A banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs, hiszen rendkívül tápláló és egészséges, emellett laktató, miközben gyorsan pótolja az energiát. Számos pozitív tulajdonsága mellett azonban az eltarthatóságával akad némi probléma, ugyanis hamar megbarnul.

Érdemes tudni, hogy létezik egy egyszerű trükk, amelynek segítségével a banán tovább megőrzi a frissességét, és nincs is szükség hozzá, csak egyetlen természetes összetevőre. 

banán
A banánt érdemes a többi gyümölcstől távolabb tárolni
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ezért gyorsul fel az érési folyamat

A banán azért tárolható viszonylag rövid ideig, mert a gyümölcs szára etiléngázt termel, ami egyrészt ízletesebbé, valamint érettebbé teszi a banánt, ugyanakkor fel is gyorsítja ezt a folyamatot. Mivel a legtöbb gyümölcs szintén etilént szabadít fel, ezért, ha túl sok van a levegőben, akkor az összes, egymás közelében tárolt termés rendkívül gyorsan elkezd érni, ami pár nap alatt rothadást eredményezhet – írja az Express.

Fontos tudni, hogy a banán különösen érzékeny az etiléngázra, ezért a fürtöket érdemes a gyümölcskosártól távolabb tárolni.

Recept
Egyszerű
Banánturmix
15 perc
2 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

 

Így nem barnul meg a gyümölcs

Paula, a Creative Housewives társalapítója elárulta, hogy a banán akkor is gyorsan megbarnul, ha eltávolítjuk a héját, ezért azt javasolja, hogy öntsünk rá egy kevés narancslevet. 

Véleményem szerint, ahhoz, hogy a banánszeletek ne barnuljanak meg, facsarjuk ki egy narancsnak a levét és forgassuk bele a gyümölcsöt. Ügyeljünk arra, hogy a banán végei is alaposan érintkezzenek a narancslével, ugyanis ezek barnulnak a leggyorsabban. Ezután tegyük egy tálba a szeleteket, fedjük le frissen tartó fóliával és rakjuk a hűtőszekrénybe

– javasolja Paula, aki azt is elmondta, hogy ne aggódjunk, ezzel az egyszerű módszerrel nem fog megváltozni a banánszeletek íze.

A narancslé citromsavat tartalmaz, ami lelassítja az érési folyamatot, megakadályozza a banán barnulását, ezáltal az hosszabb ideig marad friss. 

banán
Miután felszeleteltük a banánt, forgassuk frissen facsart narancslébe
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Miért érdemes a narancslevet választani?

Paula kipróbálta a citromlevet is, mivel az is  citromsavat tartalmaz, de szerinte az túlságosan megváltoztatta a banán ízét. A narancslé ezzel szemben szinte észrevétlen marad, és megőrzi a banán frissességét.

Ezért olyan egészséges a banán

A banán rengeteg hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az A-, C-, E- és K-vitaminok mellett szinte az összes B-vitamin is megtalálható benne. A B1-, B2-, B3- és B6-vitaminok hozzájárulnak a vörösvérsejtek képződéséhez, támogatják az idegrendszer optimális működését, valamint segítenek a mindennapi stressz kezelésében. A K-vitamin kiemelt szerepet játszik a csontok fejlődésében, akárcsak a kalcium, ami szintén van a gyümölcsben. Emellett a vérképzéshez nélkülözhetetlen vasat, valamint az immunrendszer erősítéséhez hozzájáruló cinket is tartalmaz a banán.

Ezen kívül magnézium és foszfor is található a gyümölcsben, ezek az ásványi anyagok a csontok, az izmok és az idegek működésében, növekedésében játszanak fontos szerepet. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.