A cowboyok a 19. századi Amerika ikonikus alakjai voltak, akik főként marhapásztorként dolgoztak a hatalmas texasi, kansasi és más déli, délnyugati államokbeli farmokon. Feladatuk a marhacsordák terelése, őrzése és szállítása volt az élelmiszerhiánnyal küzdő északi területekre. Jellemzően lóháton közlekedtek, és híresek voltak lovas- és lasszózási tudásukról. Munkájuk gyakran veszélyes és megterhelő volt, valószínűleg innen erednek a filmekből jól ismert vadnyugati történetek. A cowboyok kultúrája máig meghatározó része az amerikai folklórnak, és számos film, könyv és legenda őrzi emléküket. A vadnyugati hősök étrendje néhány kulcsfontosságú alapanyag köré épült, amelyeket ma is érdemes rendszeresen fogyasztani. A cowboydiéta ezekre alapozva segíthet a fogyásban.
A kemény fizikai munka miatt a cowboyok számára elsősorban az energiát adó szénhidrátok, valamint a magas fehérjetartalmú élelmiszerek voltak a legalapvetőbbek a mindennapi táplálkozásukban. Az utókorra maradt történetekben nem véletlenül lett ikonikus fogás a hagymás bab, amit sokszor sertés- vagy marhahússal gazdagítva fogyasztottak.
A hüvelyesek magas tápértékük miatt ma is fontos részei a kiegyensúlyozott étrendnek.
A marhahús alapélelmiszernek számított, hiszen könnyen hozzáfértek. Tereléskor egy cowboy napi fejadagja 1-1,5 kiló hús volt, amihez rizst vagy krumplit fogyasztottak köretként. Amikor csak lehetett, frissen ették a marhát, de mivel gyakran hosszú utat kellett megtenniük a csordával, sokszor szárított formában fogyasztották. A marhahúst vékony csíkokra vágták, megsózták, és a napon vagy tűzön kiszárították. Ezzel a tartósítási módszerrel lehetővé tették, hogy hűtés nélkül is hónapokig fogyasztható legyen.
A szárított marha ma is létező étel, a testépítők körében igen népszerű fehérjedús, magas kreatintartalmú nassolnivaló.
Noha friss gyümölcsöt és zöldséget ritkán ettek, szárított formában ezeket is igyekeztek beépíteni az étrendjükbe. Az alma volt a leggyakoribb, de sárgabarackot, cseresznyét és őszibarackot is fogyasztottak. A diófélék, például a pekándió és a mandula szintén népszerűek voltak magas tápértékük miatt.
Egy cowboy napi menüj nagyjából a következőképpen nézhetett ki.
A friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása elengedhetetlen a kiegyensúlyozott étrend kialakításában. De a jó minőségű szénhidrátok (hüvelyesek, burgonya) és a magas fehérjetartalmú húsok (inkább sovány, vöröshús alkalmanként) fogyasztása a diétában is segíthet, a rostot adó élelmiszerekkel kiegészítve.
Ha pedig kipróbálnád a hagymás babot, a cowboyok klasszikus ételét, videós receptünkben minden segítséget megtalálsz az elkészítéséhez.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.