A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség, ugyanis rostokban, vitaminokban és antioxidánsokban egyaránt gazdag. A főzés után azonban kissé kesernyés lehet az íze, amit nem mindenki kedvel. Van azonban egy remek hírünk: nem a brokkolival van a baj, hanem az elkészítési módszerrel.

Fontos tudni, hogy a főzés során a brokkoliból kénvegyületek szabadulnak fel, ezek okozzák azt a bizonyos kellemetlen, kesernyés aromát. Ráadásul így a fontos tápanyagok – például a C-vitamin – is kioldódnak a zöldségből, a végeredmény pedig egy pépes, ízetlen köret lesz. 

brokkoli
Sokkal ízletesebb lesz a brokkoli, ha megpirítod
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Így lesz igazán finom a brokkoli

Jamie Vespa, a Dishing Out Health gasztroblog szerzője szerint a megoldás egyszerű: ne főzd, hanem pirítsd meg a brokkolit!

„A pirítás megőrzi a zöldség természetes ízét, textúráját és a tápanyagtartalmát is” – mondja Jamie. „A végeredmény egy kívül enyhén ropogós, belül puha brokkoli, amit még azok is szívesen megesznek, akik korábban idegenkedtek tőle.”

Pirított brokkoli – egyszerű recept 15 perc alatt

Előkészítés (5 perc):

  • Vágd az előzőleg megmosott brokkolifejet egyforma méretűre.
  • A szárát se dobd ki – csak darabold kisebbre, mert valamivel keményebb.

Sütés (10 perc):

  • Melegíts fel 2 evőkanál olívaolajat egy nagyobb serpenyőben, közepes lángon.
  • Várj, amíg az olaj enyhén sisteregni kezd – ha túl korán teszed bele a brokkolit, megszívja magát olajjal, és puha, zsíros lesz.
  • Tedd a serpenyőbe a brokkolit, és kevergetve pirítsd kb. 2 percig.
  • Ezután lefedve párold további 6 percig. Így a brokkoli átpuhul, de megőrzi roppanós textúráját és finom, enyhén pirult lesz az íze.

Különleges ízek

Ha elkészült, jöhet egy kis só és frissen őrölt bors. De ha valami különlegesebbre vágysz, próbáld ki ezeket:

  • Friss citromlé – kiemeli a brokkoli természetes aromáját, és üde, pikáns ízt ad.
  • Reszelt parmezán – gazdag, sósabb ízzel dobja fel az ételt.

Ez a 15 perces módszer azóta a kedvencem, amióta először kipróbáltam. A brokkoli végre nem pépes vagy íztelen, hanem minden falat tökéletesen sült és finom

– hívta fel a figyelmet Jamie.

Ha eddig nem szeretted a brokkolit, itt az ideje újra próbálkozni – csak most főzés helyett inkább pirítsd meg! Gyors, egészséges és garantáltan finom köret lesz belőle, amit akár húsok, halak mellé vagy önálló fogásként is tálalhatsz.

Még több brokkolis receptet itt találhatsz!

Forrás: Mirror

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.