Érdemes tudni, hogy létezik egy egyszerű trükk, amelynek segítségével a banán tovább megőrzi a frissességét, és nincs is szükség hozzá, csak egyetlen természetes összetevőre.
A banán azért tárolható viszonylag rövid ideig, mert a gyümölcs szára etiléngázt termel, ami egyrészt ízletesebbé, valamint érettebbé teszi a banánt, ugyanakkor fel is gyorsítja ezt a folyamatot. Mivel a legtöbb gyümölcs szintén etilént szabadít fel, ezért, ha túl sok van a levegőben, akkor az összes, egymás közelében tárolt termés rendkívül gyorsan elkezd érni, ami pár nap alatt rothadást eredményezhet – írja az Express.
Fontos tudni, hogy a banán különösen érzékeny az etiléngázra, ezért a fürtöket érdemes a gyümölcskosártól távolabb tárolni.
Paula, a Creative Housewives társalapítója elárulta, hogy a banán akkor is gyorsan megbarnul, ha eltávolítjuk a héját, ezért azt javasolja, hogy öntsünk rá egy kevés narancslevet.
Véleményem szerint, ahhoz, hogy a banánszeletek ne barnuljanak meg, facsarjuk ki egy narancsnak a levét és forgassuk bele a gyümölcsöt. Ügyeljünk arra, hogy a banán végei is alaposan érintkezzenek a narancslével, ugyanis ezek barnulnak a leggyorsabban. Ezután tegyük egy tálba a szeleteket, fedjük le frissen tartó fóliával és rakjuk a hűtőszekrénybe
– javasolja Paula, aki azt is elmondta, hogy ne aggódjunk, ezzel az egyszerű módszerrel nem fog megváltozni a banánszeletek íze.
A narancslé citromsavat tartalmaz, ami lelassítja az érési folyamatot, megakadályozza a banán barnulását, ezáltal az hosszabb ideig marad friss.
Paula kipróbálta a citromlevet is, mivel az is citromsavat tartalmaz, de szerinte az túlságosan megváltoztatta a banán ízét. A narancslé ezzel szemben szinte észrevétlen marad, és megőrzi a banán frissességét.
A banán rengeteg hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az A-, C-, E- és K-vitaminok mellett szinte az összes B-vitamin is megtalálható benne. A B1-, B2-, B3- és B6-vitaminok hozzájárulnak a vörösvérsejtek képződéséhez, támogatják az idegrendszer optimális működését, valamint segítenek a mindennapi stressz kezelésében. A K-vitamin kiemelt szerepet játszik a csontok fejlődésében, akárcsak a kalcium, ami szintén van a gyümölcsben. Emellett a vérképzéshez nélkülözhetetlen vasat, valamint az immunrendszer erősítéséhez hozzájáruló cinket is tartalmaz a banán.
Ezen kívül magnézium és foszfor is található a gyümölcsben, ezek az ásványi anyagok a csontok, az izmok és az idegek működésében, növekedésében játszanak fontos szerepet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.