Több éve már, hogy a boldogság is kapott világnapot, így legalább soha nem feledkezünk meg arról, mennyire fontos ez az érzés a mentális egészségünk szempontjából. Sok minden okozhat boldog pillanatokat, köztük például finom ételek fogyasztása is.

A Boldogság Világnapját minden évben március 20-án ünnepeljük. Az ENSZ 2012-ben hirdette ki ezt a napot azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a boldogság és a jólét fontosságára világszerte. A döntés hátterében az a felismerés állt, hogy a boldogság és a mentális egészség legalább olyan fontos, mint a gazdasági növekedés vagy más társadalmi mutatók. Azóta ez a nap világszerte számos eseménnyel, kezdeményezéssel jár, amelyek célja, hogy emlékeztessenek minket arra, mennyire lényeges a boldogság keresése és megőrzése.

A Boldogság Világnapját 2012-ben ünnepeltük először / Fotó: Shutterstock

Miért fontos a Boldogság Világnapja?

A modern világban az emberek gyakran a teljesítményre, a sikerekre és az anyagi javakra helyezik a hangsúlyt, miközben a belső jólét és az érzelmi egészség háttérbe szorul. A Boldogság Világnapja arra ösztönöz bennünket, hogy tudatosabban figyeljünk a mentális és érzelmi jóllétünkre. Az ENSZ 17 fenntartható fejlődési célja között is szerepel a jóllét és a boldogság előmozdítása, hiszen egy harmonikus társadalom alapját az egyének elégedettsége és kiegyensúlyozottsága képezi.

Hogyan ünnepelhetjük ezt a napot?

A boldogságot mindenki másképp éli meg, ezért számos módja lehet annak, hogy ezt a napot különlegessé tegyük:

  • Töltsünk időt szeretteinkkel – A kapcsolatok és az emberi kötelékek alapvetően hozzájárulnak a boldogsághoz. Egy baráti beszélgetés, családi összejövetel vagy közös program mind segíthet abban, hogy jobban érezzük magunkat.
  • Gyakoroljunk hálát – A hála tudatosítása és kifejezése segít abban, hogy a pozitív dolgokra összpontosítsunk. Írjunk naplót vagy egyszerűen mondjuk el szeretteinknek, mennyire értékeljük őket.
  • Mozogjunk és törődjünk a testünkkel – A fizikai aktivitás nemcsak a testünknek, hanem a lelkünknek is jót tesz. Egy séta a természetben, egy jógaóra vagy akár egy kis tánc is fokozhatja a boldogságérzetet.
  • Segítsünk másoknak – A jótettek nemcsak azoknak szereznek örömet, akik kapják, hanem azoknak is, akik adják. Egy kis kedvesség, adományozás vagy önkéntesség hozzájárulhat a saját boldogságunkhoz is.
  • Kapcsolódjunk ki és élvezzük a pillanatot – Néha a legnagyobb örömök az apró pillanatokban rejlenek. Egy jó könyv, kedvenc zenénk hallgatása vagy egy csésze finom tea is segíthet megélni a boldogságot.

Bár a Boldogság Világnapja csak egy nap az évben, fontos, hogy egész évben odafigyeljünk a mentális és érzelmi jóllétünkre. A pozitív gondolkodás, a kiegyensúlyozott életmód és a támogató emberi kapcsolatok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy boldogabb és teljesebb életet élhessünk. Emellett a mindfulness, a tudatos jelenlét gyakorlása is segíthet abban, hogy értékelni tudjuk az élet apró örömeit.

Az étkezés és a boldogság kapcsolata

A boldogság és az étkezés szorosan összekapcsolódik, hiszen az étel nemcsak a testünket táplálja, hanem hatással van a hangulatunkra, érzelmi állapotunkra és általános közérzetünkre is. Hogyan? Máris eláruljuk! 

  • Bizonyos ételek elősegítik a szerotonin , a dopamin és az endorfinok termelődését – ezek olyan neurotranszmitterek, amelyek elősegítik a jó közérzetet. Ilyen élelmsizer a csokoládé, a banán, a zsíros halak (makréla, lazac, tonhal).
  • Sok ember számára az étkezési érzelmi élmény is. A „komfortételek” – például a nagymama főztje vagy a gyerekkor kedvenc fogásai – nosztalgiát, melegséget és biztonságérzetet nyújthatnak. Egy forró leves egy hideg napon, vagy egy szelet sütemény egy nehéz nap után igazi lélekemelő lehet.
  • Az étkezés nemcsak fizikai szükséglet, hanem társas tevékenység is. A közös vacsorák, baráti étkezések vagy családi ünnepek, az emberi kapcsolatok megerősítésében ami jelentős hatással van a boldogságérzetre. Egy kellemesen eltöltött ebéd vagy vacsora során felszabadulhat az oxitocin, amely az emberi kapcsolatok erősítéséért felelős hormon.
  • A helyes táplálkozás nemcsak a testünknek, hanem az elménknek is jót tesz. A vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag étrend a stressz stresszben és a kiegyensúlyozott érzelmi állapot fenntartásában. A mediterrán étrend például – amely sok zöldséget, gyümölcsöt, olívaolajat és halat tartalmaz – tudományosan bizonyítottan összefügg a jobb mentális egészséggel.
  • A tudatos étkezés (mindful eating) abban, hogy jobban élvezzük az ételeket és az étkezési élményt. Ha lassan, teljes odafigyeléssel eszünk, nemcsak az ízeket érzékeljük jobban, hanem a telítettségérzetet is könnyebben felismerjük, így megelőzhetjük a túlevést és az ezzel járó kellemetlen érzéseket.
A közös családi étkezések örömmel töltenek el minden résztvevőt / Fotó: Shutterstock 

Színes ételekkel a boldogságért

Tudtad, hogy a színes ételek fogyasztása hozzájárul a boldogságérzethez? Az élénk színek stimulálják az érzékszerveinket, amelyek hatással vannak a hangulatunkra, és sokszor már az étel látványa is örömet okoz. Egy vibráló, színpompás saláta vagy egy gyümölcsös smoothie nemcsak finom, hanem szemet gyönyörködtető is, ami fokozza a boldogságérzetet.

A különböző színek eltérő érzelmi reakciókat válthatnak ki belőlünk:

  • a piros és a narancssárga – Energizáló, étvágygerjesztő színek. Az olyan ételek, mint az eper, a paprika vagy a sárgarépa, élénkíthetik a hangulatot.
  • a sárga – A napfény és a boldogság színe. A banán, a kukorica vagy a sárgadinnye mosolyt csalhat az arcunkra.
  • a zöld – A frissesség, az egészség és a harmónia színe. A zöldségek, például a spenót, az avokádó vagy a brokkoli terméknek a jó közérzethez.
  • a kék és a lila – Ritkább ételekben, de nyugtató hatásúak. Az áfonya, a szilva vagy a padlizsán antioxidánsokban gazdagok, és támogatják az agyműködést.
Recept
Egyszerű
Almás-sárgarépás céklasaláta
30 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Krémes spenótfőzelék
30 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Zöldséggel töltött padlizsán
45 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

 

A természetes, élénk színű ételek gyakran tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, melyek hozzájárulnak a testi és lelki jóléthez.

  • A piros gyümölcsök (eper, málna, paradicsom) likopint és antocianinokat tartalmaznak, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak.
  • A sárga és narancssárga ételek (répa, mangó, édesburgonya) béta-karotinban gazdagok, amelyek megerősítik az immunrendszert.
  • A zöld ételek klorofillt és vasat tartalmaznak, melyek energiával töltenek fel.
  • A kék és lila ételek flavonoidokat tartalmaznak, ezek csökkenthetik a stresszt, oldják a feszültséget.

Ez a nap egy emlékeztető arra, hogy a boldogság nem csupán egy cél, hanem egy folyamatosan ápolandó állapot. Legyen ez az alkalom inspiráció arra, hogy tudatosabban törekedjünk a belső harmóniára, és osszuk meg másokkal is az örömünket!

(Kiemelt fotó: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.