyulladásgátló összetevőkkel. Segít lelassítani a sejtszintű öregedést és csökkenti olyan krónikus betegségek kialakulásának esélyét, mint a cukorbetegség, a rák vagy az Alzheimer-kór. Kutatások szerint a cseresznye segít az ízületi gyulladás és a köszvény tüneteinek enyhítésében. A benne lévő kálium hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez. Természetes melatonin-forrás, amely megkönnyíti a pihentető alvást.

A legfinomabb cseresznyés sütemények:

Recept
Egyszerű
Cseresznyés kiflikoch
75 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Cseresznyés-tejszínes pite
60 perc
8 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Bonyolult
Egyszerű cseresznyés kevert süti
50 perc
6 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Bonyolult
Vaníliás-cseresznyés pite
105 perc
12 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Bécsi cseresznyés pite
80 perc
6 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Egyszerű cseresznyés clafoutis
45 perc
6 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Bonyolult
Cseresznyés-diós kocka
75 perc
4 adag
Költséges
Tovább a recepthez
recept

 

(Forrás)

(Kiemelt fotó: Shutterstock)


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.